Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

MS 2022: Francúzsko otočilo proti Kazachom, USA stratilo bod s Rakúskom

HELSINKI - Francúzski hokejoví reprezentanti zvíťazili v nedeľňajšom zápase "slovenskej" A-skupiny MS vo Fínsku nad Kazachstanom 2:1 a pripísali si prvý triumf na turnaji. Duel rozhodoval aj Slovák Peter Stano.
Zdroj: 42471
Zdieľajte:

A-skupina (Helsinki):
Francúzsko - Kazachstan 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)
Góly:
33. Texier (Gallet), 40. Chakiachvili (Texier, Bozon) - 6. Orechov (Michajlis, Blacker). Rozhodovali: Šír (ČR), STANO (SR) - Niittyla (Fín.), Yletyinen (Švéd.), vylúčení: 1:2 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1801 divákov.
Francúzsko: Buysse - Gallet, Auvitu, Llorca, Chakiachvili, Thiry, Crinon, Bault - Fleury, Texier, T. Bozon - Bertrand, Claireaux, Perret - Rech, Boudon, Treille - Leclerc, Ritz, K. Bozon - Fabre
Kazachstan: Šutov - Sam. Danijar, Svedberg, Blacker, Orechov, Metalnikov, Beketajev - Akolzin, Šestakov, Ševčenko - Michajlis, Valk, Paňukov - Starčenko, Savickij, Sagadejev - Petuchov, Asetov, Gurkov

Prečítajte si aj

MS 2022: Lantošimu sa splní sen tretíkrát v živote. Sľubuje trénovanie streľby

Francúzi boli papieroví favoriti, ale zápas sa pre nich nezačal najlepšie. Už v prvej minúte mal dobrú možnosť Beketajev, v piatej sa tlačil do bránky Ševčenko a v šiestej už otvoril skóre Orechov. Po rýchlej akcii po pravej strane dostal prihrávku od Michajlisa do siete korčuľou, rozhodcovia si prezreli situáciu na kamere a Stano následne gól potvrdil - 0:1. V ďalších minútach sa útoky striedali na oboch stranách, no vyložené šance chýbali. Francúzi mohli vyrovnať v 18. minúte, Bertrand poslal puk do šance Perretovi, Šutov však udržal čisté konto. V závere prvej tretiny si zahrali presilovku hráči Kazachstanu, po prestávke aj Francúzi, ale skóre sa nezmenilo. Hráči "galského kohúta" sa presadili až po polovici zápasu. V 33. minúte si potiahol puk Texier a švihom prekonal Šutova - 1:1. Od toho momentu mali favoriti navrch, v krátkom slede si vypracovali niekoľko ďalších možností a v 40. minúte duel otočili, keď už po deviatich sekundách využil presilovku Chakiachvili aj vďaka teču Savického. Kazachstan sa v tretej tretine snažil o vyrovnanie, no dlho si nevedel vytvoriť potrebný tlak, podarilo sa mu to až v závere, ale Francúzi si tesný náskok ustrážili.

Prečítajte si aj

MS 2022: Fehérváry sa pripojí k mužstvu zajtra. Čo však bráni jeho štartu?

B-skupina (Tampere):
Rakúsko - USA 2:3 pp (1:0, 1:1, 0:1 - 0:1)
Góly:
15. Nissner (Kasper, Maier), 35. Huber (Wukovits, Haudum) - 35. Bellows (Meyers, Megna), 49. Gaudete (Galchenyuk, S. Jones), 64. L. Hughes (Farrell). Rozhodovali: Nord (Švéd.), Štolc (Švajč.) - Chaput, Van Oosten (obaja Kan.), vylúčení: 4:3 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 4228 divákov.
Rakúsko: Kickert - Maier, Hackl, Zundel, Heinrich, Kirchschläger, Wolf, Brunner, Wimmer - Kasper, Haudum, Lebler - Schneider, Nissner, Raffl - Feldner, Baumgartner, Ganahl - Huber, Achermann, Wukovits
USA: Mann - S. Jones, Megna, Peeke, Schmidt, Blankenburg, L. Hughes - Watson, Lafferty, Kuhlman - Hayden, Bordeleau, Galchenyuk - Barber, Meyers, Bellows - Lettieri, Gaudette, Farrell

Prečítajte si aj

Pred zápasom s Kanadou je na svete predpokladaná zostava. Figuruje v nej aj Fehérváry?

Rakúšania chceli nadviazať na sľubný výkon proti Švédsku (1:3) a v prvej tretine sa im to darilo. Súpera dlho držali na dištanc od vlastnej bránky a Američania sa do prvej vážnejšej šance dostali v 9. minúte. Barber neuspel pred brankárom Kickertom a do vedenia išli v 15. minúte Rakúšania. Tí najskôr nevyužili presilovku, po nej sa však spred bránkového priestoru nemýlil Nissner - 1:0.

Prečítajte si aj

MS 2022: Kanada si proti Talianom z chuti zastrieľala, Briti siahali proti Nórom na zázrak

Američania v druhej tretine zvýšili tempo, zintenzívnili streľbu, ale aj po nej si Rakúšania udržali tesný náskok. V 35. minúte ho dokonca zvýšili na 2:0, keď Huber zakončil ojedinelú, ale efektívnu ofenzívnu akciu svojho tímu. Už o 17 sekúnd však Bellows znížil, keď zblízka prepasíroval puk za brankára Kickerta - 2:1.

Prečítajte si aj

NHL: Černák oplýva radosťou Tampa to zvládla aj bez Pointa a už sa chystá na Floridu

Američania nevyužili v úvode tretej časti presilovku, ale v 49. minúte už početnú výhodu zužitkovali. Gaudette strelou spoza hráča prekvapil Kickerta - 2:2. V ďalšom priebehu tretej časti mali viac z hry Američania, ale Rakúšania si postrážili cennú remízu.

Prečítajte si aj

MS 2022: Česko hlási ďalšiu posilu z NHL. V hľadáčiku aj trojica útočníkov vrátane Pastrňáka

V predĺžení mohol o neočakávanom víťazstve outsidera rozhodnúť Schneider, ale trafil iba do žŕdky. Chybu Leblera krátko na to využil Hughes, ktorý sa dostal do úniku, v ktorom prekonal Kickerta - 2:3.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články