Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Kanaďania chcú zlato, proti SR v plnej zbroji

Kanaďania túžia ukončiť čakanie na zlato, proti SR v bránke Fucale.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Kanadská hokejová reprezentácia do 20 rokov nastúpi v úvodnom zápase na juniorských MS v montrealskom Bell Centre proti Slovensku (v sobotu o 2.00 SEČ) v bránke so Zacharym Fucalem. Opore tímu Halifax Mooseheads (QMJHL) dal tréner Benoit Groulx prednosť pred Ericom Comriem z Tri-City Americans (WHL).

Fucale odchytal na vlaňajších MS "20" štyri stretnutia, v utorok dosiahol čisté konto pri presvedčivom víťazstve Kanaďanov v generálke na šampionát so Švajčiarskom (6:0) a chytal predtým aj v prípravnom zápase pri prehre 1:2 pp s Ruskom. "Sme spokojní s oboma brankármi, no myslíme si, že je prirodzené dať príležitosť chlapíkovi, ktorý už má skúsenosti z juniorských majstrovstiev," zdôvodnil svoj výber tréner domáceho tímu Groulx. "Vlani som sa toho veľa naučil, veľmi mi to pomohlo zlepšiť sa. Som v oveľa lepšej pozícii, ako som bol pred rokom. Teším sa na prvý zápas," povedal pre tsn.ca Fucale.

Kanaďania túžia v domácom prostredí ukončiť dlhé čakanie na zisk titulu. Zlato na juniorskom šampionáte naposledy získali v roku 2009, do finále sa prebojovali aj pred štyrmi rokmi v USA, no v súboji o titul vtedy podľahli Rusku. Z uplynulých dvoch MS do 20 rokov dokonca odišli bez medaily, vlani skončili štvrtí, keď v dueli o bronz podľahli zbornej 1:2 pp.

Usporiadateľská krajina nechcela nechať tento rok nič na náhodu a zostavila najsilnejší možný tím. V kádri má niekoľko hráčov, ktorí už okúsili prestížnu NHL. Kapitánom "javorového listu" bude center Ottawy Senators Curtis Lazar, do profiligy nazrel v tejto sezóne aj obranca Darnell Nurse (Edmonton Oilers) a center Sam Reinhart (Buffalo Sabres), za NY Rangers pravidelne nastupuje krídelník Anthony Duclair. Veľké nádeje vkladajú Kanaďania do Connora McDavida, horúceho kandidáta na budúcoročnú draftovú jednotku. Oporami útoku by mali byť aj v prvom kole draftovaní Max Domi, Jake Virtanen, Nick Ritchie, Frederik Gauthier či Robby Fabbri. "Bol som sklamaný z nášho posledného vystúpenia a umiestnenia na juniorskom šampionáte. Máme možnosť to teraz odčiniť. Druhé šance neprichádzajú veľmi často," vraví Lazar.

Kanaďania sa na MS "20" predstavia v A-skupine v Montreale proti Slovensku, obhajcom trofeje Fínsku, Nemecku a rivalovi z USA. Základnú skupinu chcú vyhrať, aby si vytvorili čo najlepšiu pozíciu pred vyraďovacou časťou. "Chceme hrať rýchly hokej, to znamená byť rýchli pri forčekingu, pri práci s pukom i v obrannej činnosti. Budeme pripravení," vyhlásil tréner Groulx.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články