Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Oni písali históriu slovenského hokeja: 15 ikon slovenskej reprezentácie

BRATISLAVA - Dres s dvojkrížom na hrudi si zaslúžia obliecť len tí najlepší. Stať sa reprezentantom krajiny nie je rola pre každého. Ten, kto sa do národného tímu dostane, by mal byť príkladom vo všetkým činnostiach, ktoré vykonáva. My prinášame článok, v ktorom sme sa zamerali na 15 ikon, ktoré obliekli dres Slovenska a zanechali za sebou nezmazateľnú stopu.
Zdroj: 7878
Zdieľajte:

Peter Šťastný
Prvé meno v našom výbere je nezabudnuteľný Peter Šťastný. V reprezentácii odohral olympiádu v roku 1994, veľmi chcel naskočiť aj do turnaja majstrovstiev sveta C kategórie, do ktorej sme boli zaradení po rozpade Československa, no nestihol to. O rok neskôr už na záverečný turnaj dorazil. Vtedy sme pôsobili v B kategórii a turnaj bol opäť u nás. So 16 bodmi v 6 zápasoch dopomohol tímu s dvojkrížom na hrudi vrátiť sa tam, kam patrí. Zároveň sa jednalo o posledné zápasy jeho bohatej kariéry.

Prečítajte si aj

Najlepší brankár z minulej sezóny KHL skončil v putách: Jeho nový klub NHL nemá žiadne správy

Peter Bondra
Strelec zlatého gólu v našom zozname nesmie chýbať. Legendárna 12-ka zažila premiéru v národnom tíme na Svetovom pohári v roku 1996. Debut to bol ako hrom, keď hneď dostal na svoju hruď kapitánske céčko. Zahral si aj na olympiáde 1998. Najväčší
reprezentačný úspech prišiel v roku 2002, kedy Slovensko získalo titul majstrov sveta, ten je dodnes jediným. Bondra bol súčasťou aj bronzového tímu z roku 2003 a jeho reprezentačná kariéra sa uzavrela na olympiáde v Turíne 2006.

Prečítajte si aj

Slovensko má draftovú jednotku CHL!

Jozef Daňo
Jozef Daňo patrí do generácie hráčov, ktorí pomohli dostať slovenský hokej tam, kam skutočne patrí. Hrdo reprezentoval na šampionátoch C aj B kategórie. Odmenou mu bola účasť štyroch svetových šampionátoch A kategórie. Po tom v roku 1999 ukončil reprezentačnú kariéru. Zahral si aj na olympijských hrách v Lillehammeri (1994) a Nagane (1998).

Prečítajte si aj

Topoľčanom sa upísali kouč, brankár a staronový obranca

Zdeno Cíger
Martinský rodák po prvý raz nazrel do reprezentácie na domácom šampionáte B kategórie, kde dopomohol tímu s dvojkrížom na dresoch k postupu 11 bodmi. Bol súčasťou bronzového tímu z Helsínk z roku 2003, čo bol zároveň jeho posledný reprezentačný turnaj.
Celkovo si zahral na 6 šampionátoch. Pamätať si ho môžeme aj zo Svetového pohára 1996 či olympiády 1998. Cíger v národnom tíme nikdy nesklamal a vždy potvrdil svoje kvality.

Prečítajte si aj

Reprezentácia Poľska zabezpečila post hlavného lodivoda na najbližšie dve sezóny

Pavol Demitra

Legendárna 38ka, ktorá nikdy neodmietla reprezentovať. Demitra si odbil premiéru v reprezentačnom drese na svetovom šampionáte 1996. V tom istom roku si zahral aj na Svetovom pohári. V roku 2002 pridal 2 zápasy v kvalifikácii na olympiádu, ktorá sa uskutočnila v Salt Lake City. Bol súčasťou bronzového tímu z Helsínk, kde zamotal nohy brankárovi Vokounovi v zápase o bronz. Celkovo si zahral na šiestich šampionátoch, na tom poslednom v Bratislave bol kapitánom nášho národného výberu. Predstavil sa aj na olympiáde v Turíne, kde mal taktiež kapitánske céčko na hrudi, ale tento turnaj nedokončil, keď ho nastrelil Milan Jurčina pukom priamo do tváre. Pamätným ostáva jeho vystúpenie vo Vancouveri, kde sa zaradil do olympijského All-star tímu.

Prečítajte si aj

Senica má trénera, brankársku stálicu a Skalici uchmatla hráča elitnej formácie

Miroslav Šatan
Kapitán zlatých chlapcov z 2002 zažil premiéru v národnom drese na olympiáde 1994, v tom istom roku si zahral aj na šampionáte C kategórie, o rok neskôr aj B kategórie a dopomohol obom tímom prísunom kanadských bodov. Ako jediný má kompletnú medailovú zbierku z MS (striebro z Petrohradu, zlato s Göteborgu a bronz a striebro z Helsínk). V drese s dvojkrížom na hrudi si odkrútil 12 šampionátov A kategórie, 3 olympiády a 2 Svetové poháre. Miro je v čase písania článku najproduktívnejším hráčom v histórii slovenskej reprezentácie. Drží aj prvenstvo v počte nastrieľaných gólov a získaných asistencií.

Prečítajte si aj

Do Banskej Bystrice prichádza lodivod z HC Slovan a švédsky tréner gólmanov

Žigmund Pálffy
Rodák zo Skalice patrí do partie zlatých chlapcov. Aj on mal veľký podiel na zisku historického zlata pre našu krajinu. V národnom drese si odkrútil premiéru podobne ako Šatan na olympiáde 1994, kde taktiež bodovo explodoval. Zahral si na celkovo piatich svetových
šampionátoch. Okrem spomínanej zlatej medaily má na konte aj bronz z roku 2003. Dres s dvojkrížom na hrudi obliekol aj na troch Olympiádach, najpamätnejší ostáva určite Vancouver 2010, kedy sme siahali na bronz, no ten nám tesne ušiel.

Prečítajte si aj

Majiteľ medailí z troch rôznych šampionátov podpísal Michalovciam

Richard Lintner
Prezývajú ho Citrón a patrí k najlepším obrancom v histórii slovenskej reprezentácie. Premiéru v národnom drese zažil na šampionáte v roku 2001, o rok neskôr sa už tešil z titulu majstra sveta, keď dopomohol skvelými výkonmi k tomuto úspechu. Zahral si aj v Helsinkách, takže je majiteľom aj bronzu. Predstavil sa ešte na šampionátoch v rokoch 2004, 2005 a 2010, kde bol kapitánom nášho tímu. Mal cieľ zahrať si aj na domácom turnaji, no z plánov trénera Hanlona vypadol. Vidieť si ho ešte v neúspešnej kvalifikácii na OH
a Svetovom pohári v roku 2004.

Prečítajte si aj

Kometa Brno získal tri veľké ryby, bývalého útočníka Popradu a rieši príchod z NHL

Ján Lašák
Zrejme najlepší strážca svätyne v histórii národného tímu. Na premiérovom šampionáte získal striebro, má na konte aj zlato a bronz. Práve v roku 2002 sa zapísal medzi legendy, keď v semifinálovom predĺžení a nájazdoch vygumoval jedného Švéda za druhým. Zahral si na 9 majstrovstvách sveta, na tých posledných pomáhal zachraňovať slovenský hokej medzi elitou. Bol aj súčasťou tímu na domácom svetovom šampionáte, no Jaro Halák ho do brány nepustil. Zachytal si na Svetovom pohári v roku 2004 a v jednom zápase dostal príležitosť na olympiáde v Turíne 2006.

Prečítajte si aj

Topoľčanom sa upísali kouč, brankár a staronový obranca

Zdeno Chára
Dnes 45-ročný obranca je prvý a zároveň jediný aktívny hokejista z nášho výberu. Aktuálne oblieka dres New Yorku Islanders, a patrí medzi elitu NHL v štatistikách plus/mínus. V národnom tíme si odkrútil premiéru na šampionáte v roku 1999, o rok neskôr v Petrohrade sa radoval zo zisku striebra. 205 centimetrový obor si zahral aj na majstrovstvách sveta v rokoch 2004, 2005 a 2012, kde z pozície kapitána priviedol mladý neskúsený tím k zisku striebra. Práve kapitánske céčko Zdenovi v národnom tíme akoby patrilo. Bývalý kapitán bostonských Medveďov viedol náš tím za úspechom ako kapitán aj na olympiádach 2010 a 2014. Zahral si aj na OH 2006 a Svetovom pohári 2004.

Prečítajte si aj

Univerzál Nitry dal prednosť Corgoňom a ostatné ponuky odmietol

Ľubomír Višňovský
Kto vie, kde by bol slovenský hokej, keby nemal Ľuba Višňovského. Na majstrovstvách sveta v roku 2009 v bojoch o záchranu pomohol tímu gólom v nájazdoch. Stal sa správnym lídrom a výrazne prispel k záchrane. Višňa prežil aj svetlé momenty nášho národného tímu. Premiéru na šampionátoch zažil už v roku 1996, v tom istom roku si zahral aj na Svetovom pohári. Na majstrovstvách sveta hral nepretržite každý rok do roku 2000, stihol aj Nagano 1998. Bol súčasťou zlatého tímu z 2002 a má aj bronz z Helsínk 2003. Zahral si aj na šampionátoch 2005, 2008 a reprezentačnú kariéru ukončil pred domácim publikom v roku 2011. Vancouver 2010, Turín 2006 boli jeho účasťami na OH. Na oboch turnajoch patril medzi najlepších obrancov tímu z dvojkrížom na hrudi.

Prečítajte si aj

Do hokejového neba odišiel dvojnásobný víťaz Stanley Cupu s Torontom Maple Leafs

Marián Hossa
Držiteľ troch Stanley Cupov patrí medzi to najlepšie, čo slovenský hokej v novodobej histórii vyprodukoval. Rodák zo Starej Ľubovne si odbil premiéru v drese s dvojkrížom na hrudi na šampionáte 1997. Dokopy si zahral na 8 majstrovstvách sveta, no cenný kov mu chýba. Zvykol vytvoriť smrtiaci útok s Demitrom a Gáboríkom, ktorý vždy patril k postrachom súperových obrán. Má za sebou aj účasť na olympiádach v Turíne, Vancouveri a Soči. Skvelý korčuliar a zakončovateľ nikdy neodmietol národný dres. Žiaľ, vplyvom zdravotných problémov musel ukončiť kariéru, hoci veríme, že ešte mohol byť úspešný.

Prečítajte si aj

Kariéra kapitána Žiliny bude pokračovať vo vznikajúcom českom tíme

Michal Handzuš
Center, ktorý sa stal ikonou slovenskej reprezentácie najmä vďaka skvelému bráneniu si odkrútil premiéru v národnom drese v Petrohrade, teda hneď so ziskom striebornej medaily. Skvelý úvod reprezentačnej kariéry, nemyslíte? O dva roky neskôr sa stal súčasťou zlatej partie. Zahral si na šampionátoch aj v rokoch 2005, 2009, 2011 a 2012, kde výrazne dopomohol k historickému striebru pre krajinu spod Tatier. Olympijské hry mu nie sú neznámou. Slovensko reprezentoval v Soči, Vancouveri aj Turíne. Rodák z Banskej Bystrice je pravdepodobne najlepšie brániacim centrom, ktorý kedy obliekal dres Slovenska.

Prečítajte si aj

Dukla doplnila káder o štvrtého cudzinca

Jozef Stümpel
Hráč, ktorý sa nikdy nevzdal drevenej hokejky patrí do partie zlatých chlapcov. Počas svojej kariéry dokázal skutočne veľa, pamätný ostáva najmä jeho cit pre prihrávku. Premiéru si odbil na šampionáte v roku 1997, na majstrovstvách sveta si zahral aj o rok neskôr a získal prvé reprezentačné skúsenosti. Ďalšie účasti v národnom drese už znamenali medaily, konkrétne zlatú a bronzovú. Spolu si zahral na 8 šampionátoch. Členom národného tímu bol aj na olympiádach vo Vancouveri a Turíne. Predstavil sa aj na dvoch Svetových pohároch. Rodák z Nitry vždy patril k oporám našej reprezentácie.

Prečítajte si aj

Vlastimil Plavucha sa po troch rokoch vracia k hokeju

Za zmienku stoja určite aj hráči ako Róbert Petrovický, Richard Zedník, Vladimír Országh, Branko Radivojevič, Ladislav Nagy, Jaroslav Halák, Marián Gáborík či Róbert Švehla, ktorí sú taktiež zapísaní nezmazateľnými písmenami v histórii nášho národného tímu. Slovensko vždy dokázalo vychovať mnoho kvalitných hráčov, ktorí pre národný tím odovzdali všetko. Ostáva nám len veriť, že tieto mená budú nasledované hráčmi zo súčasnej generácie.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: hokejovysvet.sk, eliteprospects.com

Diskusia

Podobné články