Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

V Žiari nad Hronom sa snažia pracovať čo najprofesionálnejšie, Lukáš Opáth hovorí o ambicióznom pláne s mládežou

ŽIAR NAD HRONOM - V stredoslovenskom Žiari nad Hronom počas minulej sezóny "Indiáni" vytvorili obrovský hokejový boom. Súčasný hlavný tréner seniorského A-tímu a zároveň šéftréner mládeže Lukáš Opáth hovoril o príprave mládeže ale aj o novinkách, ktoré majú ešte viac sprofesionalizovať prístup k hokeju v Žiari nad Hronom.
Zdroj: 35709
Zdieľajte:

Ako prebiehala príprava mládeže?

Keď sa uvoľnili opatrenia, tak sme 11. júna začali trénovať. Trénovali sme 8 týždňov. Do prípravy sa nám zaradilo už cez 90 detí v kategóriách predprípravky, prípravky, mladší žiaci a starší žiaci. Predprípravka trénovala dvakrát do týždňa, mladší a starší žiaci trikrát. Na prípravu sme využívali zimný štadión a keďže spolupracujeme so základnými školami 1. a 4., tak sme trénovali aj na športoviskách týchto škôl, za čo by som im aj chcel v mene klubu poďakovať.

Prečítajte si aj

Urban mal ponuku z Tipsport ligy: Prednosť dal Žiline, s ktorou chce postúpiť

Na čo ste sa zameriavali?

Keďže sa nám podarilo dostať do klubu aj nových trénerov, tak sme sa veľmi zaoberali klubovov koncepciou, na ktorej aj neustále pracujeme a pripravujeme svoje materiály. Neustále sa snažíme vzdelávať spoločne s trénermi rôznymi seminármi a spoluprácami s kvalitnými ľuďmi. Napríklad sme absolvovali seminár s Martinom Dendisom, s ktorým sme v komunikácii od marca toho roku. Týmto by som mu veľmi chcel poďakovať, že si našiel čas, ešte kým odišiel do Švédska, na našich trénerov a nie len našich, ale aj z iných klubov. Čo sa týka konkrétne tréningov a ich smerovania, tak sme sa zameriavali hlavne na všestrannosť, rozvíjanie kondičných a koordinačných schopností prostredníctvom rôznych cvičení, ale hlavne pohybovými a športovými hrami. Potrebujeme, aby naše deti pochopili, že všeobecná príprava je veľmi dôležitá pre ich ďalší správny rozvoj, ktorý im je potrebný aj pre rozvoj na ľade.

Ako ste s prípravou v klube spokojní?

S prípravou sme veľmi spokojní, keďže pracujeme tak, že tréneri majú všetko pripravené. Jasne vieme, čo chceme dosiahnuť a robiť na tréningoch. Pracujeme spoločne ako tím trénerov, takže nevidím dôvod na nespokojnosť. Samozrejme sme na začiatku a vždy môžeme robiť veci lepšie a na to sa zameriavame ďalej, aby sme zlepšovali náš tréningový proces a aby mali deti o hokej a šport záujem. Aj cez prípravu sa nám prihlásili nové deti, spolu s trénermi a našou marketingovou manažérkou Karolínou Šťastnou, sme pripravili aj počas letnej prípravy pár náborových akcií po školách a taktiež otvorený tréning, čo je výborné, keďže aj počas letnej prípravy myslíme na náborovú činnosť. Samozrejme máme v pláne ešte veľmi veľa ďalších akcií a cieľov do tejto sezóny.

Prečítajte si aj

Rudolf Huna nekončí, čaká ho 21. sezóna kariéry: Zmluvu podpísal v tíme Tipsport ligy

Ako bude fungovať mládež v Žiari nad Hronom počas sezóny?

Momentálne máme kategórie (0-2, 3-4, mladší žiaci a starší žiaci), tieto kategórie aj prihlasujeme do súťaži konkrétne 3., 4., 5. a 7. ročník. Sme na začiatku, ale pomaličky sa chceme zväčšovať a verím, že do piatich rokoch budeme mať obsadený každý jeden ročník samostatne až do kadetov. K tomuto máme aj kategóriu školu korčuľovania, ktorá je určená pre začiatočníkov, alebo pre tých, ktorí sa chcú naučiť korčuľovať, ale nechcú hrať hokej. Chceme sa zameriavať na to, aby sme naozaj mali kvalitný proces hodný 21. storočia, aby sa náš proces naozaj zaujímal o rozvoj detí, ale to nie len na ľade, no aj mimo neho. Keďže máme mladých kvalitných trénerov, ktorí sa chcú rozvíjať a chcú rozvíjať žiarsky hokej, nevidím problém, aby sa nám to nepodarilo. Máme pekné prostredie, ale musíme mať aj vynikajúci proces.

Máme veľa cieľov do tejto sezóny, ako zariadiť deťom oddychovú miestnosť, kde si môžu pred alebo po tréningu urobiť domáce úlohy, počkať na rodičov, niečo si prečítať... Pre trénerov chceme pripraviť caffetériu, aby aj oni mali kvalitné prostredie, do ktorého budú chodiť s radosťou a ak budú spokojní, budú to prenášať aj na deti. Mali sme v pláne strelnicu pre hráčov až na ďalšiu sezónu, ale vyzerá to, že sa nám to podarí možno už aj túto sezónu. Pracujeme na klubových materiáloch, začali sme spoluprácu s Petrom Bielikom - mentálnym coachom, informujeme rodičov o našej vízií, cieľoch, aby nám mohli dôverovať. Máme jasne daný počet koľko rodičovských mítingov bude za sezónu, či už na úrovni kategórie, alebo klubovej s vedením klubu a Petrom Bielikom. Oslovujeme nových partnerov na podporu mládeže. S tým samozrejme súvisí marketing mládeže, nový web, budovanie značky, otvorenie športového obchodu v meste.

Máme v tíme spomínanú kvalitnú Karolínu, ktorá študuje na Masarykovej univerzite v Brne marketing a s týmito vecami nám pomáha. Chceme vystupovať jednotne aj maličkostiach. Týka sa to oblečenia, ale aj napríklad jednotných emailov - podpisov. Sú to maličkosti, ale my sme na úplnom začiatku a musíme sa snažiť všetky veci podchytiť správne. Len vtedy nám bude verejnosť v meste a v okolí dôverovať. Musíme si uvedomiť, že len všetci spoločne môžeme vybudovať kvalitnú organizáciu. Patríme medzi tie menšie kluby, ale to neznamená, že by sme nepracovali profesionálne a kvalitne. V Žiari vždy bol o hokej záujem a vždy tu ľudia bolí dobrí, ľudskí a priateľskí. To je trošku výhoda menších miest.

Ako to vyzerá s letnou prípravou A-mužstva?

Začali sme letnú prípravu s hráčmi UMB hockey team a s niektorými hráčmi Indiánov. Keďže tá spolupráca by sa mala prehlbovať, tak sme chceli aspoň takto dať hráčom možnosť pripraviť sa na sezónu. Letnú prípravu nám vedie Andrej Prandorfy, keďže je to náš dlhoročný kondičný tréner pri univerzitnom mužstve a úzko spolupracujeme. Chceme aj pri A-mužstve nastaviť ďalšie kroky, ktoré nám zlepšia organizáciu. My sme zvyknutí mať dané jasné ciele, rozdelené úlohy a pozície. Preto radi spolupracujeme s kvalitnými ľuďmi. Letná príprava trvá 6 týždňov a skončí 31. júla. Chceli sme, aby sme nemali príliš dlhé voľno medzi letnou prípravou a začiatkom prípravy na ľade. Na ľad by sme sa mali dostať s mládežou aj s A -tímom najneskôr v polovici augusta, za čo chcem taktiež poďakovať pánovi primátorovi, poslancom a mestu Žiar nad Hronom, že našli spôsob, aby ľad bol už v auguste. Je naozaj úžasné ako ľudia hľadajú možnosti v tomto meste pre podporu športu či už z pohľadu mesta, alebo aj ľudí, ktorí sú priamo v kluboch, za čo im treba naozaj poďakovať.

Mohol by si už teraz prezradiť nejaké novinky?

Čo sa týka noviniek, tak za nás je jasné, že chceme posunúť tréningový proces opäť o level vyššie. Tak ako som to už spomínal, neznamená to, že keď hráme 2. ligu, tak nemôžeme pracovať kvalitne a profesionálne. To musia ľudia v organizácii pochopiť. 70% kádra A-tímu by nám malo zostať a ten by mal byť doplnený, keď to bude treba, o hráčov z univerzitného tímu UMB. Ďalšie informácie vám prinesú určite neskôr marketingový manažér a prezident klubu. Každopádne sa už tešíme na sezónu a na našich skvelých fanúšikov.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Kubove

Diskusia

Podobné články