Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Feneš povolal do kádra SR 20 naturalizovaného Slováka, aj dvoch účastníkov MS. Moser skončil

POPRAD - Aj s dvojicou účastníkov nedávnych majstrovstiev sveta juniorov v Kanade sa slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov predstaví v budúcom týždni na domácom Turnaji piatich krajín v Poprade. Tréner Ivan Feneš sa bude môcť v náročných dueloch proti Česku, Švajčiarsku, Fínsku a Švédsku oprieť o obrancu Dávida Nátneho či útočníka Alexa Čiernika. Informoval o tom web hockeyslovakia.sk.
Zdroj: 41430
Zdieľajte:

Zvyšok tímu tvoria prevažne hráči z domácich súťaží. Osem mesiacov pred začiatkom ďalšieho svetového šampionátu juniorov tak pre hráčov kmeňového ročníka 2004 štartuje boj o miestenky v záverečnej nominácii pre MSJ vo Švédsku.

Prečítajte si aj

Francúzi opäť stavili na slovenskú trénerskú kartu. Tím prebral kouč z Popradu

V súvislosti s tvorbou nominácie čakal tréner SR 20 Ivan Feneš v uplynulých dňoch na vývoj play off v zámorských juniorských súťažiach. V hre boli príchody viacerých účastníkov uplynulých juniorských MS, avšak Servác Petrovský, Samuel Honzek či Peter Repčík napokon z rôznych, prevažne zdravotných dôvodov nebudú štartovať pod Tatrami. "Napriek tomu je super, že máme v tíme aj chlapcov, ktorí zažili atmosféru nedávneho svetového šampionátu. Dozaista budú prínosom pre tím. Verím, že skúsenosť prinesú nielen na ľad, ale aj do šatne. Väčšiu časť nominácie však tvoria chlapci z domácich slovenských klubov. Dostanú priestor a budú mať možnosť konfrontovať sa s najlepšími juniormi v Európe, ktorých Česi, Švédi, Fíni a Švajčiari určite majú. Naďalej budeme čakať na vývoj play off v juniorských súťažiach, na jeho základe sa nominácia ešte môže meniť," uviedol Feneš pre hockeyslovakia.sk.

Pozrite si aj

VIDEO Ďalšia paráda Libora Hudáčka v českom play-off

Zaujímavým menom na zozname je 18-ročný brankár, naturalizovaný Slovák Šichabutdin Gadžiev. V sezóne 2022/23 nastúpil na tri zápasy za Modré Krídla Slovan v TIPOS Slovenskej hokejovej lige a dosiahol vyše 93-percentnú úspešnosť zásahov. Ešte lepšie čísla nad hranicou 94 percent si permanentne drží v extralige juniorov. "V ročníku 2004 sú dlhodobo kvalitní brankári. Nepamätám si, že by ich v jednom ročníku v minulosti bolo až toľko. Je to nielen výborná správa, ale aj podčiarknutie skvelej práce v tejto oblasti. Šichabutdin dostane možnosť ukázať sa. Zaslúžil si ju výkonmi či už v TIPOS Slovenskej hokejovej lige, ale tiež v extralige juniorov," povedal tréner slovenskej "dvadsiatky".

Prečítajte si aj

Xcbnfgx chjmj gcvh.VIDEO Čaká ich vypredaná aréna, veľké klzisko a ťažké podmienky. Košičanom chýbala plynulosť hry

Ďalším novým menom v tíme je Martin Dendis, mladý 31-ročný tréner, ktorý dlhodobo pôsobí v Švédsku. Začínal ako hlavný kouč v mládežníckych kategóriách klubu Linköping HC, v ročníku 2022/2023 pôsobil už aj v pozícii asistenta v tíme AIK Štokholm v druhej najvyššej švédskej súťaži. "Martin nahradí Scotta Mosera. Bude mať na starosti útočníkov, špeciálne formácie a skautovanie súperov. Pochádza zo skúseného prostredia mužského tímu v Štokholme, preto som presvedčený, že Scotta nahradí v plnej miere aj z hľadiska odbornosti," vysvetlil Feneš.

Prečítajte si aj

Hráči Michaloviec majú kormidelníka na sezónu 2023/24. Bol predstavený netradične

Turnaj piatich krajín v Poprade bude pre SR 20 nielen ostrou skúškou v kvalitnej konkurencii rovesníkov z Česka, Švajčiarska, Fínska a Švédska, ale aj štartom osemmesačnej prípravy na decembrový juniorský šampionát. Ten sa po štyroch rokoch opäť uskutoční v Európe, konkrétne vo švédskom Göteborgu. Slováci sa predstavia v základnej B-skupine proti Nórom, Čechom, Švajčiarom a Američanom. "Veľa ľudí si to asi neuvedomuje, ale čas beží veľmi rýchlo. Osem mesiacov je veľmi krátky čas, ktorý zostáva do šampionátu. Najmä s vedomím, že nás čaká letné obdobie, počas ktorého budú mať chalani najskôr trochu voľna, následne špecializované prípravy v rôznych formách. Veríme, že turnaj v Poprade nám nastaví zrkadlo a odpovie na otázku, s ktorými hráčmi budeme môcť počítať aj smerom k budúcim turnajom," dodal Feneš pre oficiálny web SZĽH.

Prečítajte si aj

Smutná realita: O hokej na Slovensku nie je záujem. V návštevnosti naše tímy prekonali aj Angličania

Nominácia SR 20 na Turnaj piatich krajín v Poprade /zdroj: hockeyslovakia.sk/:

Hráči podľa klubov: Šichabutdin Gadžiev, Boris Žabka, Lucas Jendek, Maxim Mamonov (všetci HC Slovan Bratislava), Patrik Jurčák (HC Košice), Max Ferkodič, Lukáš Pánik (obaja MMHK Nitra), Sebastián Nahalka (HK ŠKP Poprad), Markus Suchý (HK ŠKP Poprad/MŠK Žiar nad Hronom), Dávid Nátny (HC 21 Prešov), Ivan Thomka (HC 21 Prešov/HC 19 Humenné), Jakub Ružek (HK Trnava/HC Nové Zámky), Filip Čulík (HKM Zvolen), Tomáš Duda (Vlci Žilina), Michal Hruška (HK Spartak Dubnica/HK Dukla Trenčín), Adrián Strašiniak (HK Dukla Trenčín/HK'95 Považská Bystrica), Adam Kemnický (HC Oceláři Třinec/ČR), Adam Ondriš (KooKoo Kouvola/Fín.), Patrik Gabriel (SaiPa Lappeenranta/Fín.), Alex Čiernik (Södertälje SK/Švéd.), Samuel Urban (10.-12.4., Sioux City Musketters/USA), Jakub Križan, Matej Tomas (obaja Selects Hockey Academy/South Ken School/USA)

Prečítajte si aj

Malé mesto z ďalšieho regiónu. Nováčika čaká historická účasť medzi prvoligistami

Náhradníci: Patrik Melicher (Barani-HŠMH Banská Bystrica), Luca Krakovský, Innocent Hečko, Alexandr Marossy (všetci HC Slovan Bratislava), Roman Novák (HK Mládež Michalovce/HC 19 Humenné), Matej Vereš (HK Dukla Trenčín/HK'95 Považská Bystrica), Martin Benko (Vlci Žilina), Richard Patzelt (Bílí Tygři Liberec/ČR)

Realizačný tím: manažér - Tomáš Pšenka, hlavný tréner - Ivan Feneš, asistent trénera - Martin Štrbák, tréner brankárov - Marko Milý, kondičný tréner - Matej Thomka, vzdelávací proces trénera - Martin Dendis, videotréner - Patrik Michnáč, lekár - Ján Bernát, fyzioterapeut - Michal Bujňák (od 9.4.), masér - Miroslav Harvančík (od 9.4.), mediálny manažér - Tomáš Kyselica (13.-16.4.)

Prečítajte si aj

Našli ho v Prešove a oznámili ako veľkú posilu. Po dvoch mesiacoch je bez klubu

Program Turnaja piatich krajín v Poprade:

STREDA 12. APRÍLA
13.30 Česko – Fínsko
17.00 Švajčiarsko – SLOVENSKO /live JOJ Šport Plus/

ŠTVRTOK 13. APRÍLA
13.30 Švédsko – Švajčiarsko
17.00 Fínsko – SLOVENSKO /live JOJ Šport/

PIATOK 14. APRÍLA
13.30 Fínsko – Švajčiarsko
17.00 Česko – Švédsko

SOBOTA 15. APRÍLA
13.30 Švajčiarsko – Česko
17.00 SLOVENSKO – Švédsko /live JOJ Šport Plus/

NEDEĽA 16. APRÍLA
12.30 Švédsko – Fínsko
16.00 SLOVENSKO – Česko /live JOJ Šport/

Prečítajte si aj

Získal dva tituly s Trenčínom v roku 2001 mal najlepší ročník. Pred 15 rokmi tragicky zahynul slovenský útočník
Zdieľajte:
Pridal: Redakcia HS
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články