Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Vždy usmiata Lenka Čurmová po prvom roku v prestížnej NWHL: Z osobného hľadiska vládne spokojnosť, z tímového sklamanie

BUFFALO - Mladá slovenská hokejistka Lenka Čurmová má za sebou prvú sezónu v prestížnej zámorskej ženskej lige NWHL. Jej tímu Buffalo Beauts sa síce nepodarilo naplniť klubové ambície, avšak z osobného hľadiska má za sebou veľmi vydarený ročník. V 23 stretnutiach získala rodáčka z Michaloviec jedenásť bodov (3+8). Aj preto sa dohodla na predĺžení spolupráce a do zámoria sa vráti taktiež na sezónu 2020/21.
Zdroj: 35335
Zdieľajte:

Vráťme sa v čase zhruba rok dozadu. Ako si sa dostala do NWHL?

Mne aj Ivete Klimášovej, ktorá hrala so mnou, napísali z Buffala. Obe sme už chceli ísť hrať do zahraničia. Následne začala komunikácia s generálnou manažérkou Buffala. Poslala som jej nejaké videá mojej hry, štatistiky a povedala, že má záujem, aby sme prišli na try-out, teda skúšku. Rovno nám povedala, že na základe toho sa rozhodnú, či nás zoberú. Hneď po poslednom tréningu na tom try-oute nám povedali, že sú prekvapení našou hrou a majú záujem podpísať zmluvy. Tak sme ich aj s Ivetou podpísali. Samotný try-out bol koncom júla. My sme si obe kúpili aj spiatočné letenky, pretože sme nevedeli, či nás zoberú, čiže sme sa vrátili na Slovensko a do Buffala sme prišli naspäť v septembri.

Prečítajte si aj

Až do konca kalendárneho roka 2020 sa nemôžu usporadúvať hromadné podujatia nad 1000 ľudí

Aká bola pre teba prvá sezóna v NWHL?

V prvom rade to bola veľká zmena. Už len tá mentalita je diametrálne odlišná. Celkovo bolo pre mňa nové všetko. Tím, spoluhráčky, liga, jazyk, kultúra... Zrazu tam bolo veľa nových vecí naraz, ale myslím si, že som sa adaptovala veľmi rýchlo a cítila som sa veľmi dobre. Čo sa týka môjho prvého roku, tak to nebolo tragické (smiech).

Klubové ciele ale boli vyššie ako ste dosiahli, že?

Určite sme mali vyššie ciele, veď sme vypadli už po prvom zápase play-off. Vyraďovačka sa hrá na jeden zápas, tzv. rýchla smrť. Rovnako tak budeme mať vysoké ambície aj v novej sezóne. Pribudol ďalší tím, Toronto Six. Uvidíme preto, ako to v ďalšom ročníku dopadne.

Z osobného hľadiska sa však môžeme baviť o vydarenej sezóne...

Na to, že to bol môj prvý rok v tíme a tejto lige, tak to nebolo najhoršie. Pred sezónou by som však nečakala, že keď sa po nej pozriem spätne, tak ju budem hodnotiť až takto pozitívne. Zahrala som si napríklad aj All-Stars game, čo bolo pre mňa šokujúce, že ma tam nominovali. Len škoda, že to z tímového hľadiska nevyšlo ideálne.

Fakt, že s tebou bola po celý čas aj Iveta Klimášová bol rozhodne potešujúci...

Samozrejme, pre mňa to bolo skvelé. Každý športovec môže povedať, že keď išiel niekam prvýkrát sám, tak to bolo ťažké. Si v novom prostredí v cudzej krajine a sám. Bez Slováka alebo teda človeka, ktorý rozpráva rovnakým jazykom. Som preto vďačná, že Buffalo nás podpísalo obe.

Vy ste už spolu hrávali, je tak?

V jednom tíme sme boli spolu posledných päť rokov, plus teraz Buffalo, čiže dokopy šesť rokov. Tých predošlých päť rokov sme hrali za ŠKP Bratislava. Predtým sme sa poznali už od pätnástich rokov, keď sme začali chodiť do reprezentačných výberov. Navyše sme ešte skôr hrávali aj proti sebe.

Ako došlo k predĺženiu zmluvy aj na ďalšiu sezónu?

Už keď sa končila sezóna, tak mi z klubu povedali, že ak by ostalo rovnaké vedenie, tak by mali záujem, aby som pokračovala ďalej. Vtedy som si však ešte nebola istý ničím. To až potom, keď som podpísala zmluvu. Navyše sa sezóna 2019/20 skončila predčasne kvôli koronavírusu a vtedy som vôbec nevedela, čo sa bude diať. Dúfala som však, že sa to podarí a podarilo sa.

Koľko ľudí chodí na zápasy NWHL?

Napríklad sme hrali spomínané All-Stars a to v Bostone v tréningovej hale Bruins, ktorou je Warrior Ice Arena. Tá bola vypredaná. Rovnako tak bolo vypredané aj na Winter Classic, to sme hrali doma v Buffale. Tam bola taká brutálna atmosféra, že potom ľudí púšťali na štadión len tak, niektorí ani nemali lístok. Taktiež na naše domáce zápasy chodilo strašne veľa ľudí a po každom domácom stretnutí sme mali autogramiádu. Niekedy sme sa podpisovali ľuďom aj viac ako hodinu. Naši fanúšikovia sú proste úžasní.

Ako si si užila Winter Classic?

My sme už aj s reprezentáciou mali nejaké akcie, že sme hrali pod holým nebom, čiže nebolo to pre mňa prvýkrát, ale bolo to proste úžasné. Prišlo strašne veľa ľudí, bolo vypredané. Mám z toho obrovský zážitok.

Ako si na tom bola pri príchode do Buffala s angličtinou?

Vedela som sa dorozumieť. S jazykom som nemala nejaký väčší problém, pretože keď to človek používa každý deň, tak sa zlepšuje. Práve, že keď som teraz doma, tak cítim, že som z toho vypadla. V nedeľu sme mali míting cez internet s podpísanými hráčkami a realizačným tímom. Cítila som, že keď som niečo mala povedať, že sa mi trochu horšie hľadali niektoré slová, pretože počas sezóny to už išlo všetko automaticky. Trochu som vypadla z cviku.

Navštívila si aj zápas NHL?

Boli sme na zápase Buffala Sabres proti Dallasu Stars, vtedy hral aj Andrej Sekera. Bolo to ešte začiatkom sezóny medzi tými prvými stretnutiami, potom sme už nechodili. Tá atmosféra tam bola super, ale je to niečo úplne iné ako na Slovensku alebo v Európe. U nás fankluby húkajú, ale tam, keď sa hodilo úvodné buly, bolo počuť ako puk pri prihrávke búcha o hokejku. Napriek tomu sa mi to páčilo.

Vraj si ťa v Buffale obľúbili, pretože sa neustále usmievaš. Je to tak?

Nejako mi to prischlo (úsmev). Niekedy, keď som nervózna, tak sa radšej zasmejem. Snažím sa takto fungovať, je to už nejaký taký môj mechanizmus. Niekedy sa tak vyrovnávam aj s trémou. Tá Amerika ma naučila aj to, že sa treba na život pozerať pozitívne bez ohľadu na to, čo sa deje. Treba sa pousmiať a ísť ďalej. Predsa len, aj keď sa ja cítim zle, tak to nemusím prenášať na ďalších ľudí. Proste sa pousmejem a zároveň tým urobím lepší deň aj niekomu inému. Bolo príjemné vidieť, že v USA nevidia prekážky. Keď sú, tak sa všetko snažia riešiť. Teda, aspoň v Buffale to nejako takto funguje. V celej Amerike som nebola (smiech).

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Kubove

Diskusia

Podobné články