Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Novela zákona o športe pomôže zväzom, podujatia nad tisíc ľudí by sa (možno) mohli organizovať

BRATISLAVA - Štátny tajomník pre šport Ivan Husár a podpredseda výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Radovan Sloboda sa vo štvrtok na tlačovej konferencii vyjadrili k úprave zákona o športe.
Zdroj: 35081
Zdieľajte:

"Šport je jednou z najviac postihnutých oblastí. Športoviská boli dlho zatvorené, športovci nemohli trénovať. Tento stav je umocnený tým, že dodnes trvajú reštrikcie a preto financie chýbajú. Ďalšia skutočnosť, ktorá vplýva na to, že šport je poddimenzovaný je to, že do konca roka má byť maximálny počet divákov na štadiónoch na hranici tisíc ľudí," hovorí Sloboda.

Obáva sa toho, že peňazí pre samotné kluby bude ešte menej: "Aj tí sponzori, ktorí kluby podporovali, budú zvažovať, kde dajú peniaze. Z tohto titulu som rád, že sme schválili úpravu zákona o športe, ktorá pomôže športu ako takému," pokračuje Sloboda.

Novela v zákone o športe bola vysvetlená jednoducho: "Zväzy majú voľnejšie ruky pri prerozdeľovaní financií. Každý zväz má svoju čiastku peňazí, ktorú musí použiť napríklad na účely reprezentácie. Avšak, vzhľadom na to, že od začiatku roka do polovice marca súťažilo len niekoľko zväzov, napríklad biatlonisti alebo lyžiari, ostatné nemali a keďže už teraz sú zrušené aj mnohé jesenné podujatia, ani nebudú mať kde použiť tieto financie," vysvetľuje štátny tajomník pre šport Ivan Husár.

"Tie financie teda môžu významne pomôcť športovým klubom a hlavne mládežníckym trénerom, pretože potrebujeme, aby v tomto sektore ostali a nešli pracovať inam. Všetky úpravy sú stanovené na rok 2020. My sme tam dali takú vetu, že v prípade núdzového stavu, sa to môže použiť aj inokedy, ale táto novela je urobená na obdobie 2020," dovysvetlil Husár.

Ten sa vyjadril aj k možnosti, že by sa súčasný stav s tisíc divákmi zlepšil: "Myslím si, že sa to zvráti. Budú argumenty na to, že futbalový alebo hokejový štadión, ktorý je veľký, by mohol prijať viac ľudí. Povedzme ale to, že napríklad pre štadión s kapacitou dvetisíc ľudí je tisíc divákov adekvátnych, no pri väčších športoviskách by to mohlo byť viac," hovoril s nádejou v hlase.

"Dôležité je tiež to, že epidemológovia sa boja hlavne tých situácií, kedy ľudia na štadióny prichádzajú, odchádzajú, idú na WC alebo cez prestávky do bufetov. V tých prípadoch, keď pustíte niekoľko tisíc ľudí, tak tlaky vzniknú," doplnil Husár.

Každopádne, finančne uskromniť sa nebude musieť iba šport. Avšak, hovorí sa aj o tom, že v budúcich rokoch by mal šport ako taký dostávať menej finančných prostriedkov: "Na to sa treba opýtať ministra financií. Ten jediný, alebo jeden z mála, vie, koľko peňazí má. Všetci však musíme počítať s tým, že počet peňazí sa zníži bez rozdielu na to, či je to šport, potravinársky priemysel, gastroservis alebo čokoľvek iné. My sa budeme snažiť argumentovať. Mnohé veci v zákone o športe totiž nie sú dobre nastavené a šport by dostal najväčšie rany," dodal Husár.

V susednom Česku vyčlenili na podporu športových klubov miliardu korún, čo je v prepočte niečo cez 37,5 milióna eur. Na Slovensku sa niečo takéto nechystá: "V tom texte je napísané, že uspokoja tretinu alebo polovicu záujemcov. Som zvedavý, čo budú robiť s druhou polovicou. U nás sa zatiaľ sa nič podobné nechystá," zakončil Husár.

Prečítajte si aj

Až do konca kalendárneho roka 2020 sa nemôžu usporadúvať hromadné podujatia nad 1000 ľudí
Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články