Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Čajkoviča posunul dopredu život vo Švédsku. Preberá veci od Pastrňáka a MacKinnona

Zvolen - Tento týždeň sa vo Zvolene koná predsezónny kemp reprezentácie Slovenska do 20 rokov, po ktorom budú na konci týždňa nasledovať tri prípravné zápasy v Česku. Tréner Róbert Petrovický nominoval viecero zvučných mien, medzi ktorými nechýba ani jeden z najtalentovanejších slovenských hokejistov Maxim Čajkovič. Hráč, ktorý bol jednotkou draftu CHL a na vstupnom drafte do NHL si ho vybrala Tampa Bay poskytol zaujímavý rozhovor pre náš portál.
Zdroj: 33262
Zdieľajte:

Ako by si zhodnotil minulú sezónu?

"Povedal by som, že minulá sezóna bola ako na hojdačke, pretože som mal viacero zranení, ktoré ma limitovali alebo ma úplne vyradili z hry, ale vždy keď som sa vrátil, hral som lepšie ako pred zranením. Taktiež som spokojný aj s mojou produktivitou v minulej sezóne. Z tímového hľadiska sa nám tento rok darilo omnoho viac ako predtým. Nečakane bol vymenený tréner, ale pod novým trénerom sme hrali ešte lepšie. Skončili sme na ôsmej priečke, čo bolo lepšie ako sa očakávalo. Boli sme nažhavení na playoff a chceli sme ísť čo najďalej, ale bohužiaľ, koronavírus všetko zastavil."

Prečítajte si aj

Jednotkou Nitry bude americký brankár, ktorý prichádza z Dánska, doplní ho dvojica mladých Slovákov

V novej sezóne meníš svoje pôsobisko v rámci QMJHL, kde budeš nastupovať za Val-d´Or Foreurs. Ako sa zrodil tvoj prestup?

"Mali o mňa záujem tri tímy a Valdor bol jeden z nich. Počas sezóny často kontaktovali môj tím s tým, že na nadchádzajúcu sezónu by ma veľmi chceli. Saint John, kde som pôsobil chce ísť na titul až o dva roky a vtedy by som tam už nemohol hrať, tak sa to dohodlo tak, že prestúpim. Valdor v novej sezóne chce ísť na titul a môj prestup bol pre obe strany rozumným riešením. St John si môže draftovať mladších Európanov, ktorí im tam ostanú ďalšie dva roky a budú skúsenejší, keď to bude St john potrebovať."

Skús priblížiť, aký hokej sa hrá v QMJHL.

"Hrá sa tam veľmi ofenzívne. Každoročne odtiaľ chodia veľmi šikovní útočníci aj priamo do NHL, ale aj iných líg. Takisto sú tam vynikajúci brankári a nájdu sa tam aj veľmi kvalitní ofenzívni obrancovia. Celkovo má tá súťaž veľmi vysokú úroveň."

Ako by si zhodnotil posledné MS juniorov, ktorých si sa zúčastnil?

"Na majstrovstvá sveta sme sa všetci veľmi tešili. Bolo to v Třinci, blízko Slovenska a naši fanúšikovia nás mohli prísť podporiť vo veľkom množstve, ale bohužiaľ, už sme to nedokázali pretaviť do výsledkov a hry na ľade. Nedarilo sa nám. Nechcem sa vyhovárať na to, že sme boli pod tlakom alebo že sme mali zviazané ruky. Nešlo nám to. V našej hre boli chyby, ktoré sme v tej rýchlosti nedokázali identifikovať. Nehrali sme tak, ako sme si to predstavovali a nedokázali sme uhrať výsledok, na ktorý sme mali."

Na poslednom drafte do NHL si bol vybraný ako jediný Slovák. Ako to vnímaš?

"Veľmi ma potešilo, že som bol draftovaný, ale na druhej strane som bol aj smutný, že som bol jediný Slovák. Zaslúžilo si to viac chalanov. Veľmi by ich to posunulo v kariére. Zúčastniť sa kempu v tíme NHL je veľká skúsenosť.Stačí len to, keď hráč vídí to prostredie a zistí, ako to tam funguje. Každému to otvorí oči. Mne to ukázalo na čo mám, čo musím zlepšiť a veľmi mi to pomohlo zmeniť niektoré veci a viac sa sústrediť. Dúfam, že tento rok budú draftovaní viacerí. Veľmi im želám, aby sa im to podarilo."

Erik Černák je už stabilnou súčasťou tímu Tampy Bay v NHL. Rozprávali ste sa a dával ti nejaké rady?

Počas hlavného kempu som bol s Erikom. Je to super chalan. Párkrát ma zobral na večeru, poukazoval mi mesto a porozprával mi ako to tam chodí. Je to chalan, s ktorým sa veľa nasmejem, keď sa stretneme. Už teraz sa teším, keď budú opäť kempy pred novou sezónou. Ak tam pôjdem, teším sa, keď sa opäť stretneme.

Už od mládežníckych kategórií pôsobíš v zahraničí. V čom ťa to najviac posunulo?

"Posunulo ma to hlavne v samostatnosti. Skôr som dospel, čo sa týka osobného života. Býval som sám alebo v inej rodine. Všetko som si musel robiť sám a nikto ma nikam nevozil. Mal som polhodinové cesty autobusom v cudzej krajine. Veľmi mi to pomohlo v zlepšení angličtiny, pretože som sa musel dorozumieť. Pomohlo mi to aj v tom, že už nie som taký hanblivý ako som bol v minulosti. Keď som niečo nevedel, bál som sa spýtať. Tam som sa musel pýtať a nejako to prekonať. Ako som povedal, rýchlejšie som dospel. Po hokejovej stránke ma to posunulo v tom, že som sa naučil prispôsobiť rôznym štýlom hry a vedel som byť v každom tíme platným hráčom."

V čom vidíš najväčšie rozdiely v práci s mládežou na Slovensku a vo Švédsku?

"Vo Švédsku májú oveľa viac hráčov a bohužiaľ, viac peňazí ako na Slovensku. Taktiež je veľmi podstatné, že deti vo Švédsku oveľa viac chcú hrať hokej, čo na Slovensku chýba. Vo Švédsku je kvalitnejšia liga, ale podľa mňa je to dané počtom hokejistov. Na Slovensku by sa to dalo napraviť, možno keby sa zlepšili podmienky a keby sme už odmalička pritiahli na hokej viac detí. Kvantita je dôležitá, pretože matematika nepustí. Kým na Slovensku sa do seniorskej reprezentácie vyberá z 5 000 hráčov, ktorí sú registrovaní, Švédi vyberajú možno z 25 000. Tým pádom vyprodukujú viac kvalitných hokejistov. Potom ich spoja dokopy a majú koniec koncov lepší tím."

V čom je podľa teba najväčší prínos predsezónnych reprezentačných kempov?

"Čím viac ich je, tým viac sa naučíme a spoznáme sa. V mládežníckych reprezentáciách sa väčšinou spájajú dva ročníky. Naučíme sa plniť systémy hry, ktoré od nás tréneri vyžadujú. Je veľmi dobre, že teraz nás čakajú tri prípravné zápasy. Tréneri uvidia, kto ako hrá a keď prídu kempy pred majstrovstvami sveta, tak už aj tréneri budú lepšie vedieť, kto s kým by mohol hrať vo formácii a podobne."

Ako prebieha tvoja letná príprava?

"Letnú prípravu mám už veľmi dlhú. Na Slovensko som prišiel 15. marca a dal som si voľno len tri týždne a následne som začal trénovať vonku, tak ako to možnosti dovoľovali. Dostal som od trénerov plán na doma a podľa toho sa pripravujem. Hneď ako to bolo možné začal som chodiť aj do posilňovne. Mám pred sebou ešte posledné dva týždne a som veľmi rád, že to už skončí, pretože tá príprava je veľmi náročná. Verím, že budem na sezónu dobre pripravený a budem z toho ťažiť celý nasledujúci ročník."

Kto je tvoj hokejový vzor?

"Od malička to bol Alex Ovečkin, ale čím ďalej viac sa pozerám na Davida Pastrňáka a Nathana MacKinnona. U oboch sa mi veľmi páči ich štýl hokeja. Snažím sa vybrať si z ich hry veci, ktoré mi vyhovujú a spraviť zo seba hráča, akým chcem byť."

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Babic

Diskusia

Podobné články