Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Keď v marci všetko skončilo, bol som najvyťaženejší človek, hovorí športový riaditeľ HKM Zvolen Miroslav Klein

ZVOLEN - Jednou z najdôležitejších funkcií v hokejovom klube je pozícia športového riaditeľa. Človek, ktorý vykonáva túto funkciu má na starosti naozaj veľa vecí a vo veľkej miere závisí fungovanie klubu práve od neho. Vo Zvolene už niekoľko rokov túto pozíciu zastáva bývalý skvelý obranca Miroslav Klein, ktorý v exkluzívnom rozhovore pre hokejovysvet.sk priblížil, čo všetko je náplňou jeho práce, ale vrátil sa aj k časom, keď pôsobil ako aktívny hráč.
Zdroj: 36313
Zdieľajte:

V čom spočíva práca športového riaditeľa v hokejovom klube?

"V prvom rade ide o zabezpečenie všekých náležitostí, ktoré sa týkajú hráčov. Hráč musí mať platný registračný preukaz a zmluvu. V prípade legionárov ide o to isté. Po príchode hráča sa začína proces jeho transferu. Ako klub musíme transferovať hráča, ktorý prichádza do nášho tímu a musíme vybaviť veľa náležitostí, ktoré sú s tým spojené. Po schválení transferu začína proces registrácie hráča v našom klube. Každý hráč musí mať zaregistrovanú zmluvu na Slovenskom zväze ľadového hokeja. V súvislosti s cudzincami treba ešte povedať, že im musíme vybaviť povolenie na pobyt na Slovensku. Takéto povolenie sa obyčajne dáva len na niekoľko dní, ale my musíme pre nich vybaviť prechodný pobyt na Slovensku, aby tu mohli ostať celú sezónu. Povolenie na pobyt sa na Slovensku dáva len na 90 dní. Ak tu cudzinec ostáva dlhšie, musí sa podávať žiadosť na oddelenie cudzineckej polície, ktoré sídli v Banskej Bystrici. Všetky tieto veci mám na starosti ja a všetko musí byť vybavené pred prvým zápasom hráča."

Akú najšpecifickejšiu požiadavku hráča ste museli riešiť počas vašej praxe v tejto funkcii?

"Ja nieriešim požiadavky samotných hráčov, ale dostávam pokyny od vedenia klubu, čo všetko treba zabezpečiť. Okrem spomínaných administratívnych záležitostí musím zabezpečiť ubytovanie pre hráčov a trénerov, ktorí nie sú zo Zvolena. Máme tu aj hráčov, ktorí prišli do Zvolena s rodinami, majú malé deti, takže pomohol som im nájsť a vybaviť miesta pre deti v škôlke."

Riešite spoločne s generálnym manažérom aj otázku zloženia kádra?

"Nie, otázka zloženia kádra je v rukách generálneho manažéra a trénerov, ale musím povedať, že pán Čierny, ktorý zastáva túto funkciu sa pýta aj na môj názor, pred podpisom hráča."

Máte za sebou aj pôsobenie v pozícii generálneho manažéra. Túto funkciu ste vykonávali skoro dve sezóny v Topoľčanoch. V čom sa líši práca športového riaditeľa a generálneho manažéra?

"V prvej lige to bolo jednoduchšie z toho pohľadu, že sme v tíme nemali legionárov. Proces podpisovania zmlúv je rovnaký."

Minulá sezóna sa skončila predčasne kvôli koronakríze. V čom bola vaša práca iná oproti predchádzajúcim sezónam po vypuknutí koronavírusu?

"Hneď po ukončení sezóny nastalo z našej strany veľké úsilie, pretože sme museli zariadiť veľmi veľa vecí. Mali sme v tíme hráčov zo zahraničia, ktorí sa potrebovali čo najskôr dostať do svojích krajín. V prvom rade sme riešili ich odlety, následne prišli na rad administratívne záležitosti, pretože k 15.3. sa rušili všetky hráčske zmluvy. Paradoxne, keď všetko skončilo, tak ja som bol najvyťaženejší človek. Oproti predchádzajúcim sezónam bol rozdiel v tom, že sme museli všetky zmluvy predčasne ukončiť, zatiaľčo v minulých rokoch všetky zmluvy končili po sezóne k 30.4."

Nie ste rodákom zo Zvolena, ale pôsobili ste tu už aj ako hráč. Čo vás do Zvolena priviedlo?

"V roku 1982 som maturoval na Strednej priemyselnej škole v Košiciach, a zároveň som končil kategóriu starší dorast a prechádzal som do kategórie seniorov. V tom období som dostal ponuku od funkcionárov Lokomotívy Bučina Zvolen, tak sa vtedy volal tento klub, ktorí mi dali možnosť pôsobiť v tíme Zvolena, a zároveň som mohol aj študovať na Drevárskej fakulte vo Zvolene. Po skočení štúdia som musel ísť na dvanásť mesiacov na povinnú vojenskú službu, ktorú som absolvoval v Topoľčanoch. Potom som sa rozhodol opäť vrátiť do Zvolena, kde som vtedy dostal aj zamestnanie a takisto byt."

Keď porovnáte dnešný hokej s tým, ktorý sa hral počas vašej hráčskej kariéry, v čom sa najviac zmenil?

"Z môjho pohľadu sa hokej zmenil hlavne v nasadení, dôraznosti a tvrdosti súbojov. Za mojích hráčskych čias bol hokej technickejší a ľúbivejší. Tvrdých súbojov pri mantineli bolo v lige veľmi málo. Vtedajší hokej bol rýchlostne a technicky pomalší, ale z môjho pohľadu bol oveľa menej tvrdý."

Niekoľko sezón ste pôsobili aj ako tréner v mládežníckych kategóriách HKM Zvolen. V čom sa v klube zmenila práca s mládežou?

"Keď som začínal v tejto pozícii, tak som aj vypomáhal pri mládeži, ako asistent trénera, keďže vzhľadom k mojej vyťaženosti vo funkcii športového riaditeľa, som sa trénovaniu detí nemohol venovať úplne naplno. V tom čase bol ďaleko väčší záujem detí a rodičov o hokej. Nebolo to ľahké obdobie, ale bolo to jednoduchšie ako teraz, pretože momentálne máme problém nájsť dostatočný počet detí do hokejových prípraviek."

Zvolenu sa podarilo do novej sezóny vyskladať veľmi silný tím. V útoku je veľmi veľa kvalitných a skúsených hráčov. Na druhej strane obrana je mladá a niektorí sa obávajú, že tam chýbajú skúsenosti. Aký je váš názor na obranu, ktorá túto sezónu bude vo Zvolene?

"Áno, obrana je mladá a oproti útoku tam môžu chýbať skúsenosti v zlomových momentoch, ale nemusí to tak byť. Všetci obrancovia, ktorí momentálne v našom klube sú sa snažia v tréningoch a zápasov vydať zo seba vždy maximum, čo nás teší. Dokazujú to aj slová trénerov, ktorí sú s nasadením a snahou spokojní. Chvália mladých chlapcov v obrane, že všetci na sebe pracujú a chcú sa zlepšovať. Dúfajme, že časom pribudnú aj skúsenosti, ktoré budú získavať s rastúcim počtom zápasov."

Do tímu pribudne ešte kanadský obranca T.J. Melancon. Kedy by sa mal pripojiť k tímu?

"T.J. Melancon už je na Slovensku a momentálne je v povinnej päťdňovej karanténe. Predpokladám, že vo štvrtok by mal absolvovať test na Covid 19 a v prípade negatívneho výsledku sa okamžite zapojí do spoločnej prípravy s mužstvom."

Aký je váš názor na zánik spoločnosti Pro-Hokej a vznik novej Asociácie profesionálnych hokejových klubov?

"Ťažko povedať, toto je otázka skôr na majiteľov klubov, ktorí riešia tieto záležitosti. Ja do toho nevidím. Nepoznám ani dôvody zániku Pro-Hokeja. Otázku organizácií, ktoré riadia hokej riešia vrcholní predstavitelia klubov."

Kto je podľa vás momentálne najlepším obrancom na svete?

"Na túto otázku je ťažké jednoznačne odpovedať. Sú ofenzívni a defenzívni obrancovia a sú na nich rôzne pohľady. Niekto je výborný v defenzíve, iný má zasa veľmi vysoké ofenzívne kvality. Neviem povedať jedno meno, pretože si myslím, že adeptov na titul najlepší obranca je na svete viacero."

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Babic

Diskusia

Podobné články