Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Winquist zbieral v Edmontone skúsenosti od McDavida aj Draisaitla, v Banskej Bystrici je pre neho všetko nové

BANSKÁ BYSTRICA - Hviezdou HC ´05 Banská Bystrica by v novej sezóne mal byť kanadský útočník Josh Winquist, ktorý má bohaté skúsenosti z AHL aj ECHL. Vôbec prvýkrát sa ale presunul do Európy, kde o neho nebol záujem iba zo strany "Baranov".
Zdroj: 36270
Zdieľajte:

26-ročný center si napriek mnohým novinkám zvyká rýchlo: "Po týchto pár dňoch si dovolím povedať, že sme dobrá partia. Spoluhráči sú priateľskí a každý sa snaží rozprávať po anglicky, čo si veľmi vážim. Nikdy predtým som v Európe nebol, čiže všetko je pre mňa nové a iné. Banská Bystrica je podľa mňa veľmi pekné staré mesto. Úplne iné ako to, odkiaľ pochádzam," hovorí Winquist v exkluzívnom rozhovore pre hokejovysvet.sk.

Zatiaľ nastúpil do dvoch prípravných stretnutí, proti Zvolenu a Novým Zámkom: "Z hokejového hľadiska sú ihriská väčšie a nehrá sa tu tak fyzicky ako v Severnej Amerike. Bol som už aj na mnohých miestach v meste a zatiaľ som sa stretol iba s priateľským prístupom od ľudí. Bol som dosť prekvapený tým, koľko ľudí tu hovorí po anglicky. Ľudia okolo klubu sa mne aj Nickovi s Mattom snažia pomáhať," pokračuje rodák zo St. Albert.

Prečítajte si aj

Vyhral juniorský Stanley Cup, teraz chce napodobniť Asselina: Banská Bystrica sa mi zapáčila, hovorí Matt Mistele

Priznal, že záujem o jeho služby prejavil aj Slovan Bratislava: "Hrával som doposiaľ iba v Amerike, takže som cítil, že chcem skúsiť zmenu. S agentom sme mali nejaké možnosti. Rozhodli sme sa pre Banskú Bystricu," nechal sa počuť Winquist, ktorému v rozhodovaní odísť zo zámoria "pomohol" aj COVID-19: "Kvôli aktuálnej situácii ohľadom koronavírusu sa možno nebude hrať až do januára. Situácia sa môže zmeniť, ale z môjho pohľadu bolo lepšie využiť ponuku z Európy a hrať v normálnych podmienkach."

Jeho priateľka by mala prísť do Banskej Bystrice o zhruba mesiac. Na Slovensko prišiel s krajanmi Nickom Welshom a Mattom Mistelem: "Nikdy predtým sme sa nestretli, až na letisku cestou do Bystrice. Odkedy sme boli na prvom tréningu, tak v každom jednom striedaní sme hrali spoločne. Som si teda prakticky istý, že to tak bude počas celej sezóny," spokojne konštatuje Winquist.

Od roku 2009, kedy vstúpil do WHL, mal iba raz v štatistikách jednej sezóny viac gólov ako asistencií. Bolo to v ročníku 2013/14, kedy explodoval v tíme Everett Silvertips, získal 93 bodov (47+46): "Som kreatívny útočník, rád prihrávam. Viac sa radím do pozície tvorcu hry ako medzi strelcov. Nemám nič proti čiernej robote, ktorej sa tiež nebojím," tvrdí 181-centimetrov vysoký center.

Bohaté skúsenosti zbieral na kempoch tímov NHL. Síce si profiligu nikdy nezahral, ale pôsobil v AHL a cez leto sa zúčastňoval kempov s najväčšími hviezdami súťaže. Navyše, bol súčasťou organizácie Edmontonu Oilers či Toronta Maple Leafs: "Zahral som si teda s Connorom McDavidom aj Leonom Draisaitlom a keď som bol v Toronte, tak tam boli aj Auston Matthews, Mitch Marner alebo John Tavares. Prakticky každý kemp bol obrovská zábava a možnosť vidieť v akcii najlepších hráčov," dodal Josh Winquist v exkluzívnom rozhovore pre hokejovysvet.sk.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Kubove

Diskusia

Podobné články