Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Kučera v Nórsku spojil hokej s vysokou školou, aktuálna situácia mu ale nedovolí ani jedno

OSLO - Slovenský útočník Kristián Kučera v sezóne 2019/20 pôsobil v nórskej lige, nastupoval za tím Grüner. V 39 zápasoch získal 17 bodov (13+4), stal sa najlepším strelcom mužstva a pomohol mu udržať sa medzi elitou. Ročník sa ale kvôli koronavírusu nedohral, majstra nevyhlásili. Aktuálne je Nórsko úplne uzavreté, nedá sa ísť von ani dnu. O súčasnom dianí aj o sezóne hovoril Kristián Kučera pre náš web.
Zdroj: 34625
Zdieľajte:

Ako vyzerá aktuálne situácia v Nórsku?

Situácia v Nórsku je momentálne veľmi podobná ako v iných krajinách v Európe. Prijímajú sa rôzne opatrenia na zastavenie šírenia vírusu. Jedným z opatrení bolo aj prerušenie hokejovej sezóny, ktoré bolo vďaka rastúcim číslam na druhý deň prehodnotené a zväz pristúpil k rozhodnutiu sezónu vôbec nedohrať. Zachytil som rôzne názory aj kritiku zo strán hráčov, napríklad na Slovensku. Prídu mi trošku pritiahnuté za vlasy. Treba akceptovať situáciu, ktorú nikto nečakal. To, že zo dňa na deň človek príde o príjem je skôr na znovuotvorenie otázky pracovno-právneho vzťahu medzi klubmi a hráčmi, preto by som bol v kritike zodpovedných orgánov skôr miernejší.

Prečítajte si aj

Hrať bez divákov je ako hrať bez korčúľ, hovorí Novajovský. Tešil sa, že titul Tychy vybojuje na ľade

Ako vnímate nariadené opatrenia?

Ja osobne vnímam tieto opatrenia ako nevyhnutné, ekonomické dopady budú obrovské a dotknú sa podnikateľov, klubov, zamestnancov či športovcov alebo umelcov. Mali by sme sa v tejto chvíli pozerať na svoje zdravie a zdravie ľudí okolo nás. Preto robím všetko pre to, aby som svoje, ani zdravie iných, neohrozoval svojim správaním.

Ako vyzerá váš deň aktuálne?

Svoj deň trávim doma, snažím sa zbytočne nechodiť medzi ľudí, ale samozrejme idem si aspoň von zabehať alebo zacvičiť v parku. Snažil som sa vytvoriť si nejaký plán na tieto týždne, aby som sa nezbláznil. O pár týždňov máme v škole skúšky, preto veľa času trávim čítaním a prípravou na skúšky. Taktiež píšem diplomovú prácu, ktorá si vyžaduje veľa strávených hodín nad počítačom. Okrem iného veľa varím a asi by som klamal, keby poviem, že netrávim príliš veľa času pri Netflixe.

Okrem hokeja v Nórsku aj študujete. Sú zavreté aj školy?

Áno, v školách taktiež prichádzalo k postupným opatreniam, až k úplnému zatvoreniu tento týždeň. Dlho sme sa netešili, pretože prechádzame na online vyučovanie, no našťastie semester končí asi o mesiac.

Čo v Nórsku študujete?

Môj študijný program je „Business Administration“, ide teda o prevažne ekonomické zameranie predmetov. Ak by som mal byť špecifický, tak sa venujem hlavne finančnému smeru a trhu nehnuteľností. V tomto smere aj píšem svoju diplomovú prácu.

Prečítajte si aj

Hráči Jokeritu kvôli obavám z koronavírusu odmietli nastúpiť na zápas, sezónu ukončili

Poďme na hokej. Aká bola sezóna 2019/20 pre vás?

Ako pre nováčika v najvyššej Nórskej lige neboli očakávania nastavené príliš vysoko. Naším cieľom bolo v prvom rade vytvoriť konkurencieschopný tím a udržať sa v lige pre pôsobenie v nadchádzajúcej sezóne. Cieľ bol splnený a aj napriek tomu, že sme nemali vždy dobré výsledky, tak môžeme byť spokojní aj preto, že sme zapojili do tímu veľa mladých hráčov, ktorí budú určite prínosom pre budúcu sezónu. Ja osobne som si hokej tento rok užíval, vytvorili sme super partiu, chalani mi na začiatku veľmi pomáhali učiť sa nórčinu. Taktiež som tu mal jedného českého kolegu Vojtu Zounka, s ktorým sme vytvorili super dvojicu ako na ľade, tak aj mimo ľadu. Tieto všetky aspekty určite prispeli k tomu, že som nehral pod takým tlakom a tiež dal najviac gólov v tíme aj napriek mesačnému zraneniu po novom roku.

Aké boli pre vás začiatku v novej krajine?

Našťastie som vedel, do čoho idem, keďže som Oslo navštívil už v minulosti. Cenový šok som teda mal dávno za sebou. Treba ale povedať, že prvá myšlienka spojiť školu a hokej v Nórsku prišla po spomínanej návšteve Nórska. Stretol som sa tu s hokejovým, s ktorým som bol taktiež v kontakte viac ako pol roka pred začiatkom sezóny. Prijatie na školu prišlo taktiež niekoľko mesiacov dopredu, čiže som mal priestor poriadne sa pripraviť, či už na hokejovú sezónu, alebo na život v zahraničí.

Aká je Nórsko krajina?

Nórsko je veľmi pekná krajina s nádhernou prírodou ale veľmi drahým pivom. Že je drahá krajina je vidieť hlavne v službách, no ak sa bavíme o nakupovaní potravín, ten rozdiel nie je taký podstatný. Hovorí sa, že ľudia sú chladní, no ja mám väčšinou dobré skúsenosti. Autority, ako napríklad tréneri alebo profesori v školách, sú vždy otvorení na diskusiu a kritické myslenie od študentov a hráčov sa tu doslova vyžaduje. Tento aspekt mi trošku chýba napríklad u nás, kde má učiteľ vždy pravdu.

Stihli ste okrem zápasov aj pocestovať?

Zatiaľ som pocestovať krajinu veľmi nestihol, tieto plány som odkladal na koniec sezóny, no vďaka vzniknutej situácie okolo vírusu bude cestovanie musieť ešte chvíľku počkať. Aj napriek tomu sa mi podarilo ísť na krátky výlet počas reprezentačnej prestávky napríklad do Bergenu alebo Lillehammeru. Vďaka zápasom som sa dostal napríklad aj do Stavangeru a Narviku, kde sa na zápasy cestuje výhradne letecky, avšak priestor na voľný čas bol minimálny.

V budúcej sezóne by ste mali ostať v Nórsku?

Tento rok je pre mňa zároveň aj posledný v škole, na základe čoho sa mi otvárajú aj viaceré pracovné možnosti, no prvé krátke rozhovory som absolvoval aj s manažérom a trénerom v klube a predpokladám, že čoskoro prídu aj konkrétnejšie predstavy ohľadom nasledujúcej sezóny. Taktiež sa veľmi teším zo správy, že v Malackách odkiaľ pochádzam, je v pláne stavať zimný štadión. Je to otázka nejakých troch rokov. Malacky nie sú hokejové mesto, ale za posledné roky som spozoroval, aký je veľký záujem o hokej medzi ľuďmi, preto by som veľmi rád prispel v budúcnosti svojimi, či už hokejovými alebo pracovnými skúsenosťami v rozvoji tohto športu v meste. Sám som veľmi zvedavý ako sa misky váh naklonia, verím v určitý kompromis medzi pracovným a hokejovým životom.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Kubove

Diskusia

Podobné články