Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Jednotkou Číny na ZOH 2022 by mal byť bývalý brankár Detvy

PEKING - Rysuje sa veľmi zaujímavá možnosť, že brankárskou jednotkou Číny na ZOH 2022 v Pekingu by mohol byť Alexander Lazushin.
Zdroj: 39136
Zdieľajte:

33-ročný Rus je na Slovensku známy predovšetkým zo svojho krátkeho pôsobenia v HC 07 Detva, kde nastúpil na deväť zápasov v závere ročníka 2020/21. Primárne však seniorskú kariéru spojil s KHL, postupne bol súčasťou viacerých klubov ako Lokomotiv Jarosľavl, Metallurg Novokuznetsk, Dinamo Moskva, Lada Togliatti či Dinamo Riga.

Prečítajte si aj

Účastník ZOH 2022 rozhodol jasne, na Olympiádu pôjdu iba zaočkovaní hráči

V aktuálnej sezóne je brankárskou jednotkou čínskeho Kunlun Red Star, odchytal jedenásť zápasov. V tomto mužstve už pôsobil počas sezón 2018/19 a takisto časť predošlého ročníka. Preto môže dostať čínske občianstvo aj povolenie od IIHF, aby mohol reprezentovať na ZOH 2022 túto krajinu.

Vytvoriť brankársku dvojicu by mal s Jeremym Smithom. 32-ročný Američan draftovaný do NHL už v druhom kole tímom Nashville Predators do profiligy poriadne neprerazil. Niekoľkokrát sedel ako dvojka na striedačkách Predators, Blue Jackets a Bruins, nakoniec mu na desať stretnutí dalo šancu Colorado Avalanche. Od roku 2019 pôsobí takisto v Kunlune, v tejto sezóne nastúpil štyrikrát, a preto podobne ako Lazushin môže dostať občianstvo a reprezentovať Čínu.

Prečítajte si aj

Melcher prežíva skvelý úvod sezóny, môže mu pomôcť naspäť do Banskej Bystrice

Čínskej mužskej hokejovej reprezentácii ale naďalej hrozí vylúčenie zo ZOH 2022 v Pekingu pre nesplnenie športových štandardov. Uviedol to nový prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) Luc Tardif.

"Predstaviteľ IIHF bude monitorovať zápasy čínskych hokejistov a do konca októbra prijmeme konečné rozhodnutie. Pre nikoho by nebolo dobré sledovať zápas, v ktorom jeden z tímov utrpí debakel 0:15. Nebola by to dobrá reklama pre Čínu ani pre hokej," uviedol Tardif pre agentúru AFP.

Číňania by sa mali predstaviť v základnej A-skupine spoločne s Kanadou, USA a Nemeckom. "Ak dospejeme k záveru, že Čína nespĺňa požadované štandardy, budeme musieť pristúpiť k plánu B. Namiesto hostiteľskej krajiny by na základe rebríčka dostalo šancu Nórsko," dodal nový šéf svetového hokeja.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: TASR, twitter.com, eliteprospects.com

Diskusia

Podobné články