Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

NHL nie je pre všetkých, aj takéto hviezdy z nej utiekli!

Hrať hokej je niečo úžasné. Hrať hokej v najlepšej lige sveta je ešte lepšie, ale nie vždy a nie pre každého.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Snom každého človeka je dosiahnuť v živote niečo veľké. Niekto odmalička sníva o rodinnom dome, krásnej a zdravej rodine, niekto o luxusnom aute. Ak ste mladý hokejista a hokej vás baví, určite snívate o jednom - zahrať si v najlepšej lige na svete, ktorou Kanadsko-americká NHL rozhodne je.

V NHL bezpochyby hrajú kvalitní hráči, často sa hovorí, že tí najlepší. Niekedy aj tým „najlepším“, čo v NHL prerazili niečo chýba, buď je to rodina, nedocenenosť kvalít samotného hráča, málo priestoru na ľade alebo finančné ohodnotenie. Toto všetko, ale aj iné môže hokejistu odradiť od pôsobenia za morom. Preto sa poniektorí dobrovoľne rozhodli zmeniť dres a aj celú ligu a skúsili svoje šťastie na starom kontinente. Spomenieme si na niekoľkých hráčov, ktorí tak urobili.

Ilya Kovalchuk

Najznámejším hráčom, ktorý uprednostnil KHL je Ilya Kovalchuk, Ilya je ruský útočník, vyslovený strelec a opora každého mužstva. V roku 2001 bol draftovaný, ako celkovú jednotku si ho vybral klub Atlanta Thrashers. Kovalchuk sa stal prvým Rusom, ktorý bol draftovaný z prvého miesta. Na drese nosí číslo 17 ako poctu pre Valerija Charlamovova, na medzinárodnej scéne nosí číslo 71, pretože číslo 17 bolo vyradené z používania. V sezóne 2005/2006 si stanovil v NHL osobné bodové maximum 98 bodov (52+46), čo znamenalo, že sa v Atlante Trashers stal bodovo aj gólovo najproduktívnejším hráčom v histórii klubu. V sezóne 2006/07 získal bývalý spoluhráč Kovalchuka Marián Hossa sto bodov a odsunul ho na druhé miesto produktivity tímu. V roku 2010 pri nezhodách o predĺžení zmluvy s Atlantou bol vymenený do tímu New Jersey Devils. Po konci sezóny 2012/2013 ukončil svoju kariéru v NHL. Vrátil sa späť za rodinou do Ruska a oblieka kapitánsky dres tímu SKA Petrohrad.

Alexander Radulov

Zrejme najkontroverznejším hokejistom, ktorý doslovne odišiel z NHL do KHL je Alexander Radulov, momentálne háji farby v KHL v tíme CSKA Moskva. Tento ruský hráč bol na drafte NHL v roku 2004 vybraný tímom Nashville Predators v 1. kole na celkovom 15. mieste. 9. januára 2006 podpísal s Predators trojročný kontrakt. Profesionálnu kariéru začal na farme v AHL. V NHL debutoval v októbri 2006. Svoj prvý gól strelil proti San Jose Sharks. Potom bol poslaný späť na farmu a 21. novembra povolaný späť do Nashvillu, kde odohral zvyšok sezóny. V júli roku 2008 podpísal Radulov trojročný kontrakt s ruským tímom Salavat Julajev Ufa, hoci mal v Nashville zmluvu platnú ešte na jednu sezónu. Potom nasledovali súdne spory. Radulovova zmluva bola nakoniec zrušená s tým, že Nashville Predators nevyplácal hráčovi ďalšie peniaze. V marci roku 2012 Radulov oznámil, že v Rusku končí a vracia sa do Nashvillu Predators, kde odohral 9 zápasov. Ďalšiu sezónu, teda sezónu 2012/2013 už zarezával opäť v KHL v armádnom klube CSKA Moskva, kde je dodnes.

Sandis Ozolinš

Ďalším hráčom, ktorý prešiel do KHL je teraz už bývalý Lotyšský obranca Sandis Ozolinš. Rodák z Rigy začal v osemnástich rokoch hrať za Rižské Dinamo v sovietskej lige. San Jose Sharks ho draftovali v roku 1991. V sezóne 92/93 nastúpil za „žralokov“ ale odohral iba 37 zápasov, kvôli zraneniu kolena, ktoré ho vyradilo z hry. V nasledujúcej sezóne nazbieral 64 bodov v 81 zápasoch a prvýkrát sa dostal do zápasu hviezd NHL. V NHL vystriedal tímy Colorado Avalanche (s ktorým získal Stanley Cup), Carolinu Hurricanes, Floridu Panthers, Anaheim Ducks a NY Rangers. Celkovo nastúpil 6 krát v All stars Game NHL. V období rokov 2003-2004 trpel častými zraneniami a k tomu sa pridali aj problémy s alkoholom. V roku 2005 sa liečil zo závislosti. V roku 2007 podpísal ročnú zmluvu so Sharks, kde začínal. Vynechal celú sezónu 08/09. Potom tento vynikajúci obranca podpísal zmluvu s Dinamom Riga v KHL, kde sa hneď ako veľká osobnosť stal kapitánom a vodcom tímu. Po troch rokoch prestúpil na jednu sezónu do Atlanty Mytischi, kde taktiež pôsobil ako kapitán. Po tejto sezóne sa opäť vrátil domov do Rigy. Sezóna 2013/2014 bola jeho posledná, ukončil totiž svoju bohatú hráčsku kariéru.

Andrei a Sergei Kostitsynovci

Bieloruskí bratia Andrei a Sergei Kostitsynovci sú ďalšími hráčmi, ktorí prešli z NHL do KHL, oboja pôsobili v Montreale Canadiens, ktorý ich draftoval, Andreia v roku 2003 (10. celkovo) a Sergeia v roku 2005 (200. celkovo). Andrei prvý rok po drafte hrával Ruskú ligu za CSKA, Ďalšie sezóny 3 sezóny pendloval medzi NHL a AHL, naplno sa presadil v Montreale až v sezóne 2007/08, kedy v Montreale začal robiť prvé kroky aj Sergei. Sergei mal ale stále zbalené kufre, posielali ho do AHL a povolávali do NHL celé jeho pôsobenie v Canadiens. Sezónu 2010/11 už ale Sergei zarezával naplno v Nashville Predators. Do Nashvillu bol premiestnený aj jeho známejší brat Andrei v roku 2012 a tak hrávali opäť spolu. Po skončení sezóny 11/12 sa obaja rozhodli namieriť svoje kroky bližšie k domovu. Sergei kvôli výluke hrával v Avangarde Omsk, keď sa rozbehla sezóna v NHL, tak ju odohral za Predátorov. V Omsku sa mu zrejme zapáčilo, lebo sezónu 2013/14 už odohral v KHL za Omsk. Túto sezónu ho môžeme vidieť v tíme AK Bars Kazaň. Andreiove kroky mierili do tímu Traktor Chelyabinsk, kde pôsobil až do minulého mesiaca, kedy sa s tímom dohodol na predčasnom ukončení kontraktu, teraz bude pokračovať v tíme nováčika HK Sochi.

Jonathan Cheechoo

Kanadský hokejista draftovaný v 1998 tímom San Jose Sharks, do NHL sa dostal v sezóne 2002/2003. V sezóne 05/06 bol prvým hráčom Sharks, ktorý získal Maurice "Rocket" Richard Trophy pre najlepšieho strelca gólov v základnej časti, nazbieral ich 56, reč je o hráčovi, ktorý nosí dres s menom Cheechoo. V Sharks vydržal 6 rokov, jeho výkony v drese šli smerom dolu a sezónu 2009/10 strávil v Ottawe Senators. V ich drese zaknihoval iba 14 bodov v 61 dueloch. Putoval na farmu do AHL. V AHL vystriedal tímy Binghamton Senators, Worcester Sharks, Peoria Rivermen a Oklahoma City Barons. Do NHL sa už nepozrel a tak hľadal vhodnejšiu variantu pre využitie jeho potenciálu. Tú našiel v Medveščaku Záhreb, minuloročnom nováčikovi v KHL, kde sa pokúšal o reštart svojej kariéry, čo sa mu aj podarilo. V Záhrebe bol najproduktívnejším hráčom, v 58 zápasoch nazbieral 38 bodov (19+19). Po sezóne ostal verný Kontinentálnej hokejovej lige, no prestúpil do Dinama Minsk, v ktorom sa mu v tejto sezóne opäť darí. V NHL odohral 501 zápasov, získal 305 bodov (170+135). V KHL odohral do dnešného dňa 76 zápasov a nazbieral 63 bodov. V KHL sa mu páči a tak dúfajme, že sa môžeme tešiť aj na jeho ďalšie pôsobenie v súťaži.

Vladimír Sobotka

Pred začiatkom tejto sezóny prišla prekvapivá správa o odchode mladého českého hokejistu z NHL do KHL. Nádejný útočník Vladimír Sobotka opustil prestížnu NHL a svoj tím St. Louis Blues, aby sa stal hráčom Avangardu Omsk v KHL. Sobotka bol v roku 2005 draftovaný tímom z Bostonu. V roku 2010 bol vymenený do St. Louis Blues, kde pôsobil 4 roky a podával slušné výsledky. Rozhodol sa ale pre KHL, ktorá mu podľa médií poskytla viac peňazí a viac priestoru na ľadovej ploche ako dostával v NHL.

Za zmienku stoja

Ďalšími verejnosti známymi hokejistami, ktorí sa pre niečo rozhodli skúsiť radšej KHL sú napríklad ruský obor Evgeny Artyukhin, ktorý preferuje tvrdší štýl hokeja aj pre jeho výšku 196 cm a hmotnosť 122 kilogramov. Niekoľkokrát bol suspendovaný za nie príliš korektné zákroky. V NHL odohral 199 zápasov so ziskom 49 bodov a s 313 inkasovanými minútami. Po prechode domov do Ruska pôsobil v tímoch SKA Petrohrad, Atlant Mytishchi a teraz je asistentom kapitána v tíme CSKA Moskva, v KHL stihol odohrať 172 zápasov so ziskom 59 bodov a so 616 inkasovanými minútami. Roman Červenka je český hokejový útočník, od roku 2010 pôsobil v KHL v Avangarde Omsk, kde sa mu nesmierne darilo. Svojimi výkonmi zaujal skautov NHL tímu Calgary Flames a vo výlukovej sezóne 12/13 odohral za Flames 39 zápasov. V NHL sa mu zrejme nepáčilo tak ako v Rusku a už ďalšiu sezónu opäť nastupoval v KHL, tentokrát za SKA Petrohrad, kde pôsobí dodnes.

Do KHL prešiel aj švédsky nádejný brankár Anders Nillson, ktorý pôsobil v NY Islanders, prevažne na farme v tíme Bridgeport Sound Tigers. Túto sezónu mal podľa predpokladov robiť tímovú dvojku slovenskému brankárovi Jaroslavovi Halákovi no nestalo sa tak, pretože Anders podpísal zmluvu s AK Bars Kazaň, kde mal dostávať a aj dostáva oveľa viac priestoru na chytanie. Nám Slovákom je najbližší center Jozef Stümpel. Ten sa taktiež rozhodol nastupovať v Ruskej KHL po tom čo ho tím Florida Panthers umiestnil na waiver listinu nechránených hráčov a následne ho vykúpili zo zmluvy. V KHL hral za tímy Barys Astana, Dinamo Minsk a Spartak Moskva. Teraz už hráva za svoje rodné mesto, ktorým je Nitra v Slovenskej hokejovej extralige. Fanúšikom HC Slovan Bratislava je dobre známy aj robustný obranca Kurtis Foster, ktorý toho v NHL veľa preskákal a nakoniec keď už bol v NHL „nepotrebný“, zakotvil v KHL v tíme KHL Medveščak Zahreb, kde sa stal najproduktívnejším obrancom tímu v minulej sezóne. Teraz svoje zručnosti preukazuje v Bratislave.

Takýchto alebo podobných hráčov je určite viac, my sme Vám predstavili iba hŕstku hokejistov, ktorí sa dostali do pamäti verejnosti.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: HokejovySvet.sk

Diskusia

Podobné články