Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Po dvanástich rokoch nastal čas zdolať Čechov a hrať o medaily!

Slovenská dvadsiatka je od roku 2009 zrejme najbližšie k zopakovaniu vtedajšieho veľkého úspechu v podobe postupu medzi najlepšie štyri tímy sveta. Proti však dnes od 23:00 bude reprezentácia Českej republiky.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Pred zápasom

Súboje s našou niekdajšou bratskou krajinou nesú na seniorskej úrovni vždy špeciálny náboj a sú plné veľkých emócií. Inak tomu nie je ani na juniorskej úrovni, a to aj napriek tomu, že generácia reprezentantov, ktorí si v piatok 2. januára od 23:00 skrížia hokejky v montrealskom Bell centre, už spoločný štát na vlastnej koži neokúsila. V česko-slovenskom súboji pôjde o veľa. Pred začiatkom turnaja sa neočakávalo, že by tieto dva výbery mali na seba naraziť práve v boji o semifinálovú miestenku. Vývoj jednotlivých skupín však zamiešalo niekoľko prekvapivých výsledkov a susedné krajiny postavil proti sebe. Obidva tábory cítia veľkú šancu posunúť sa do bojov o medaily, nakoľko nie sú od seba kvalitatívne príliš vzdialené. Papierovým favoritom štvrťfinále je však predsa len česká reprezentácia, ktorej viac veria i stávkové kancelárie. Všetko sa však opäť rozhodne len a len na ľadovej ploche a slovenská omladina má rozhodne lepšie vyhliadky na úspech ako v rovnakej fáze turnaja pred rokom či dvoma. Tešme sa preto, čo nám očakávaný duel prinesie a pred jeho úvodným buly si priblížme ešte pár vecí s ním súvisiacich.

Vzájomná bilancia

Na pôde majstrovstiev sveta do 20 rokov narazili Slováci na svojich západných susedov pätnásť krát, pričom len v troch prípadoch sa z víťazstva tešili reprezentanti krajiny spod Tatier, jedno vzájomné meranie síl sa skončilo remízou a až v desiatich zápasoch sa z víťazstva tešili českí hokejisti.

Práve jeden zo spomenutých úspešných duelov Česka sa odohral na poslednom svetovom šampionáte vo Švédsku, kde zverenci Ernesta Bokroša utrpeli v súboji uzatvárajúcom ich účinkovanie v základnej skupine prehru 1:4. O jediný gól slovenského výberu sa postaral kapitán Milan Kolena.

Slovensko čaká na víťazstvo nad odvekým rivalom na fóre juniorských majstrovstiev sveta už dlhočizných dvanásť rokov. Ešte na začiatku januára 2003 uspel tím vedený trénerom Jozefom Frühaufom v stretnutí o piate miesto, ktoré sa skončilo našim víťazstvom 2:0. Presnými zásahmi sa oň postarali Zágora a Lipka.

Úplne posledný vzájomný zápas sa však odohral len pred pár týždňami. Už v Kanade sa obidva mančafty stretli vrámci prípravy na svetový šampionát a stretnutie, v ktorom obaja kormidelníci so svojimi hráčmi dolaďovali posledné detaily pred začiatkom majstrovstiev, skončilo slovenským víťazstvom 3:1.

Tréner a najväčšie opory českého výberu

Lavičke českého výberu šéfuje Miroslav Přerost, ktorý počas svojej hráčskej kariéry nastupoval za Plzeň a aktuálne majstrovstvá sveta sú preňho už tretími na pozícii hlavného trénera juniorskej reprezentácie.

V úvodných troch skupinových vystúpeniach českého tímu dostal v bráne šancu Vítek Vaneček, ktorého na kľúčové stretnutie medzi tromi žrďami nahradil 19-ročný brankár Třinca Miroslav Svoboda. Ten dokázal vychytať nad Rusmi víťazstvo, preto je otázne, či sa na štvrťfinálový súboj do bránkoviska vráti Vaneček, alebo v ňom ostane práve gólman, ktorý v tomto ročníku nastúpil aj na niekoľko zápasov druhej českej ligy.

Defenzíva Česka stojí predovšetkým na trojici Jan Štencl, Dominik Mašín a Ján Koštálek. Prvý menovaný už viac ako dva roky háji dres extraligových Vítkovíc. Mašín s Koštálkem pôsobia v zámorských juniorkách, pričom odchovanca pražskej Slávie, 18-ročného Dominika Mašína, draftovala v roku 2014 z druhého kola Tampa Bay.

V českom útoku nájdeme množstvo hokejistov, ktorí by stáli za zmienku. Zo všetkých sa však vynímajú Jakub Vrána - Dávid Pastrňák. So ziskom siedmych bodov je suverénne najproduktívnejším hráčom nášho súpera klubový spoluhráč Zdena Cháru z Bostonu, stále ešte len 18-ročný Dávid Pastrňák, ktorý patrí k najlepšie bodujúcim hráčom celého doterajšieho priebehu šampionátu. Práve zo strany azda najväčšieho českého talentu súčasnosti, ktorý zatiaľ nastúpil v aktuálnej sezóne na päť zápasov kanadsko-americkej NHL a vo farmárskom tíme Providence Bruins zbiera body ako na bežiacom páse, hrozí nášmu výberu najväčšie nebezpečenstvo, čo si na základe pred zápasových vyjadrení uvedomuje ako slovenský kouč Ernest Bokroš, tak aj jeho zverenci.

Silu súpera rozanalyzoval aj tréner slovenského výberu do 20 rokov Ernest Bokroš. "Česi majú veľmi dobre poskladaný tím s hviezdami Pastrňákom, Vránom a dobrí sú aj Zdráhal či Kaše. Majú dosť individualít do útoku. V ňom sú veľmi silní. My hráme dobre, oni sa zlepšili. Možno budú mať psychickú výhodu, keďže zdolali jasne Rusov, ale šance na postup vidím na rovnako. Máme svoju silu a kvalitu," povedal pre SZĽH.

ANKETA: Zvíťazíme nad Českom a postúpime do semifinále?

  • Áno

    93%

  • Nie

    7%

Zdieľajte:
Zdroje informácií: HokejovySvet.sk, TASR

Diskusia

Podobné články