Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Ideálna zostava zo slovenských hráčov, ktorí nastupovali v NCAA

NEW YORK - Slovenskí hokejisti v zámorskej univerzitnej súťaži NCAA už nie sú žiadnou raritou. My sme vybrali ideálnu zostavu rodákov spod Tatier, ktorým sa v tejto lige darilo.
Zdroj: 32225
Zdieľajte:

Dávid Hrenák

Momentálne 22-ročný brankár odmietol kontrakt s Los Angeles Kings, ktoré ho draftovalo v roku 2018, aby ešte rok mohol potiahnuť na St. Cloud State University. Hrenák bol posledné tri sezóny jednotkou tohto mužstva. Dokopy odchytal 88 zápasov, čo je jasne najviac spomedzi slovenských brankárov. V každom roku mal úspešnosť zákrokov aspoň 90,6%.

Prečítajte si aj

Pro-Hokej finančne podporí kluby, čaká nás nový atraktívny turnaj Kaufland Super Cup Tipsport Ligy

Alexander Valentin

Najproduktívnejší slovenský obranca v NCAA. Už 39-ročný Košičan, ktorý ukončil kariéru v roku 2016, pôsobil medzi rokmi 2002 a 2006 štyri sezóny na RPI (Rensselaer Polytech. Inst.). Celkovo nazbieral 38 bodov za osem gólov a rovných 30 asistencií. Jeho seniorská kariéra sa viaže s Košicami, vyhral s nimi jeden titul, Bardejovom, Michalovcami, Trebišovom, Prešovom, kazašským Beibarysom Atyrau či bieloruským Metallurgom Zhlobin. Na MS U18 získal so Slovenskom bronz.

Slavomír Tomko

Môžeme povedať, že stále aktívny hokejista. Tomko minulú sezónu odohral za HKM Zvolen, predtým pôsobil vo Francúzsku, Dánsku aj Taliansku. V NCAA nastupoval medzi rokmi 2004 až 2008 za University of Vermont, celkovo nazbieral 108 štartov (7+18). Podobné čísla mal aj Richard Buri. Ten po štyroch sezónach na University of Alabama-Huntsville v roku 2018 ukončil kariéru.

Peter Sejna

Vôbec najproduktívnejším Slovákom v histórii NCAA je práve tento rodák z Liptovského Mikuláša. Sejna absolvoval za Colorado College 126 zápasov, získal fantastických 190 bodov (91+99). Len bod ho delil od magickej stovky v počte asistencií. Mimochodom žiadny slovenský hráč nenazbieral osobitne aspoň sto gólov či asistencií. Odchovanec MHK 32 mal priemer 1,508 bodu na zápas.

Sejna odohral v NCAA tri sezóny. V prvých dvoch bol zhodne deviatym najproduktívnejším hráčom ligy, v tretej explodoval a s 82 bodmi vyhral celé bodovanie pred druhým Chrisom Kunitzom, štvornásobným víťazom Stanley Cupu, Thomasom Vanekom či Zachom Parisem.

Už 40-ročný bývalý hokejista v sezóne 2002/03, kedy mal spomínaný 82-bodový ročník, rovno naskočil do NHL. Pri debute za St. Louis Blues strelil gól a famóznu sezónu dokončil na MS, kde reprezentoval Slovensko a získal bronz. V NHL celkovo odohral 48 zápasov (6+4). V roku 2007 zámorie opustil, osem sezón odohral vo Švajčiarsku a v roku 2015 ukončil bohatú kariéru. Jeho zbierka činí dva švajčiarske tituly, výhru v Lige majstrov, titul v USHL a bronzové medaily z MS U18 aj spomínaných seniorských MS.

Prečítajte si aj

Chára zmenil postoj ku kapitánstvu, vytváral na seba zbytočný tlak

Róbert Liščak

Druhý najproduktívnejší Slovák v histórii NCAA. Rodený Skaličan bol oporou University of Maine medzi rokmi 1999 až 2003. Celkovo odohral 149 zápasov, viac ich majú len Tomáš Klempa a Peter Szabó. Získal 104 bodov za 46 gólov a 58 asistencií. Priemer 0,698 bodu na stretnutie je tretí najlepší medzi slovenskými hráčmi. Liščak má momentálne už 42 rokov a kariéru ukončil v roku 2011. Zahral si v AHL aj ECHL. Najčastejšie ale pôsobil v Skalici, bol tiež v Slovane, Žiline, Zvolene, Banskej Bystrici, druhej českej lige či anglickom Nottighame.

Rastislav Špirko

Ideálnu zostavu uzatvára skúsený stále aktívny útočník. Síce odohral v NCAA iba dve sezóny, čo je najmenej zo všetkých hráčov v tomto článku, avšak v 84 dueloch za University of North Dakota nazbieral 68 bodov (21+48) a jeho bodový priemer 0,81 je po Sejnovi druhý najlepší zo Slovákov. Špirko pôsobil v univerzitnej lige medzi rokmi 2004 a 2006. Na seniorskej úrovni si vyskúšal KHL, českú Extraligu, s Pardubicami vyhral titul, aj slovenskú Tipsport ligu. 35-ročný Martinčan má stále nášmu hokeju čo ponúknúť.

Čo ostatní?

V univerzitnej NCAA sa darilo aj ďalším hráčom. Tretím najproduktívnejším slovenským hokejistom je Tomáš Klempa s 99 bodmi (43+56), nasledujú František Skladaný (34+60), Peter Szabó (23+70), Miloš Bubela (33+30), Tomáš Petruška (24+32), Radoslav Illo (24+29) či Adam Dauda (22+29). Doposiaľ pôsobili v tejto súťaži len štyria brankári. Okrem Hrenáka to boli Adam Huska, Matej Tomek a Dušan Sidor.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: eliteprospects.com

Diskusia

Podobné články