Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Príprava MS 2022: SR sa rysuje prvá posila z NHL, tri hviezdy sú otázne

BRATISLAVA - Slovenskú hokejovú reprezentáciu na majstrovstvách sveta vo Fínsku by mohol posilniť útočník Tomáš Tatar, ktorému sa po základnej časti NHL skončí klubová sezóna. V prípade Zdena Cháru to vyzerá skôr negatívne. Otázny je štart bronzových medailistov z Pekingu Mareka Hrivíka, Petra Cehlárika a Miloša Kelemena, prezradil generálny manažér reprezentácie a prezident SZĽH Miroslav Šatan. Spolu s realizačným tímom pozorne sledujú aj situáciu v nižších zámorských súťažiach i finálové série play off slovenskej a českej ligy.
Zdroj: 42319
Zdieľajte:

Slovenská reprezentácia vstúpila do druhého týždňa záverečnej prípravy na šampionát, ktorý odštartuje 13. mája v Tampere a Helsinkách. Tentoraz na ňom môžu chýbať lídri predchádzajúcich troch veľkých turnajov - vlaňajších MS, olympijskej kvalifikácie a ZOH v Pekingu - Hrivík s Cehlárikom. Otázny je aj Kelemen. "V dvoch prípadoch je to zranenie, ktoré spomaľuje rozhodnutie, vyzerá to skôr negatívne, a jeden prípad sú rodinné dôvody. Takže s týmito tromi hráčmi zatiaľ veľmi nepočítame. Uzavrieť to budeme musieť už v týchto dňoch. Budeme sa asi musieť pozerať na iných hráčov," povedal Šatan na utorňajšom zraze pred dvojzápasom s Nemeckom v Drážďanoch: "Na MS, v olympijskej kvalifikácii i na samotnej olympiáde patrili k ťahúňom, no myslím si, že v tíme máme dosť kvalitných hráčov, ktorí môžu vstúpiť do úlohy lídrov a môžu príjemne prekvapiť."

Prečítajte si aj

Róbert Döme ostáva v extralige: Povedie klub, v ktorom začínal kariéru

Šéf Slovenského zväzu ľadového hokeja vysvetlil aj neúčasť obrancu Michala Čajkovského, ktorý sa ospravedlnil pre obavy zo zranenia, čo by mohlo ohroziť jeho kontrakt so Sibirom Novosibirsk: "Povedal by som, že trošku urýchlene odišiel, i keď to oznámil vedeniu. Poistka však nie je problém, v podstate je nachystaná na stole. On sa rozhodol z nejakej obavy o zranenie a o to, že by ten kontrakt, ktorý má dohodnutý, nebol platný. Berieme to ako legitímny dôvod."

Prečítajte si aj

Extraligové Rysy si udržali na ďalšie dve sezóny spoľahlivého hráča

Situácia s posilami z NHL a nižších zámorských súťaží sa bude vyvíjať v ďalších týždňoch, no už teraz je jasné, že sezóna sa skončí po základnej časti útočníkovi New Jersey Devils Tomášovi Tatarovi a bekovi New Yorku Islanders Zdenovi Chárovi. V prípade Cháru je však vzhľadom na osobné dôvody nepravdepodobné, že príde na MS, navyše sa mu po sezóne skončí zmluva a nie je isté, či 45-ročný veterán potiahne ešte ďalší ročník.

Prečítajte si aj

Príprava MS 2022: Ramsay povolal obrancu, ktorý je zranený a možno nenastúpi

Tridsaťjedenročný krídelník Tatar je najproduktívnejší slovenský hráč v prebiehajúcej sezóne NHL, keď nazbieral v 76 zápasoch 30 bodov (15+15) a bol by platnou posilou vo výbere trénera Craiga Ramsayho. "So Zdenom som dnes volal, má nejaké osobné dôvody, kvôli ktorým to vyzerá tak, že sa nezúčastní. Takže s ním nerátame. Naopak, Tomáš Tatar svoju účasť zvažuje a vyjadril sa vcelku pozitívne. Ak na tom bude zdravotne dobre, po skončení základnej časti spolu budeme telefonovať. Ostatní hráči sú v play off, takže musíme čakať. Určite nejaké miesta na súpiske necháme voľné. Ak by niekto vypadol v prvom kole, ešte má šancu zasiahnuť do MS," uviedol Šatan.

Prečítajte si aj

Český útočník Jindřich Abdul bude hrať za nový klub

Krátko pred záverom základnej časti NHL je isté, že do vyraďovačky postúpia Tampa Bay Lightning s Erikom Černákom, Washington Capitals s Martinom Fehérvárym a Calgary Flames s Adamom Ružičkom. O účasť v play off stále bojuje Dallas, v ktorého farbách pôsobia obranca Andrej Sekera a útočník Marián Studenič. Matematickú šancu má ešte aj brankár Jaroslav Halák s Vancouverom Canucks.

Prečítajte si aj

Zachránil svojho mecenáša v najvyššej súťaži a odchádza preč

Štart play off NHL je naplánovaný na 2. mája a v prípade rýchleho vypadnutia by sa k reprezentácii mohli pridať aj Černák, Fehérváry či Ružička. Ich tímy však majú opäť vysoké ambície, Tampa je dvojnásobný obhajca trofeje a Washington si chce napraviť renomé po predchádzajúcich dvoch sezónach, v ktorých skončil už v 1. kole vyraďovačky. Calgary vlani v nadstavbovej časti chýbalo. Ružička pendloval medzi NHL a farmou, v prvom tíme "plameňov" stihol odohrať 27 zápasov a nazbieral desať bodov (5+5). Pri rozhodovaní môže zohrať veľkú úlohu aj nasledujúca sezóna, okrem Cháru sa končia zmluvy aj Sekerovi a Studeničovi a trojročný nováčikovský kontrakt i Ružičkovi. V NHL pôsobil aj Christián Jaroš, ale New Jersey s ním v marci rozviazalo zmluvu a dvadsaťšesťročný obranca sa nepredstaví ani na šampionáte, keďže absolvoval operáciu zraneného členka.

Prečítajte si aj

Rudolf Huna ešte nekončí, uzavrel ďalší kontrakt

Vedenie reprezentácie pozorne sleduje aj situáciu na farmách a v nižších zámorských súťažiach, v ktorých pôsobí niekoľko ďalších adeptov na najcennejší dres. Brankár Adam Húska si v prebiehajúcej sezóne odkrútil debut v NHL za New York Rangers. Na farme Hartford Wolf Pack v AHL odchytal 29 zápasov s priemerom 2,80 inkasovaných gólov a 90,2-percentnou úspešnosťou. Hartfordu tesne ušiel postup do vyraďovačky, no dvadsaťštyriročného brankára si môže stiahnuť do prvého tímu NY Rangers, ktorý sa predstaví v play off NHL. V závere ročníka sa do AHL pozrel aj Dávid Hrenák. Dvadsaťtriročný brankár dokončil svoju poslednú sezónu v univerzitnej NCAA, kde chytal päť rokov za St. Cloud State, a koncom marca podpísal nováčikovskú zmluvu s LA Kings. "Králi" ho draftovali v roku 2018 z celkového 144. miesta. Hrenák ihneď putoval na farmu Ontario Reign, za ktorú odohral tri zápasy s priemerom 1,81 gólov a 95,1-percentnou úspešnosťou zákrokov. "S jedným z nich sa rokuje, zatiaľ nebudem hovoriť, s ktorým. Uvidíme, ako sa vyvinie situácia, či príde k zmene, alebo pôjdeme na MS s triom, ktoré už máme tu. To budeme vedieť asi v priebehu týždňa," prezradil Šatan. Momentálne sú v tíme hrdina z Pekingu Patrik Rybár, ďalší medailista Matej Tomek a Dominik Riečický z Košíc.

Prečítajte si aj

Dávid Gríger by mal nasledujúce tri roky stráviť v jednom mužstve

Nie príliš vydarenú sezónu má za sebou tridsaťjedenročný útočník Richard Pánik, ktorý odohral za NY Islanders len štyri zápasy (0+1) a zvyšok ročníka strávil na farmách v Bridgeporte a Chicagu. V AHL nazbieral dokopy 38 štartov a 18 bodov (9+9). Chicago Wolves však postúpilo do play off ako jednoznačný víťaz Centrálnej divízie a mieri vysoko. Na farme Calgary v Stocktone odohral Martin Pospíšil 45 duelov a pripísal si 24 bodov (7+17), jeho tím je na čele Pacifickej divízie. Z ďalších ašpirantov na účasť na MS pripadajú do úvahy Maxim Čajkovič, ktorý v sezóne hral v AHL a ECHL, Martin Chromiak, ktorý nazbieral v základnej časti OHL 86 bodov (44+42) v 60 dueloch, no s Kingstonom hrá play off, a teoreticky aj ďalší mladíci. "Rišo Pánik bude v play off AHL a vyzerá, že minimálne jedno kolo budú hrať. Rovnako je to aj s ďalšími hráčmi. Len čo bude niekto z nich voľný a skončí sa im sezóna, budeme ich kontaktovať a budeme sa snažiť im dať príležitosť nastúpiť na MS," uviedol Šatan.

Prečítajte si aj

Smutný deň pre trebišovský hokej

Generálny manažér reprezentácie predpokladá, že súčasný káder, v ktorom je pred dvojzápasom s Nemeckom 25 hráčov, sa môže ešte z 20 až 25 percent zmeniť. Aj preto realizačný tím neplánuje zapísať všetkých hráčov na súpisku hneď v úvode MS. "Zmeny sa dajú očakávať ešte po skončení finálových sérii v Česku a na Slovensku. Máme tam vytypovaných nejakých hráčov, ktorí by káder mohli zmeniť. Percentuálne môže byť ešte asi 20 až 25 percent zmien. Uvidíme, aká bude situácia v zámorí, a možno jedna, dve zmeny by mohli byť až na samotnom šampionáte," dodal Šatan.

Prečítajte si aj

Po sezóne sa s ním v tíme rozlúčili: Slovenský a český šampión je na voľnej nohe
Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články