Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Nevyšlo mu to v rape, teraz chytá v KHL!

Väčšina priaznivcov toho o mimo-hokejových koníčkoch väčšiny svojich obľúbencov premávajúcich sa po ľadovej ploche príliš nevie. V hokejovom svete sa však sem-tam nájde postavička, ktorá svojim špecifickým hobby všetkých mimoriadne prekvapí. Dnes si jednu takú bližšie predstavíme.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Počas posledných dvoch ročníkov sme boli zvyknutí v bránke chorvátskeho klubu Medveščak Záhreb pôsobiaceho v ruskej KHL sledovať kanadského brankára Barryho Brusta. Ten na seba upútal pozornosť nielen množstvom kvalitných výkonov a famóznych zákrokov, ale aj nosením betónov v retro prevedení a špecifickým štýlom chytania, do ktorého zahrnul okrem klasických brankárskych prvkov i sebavedomú prácu s hokejkou a značnú dávku agresivity. Tú dával vo veľkom množstve prípadov pocítiť najmä útočníkom, ktorí doňho dobiedzali po odpískaní prerušenia. Brust na ubránenie vlastnej osoby nepotreboval pomoc obrancov a nebyť zásahu rozhodcov, neraz mal tendenciu pustiť sa do bitky.

Potom, čo skúsený 31-ročný kanadský gólman zamieril z Medveščaku do konkurenčnej Jugry, vedenie chorvátskeho celku zalovilo v prestupovom rybníku a zo švédskej ligy do metropoly slnečnej krajiny dotiahlo Marka Owuyu, ktorého už mali možnosť vidieť i diváci v Bratislave vo včerajšej vzájomnej konfrontácii.

25-ročný Mark Owuya počas zápasového vyťaženie nepripadá byť v porovnaní so svojimi brankárskymi kolegami ničím špecifický. Ak si, samozrejme, odmyslíme jeho exotickejší výzor a dredy, ktoré mu vytŕčajú spod masky. Pri hlbšom študovaní jeho pôvodu a osoby sme však narazili na niekoľko zaujímavých skutočností.

Owuya sa narodil v hlavnom meste Švédska Štokholme ugandskému otcovi a ruskej matke. Sám disponuje švédskym i ruským pasom, no na medzinárodnom fóre nastupuje v drese s tromi korunkami. V zbierke má bronzovú medailu zo svetového šampionátu v kategórii do 18 rokov a na juniorských Majstrovstvách v roku 2009, ktoré výrazne utkveli v pamäti i slovenskému fanúšikovi, sa stal vicemajstrom sveta.

Pred ôsmymi rokmi, kedy ešte len rozbiehal svoju kariéru hokejového brankára, sa rozhodol prezentovať pred televíznymi divákmi i svoj hudobný talent. Owuya sa pod umeleckým menom Mark In Da Park predstavil v švédskej verzii speváckej súťaže Superstar. Porotu ani tak nezaujal spevom v štýle RnB, no skôr svojim rapovým umením, zásluhou ktorého si získal veľkú priazeň televíznych divákov a možnosť živého vystúpenia v jednom z priamych prenosov. Dva roky po súťaží Mark Owuya dokonca vydal album, tkzv. mixtape, ktorý obsahoval dvanásť pesničiek a doteraz je k dispozícii na voľné internetové stiahnutie.

Kasting švédskej Superstar v podaní Marka Owuyu

Aj napriek vyššie uvedenému Mark Owuya nikdy neuvažoval nad profesionálnou kariérou v hudobnom priemysle, čo potvrdil aj v jednom z dávnejších rozhovorov: „Hudba je môj koníček. Nerobím ju vážne, som hokejista. Okrem rapu som sa venoval i množstvu iných vecí. Síce sa mi vždy páčilo vystupovať pred ľuďmi, užil som si pritom kopec zábavy, no hokej je, aj vždy bol môj život. Je to moja hlavná priorita,“ povedala nová posila Medveščaku Záhreb ešte pred tromi rokmi, kedy Owuya skúšal šťastie za veľkou mlákou. Mark mal ako nedraftovaný hráč podpísanú zmluvu s Torontom Meaple Leafs. Do najlepšej ligy sveta sa snažil prebojovať cez farmu i pôsobenie v nižšej ECHL súťaží, no behom dvoch rokov sa mu nepodarilo v bránke Toronta Marlies a Readingu Royals presvedčiť predstaviteľov kanadského klubu NHL o svojich kvalitách, a tak sa Owuya rozhodol bez jediného štartu v profilige pre návrat do rodnej krajiny.

Pesnička S Song v živom prenose Superstar

Owuya sa predviedol aj počas pôsobenie v zámorí

Začiatkom novembra tohto roku dostal Owuya šancu na kariérny postup cez ponuku Medveščaku Záhreb. Treba uznať, že úvodné duely 25-ročnému Švédovi v bránkovisku nového zamestnávateľa vyšli vynikajúco. Uvidíme, ako bude jeho kariéra pokračovať v najbližších mesiacoch. Rozhodne však budeme túto zaujímavú hokejovú osobnosť sledovať i naďalej.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články