Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Hokejový svet plače. Na večnosť odišla legenda Chicaga a parťák Stana Mikitu

CHICAGO - Vo veku 84 rokov zomrel bývalý kanadský hokejista Bobby Hull. Legendárny útočník žiaril v NHL v drese Chicaga, s ktorým v roku 1961 získal Stanleyho pohár. O jeho úmrtí ako prvý informoval chicagský denník Daily Herald, správu neskôr potvrdili aj Blackhawks na svojom webe.
Zdroj: 44302
Zdieľajte:

Hull počas 23 rokov v NHL a WHA hral okrem Chicaga Black Hawks aj za Winnipeg Jets a Hartford Whalers. Rodák z Point Anne v Ontariu získal trikrát Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti, sedemkrát bol najlepší strelec a dvakrát ho zvolili za najužitočnejšieho hráča súťaže (Hartova trofej). Ako prvý v lige pokoril hranicu 50 gólov za sezónu, keď v roku 1966 nastrieľal 54 gólov.

Prečítajte si aj

Nikita Ščerbak zvolil návrat na slovenské ľady. Banská Bystrica to však nie je

V NHL odohral 1063 zápasov základnej časti, v ktorých nazbieral 1170 kanadských bodov (610+560), v play off pridal 129 bodov (62+67) v 119 štartoch. Najvýraznejšiu stopu zanechal v Chicagu, v ktorom niekoľko sezón vytvoril obávanú ofenzívnu dvojicu so slovenským rodákom Stanom Mikitom. Spoločne doviedli klub k historickému víťazstvu v Stanleyho pohári v roku 1961. V klube je dodnes so 604 gólmi najlepší strelec. V trinástich sezónach za sebou prekonal 30-gólovú hranicu. V roku 1972 ho zlákala konkurenčná súťaž WHA, v ktorej hral sedem sezón za Winnipeg. Následne sa s klubom presunul do NHL a po jednej sezóne zamieril na záverečný ročník kariéry do Hartfordu. Vo WHA nastrieľal 303 gólov. Počas kariéry sa prezentoval najmä mimoriadne tvrdou strelou, rýchlosťou korčuľovania a dlhodobo vysokým herným štandardom.

Prečítajte si aj

Poškodili rozhodcovia Popradčanov v Bratislave? Mikula: Slovan si cením, no mrzí ma záver

Robert Marvin "Bobby" Hull mal päť detí. Jeho syn Brett Hull je bývalý reprezentant USA a jeden z historicky najlepších strelcov súťaže. Spoločne vytvorili najproduktívnejšiu dvojicu otec-syn v histórii NHL. Brett Hull je so 741 gólmi v základnej časti na 5. mieste historického poradia strelcov, otec Bobby figuruje na 18. priečke.

Prečítajte si aj

Na Slovensku nechcený Fín sa upísal úradujúcemu majstrovi pri Baltskom mori

Od roku 1983 je Bobby Hull člen Hokejovej siene slávy v Toronte. Pri príležitosti 100. výročia NHL ho v roku 2017 vybrali medzi 100 najlepších hráčov jej histórie.

Pozrite si aj

VIDEO Genialita v priamom prenose: Mladík Trenčína predviedol lakrosový gól
Zdieľajte:
Pridal: Redakcia HS
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články