Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

5 opatrení, ktoré navždy zmenili NHL

Počas svojej histórie si hokej prešiel mnohými evolúciami. V dnešnej dobe podobné opatrenia vnímame ako samozrejmosť. Bez nich by hokej strácal na atraktívnosti a nerozšíril sa po svete.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

5- Zavedenie nájazdov

Dnes nájazdy patria neodmysliteľne ku každému zápasu, ktorý bol nerozhodný aj po predĺžení. No pravdou je, že v NHL sú docela novinkou. Boli zavedné po zrušenej sezóne 2004/05, keď vedenie NHL chcelo dať divákom viacej zábavných prvkov. To sa im podarilo. Nájazdy možno niesú tým najlepším spôsobom ako vyhrať zápas, keďže ide skôr o sólové umenie hráča ako o tímovú spoluprácu, ktorá robí hokej výnimočným. No takmer vždy sa môžeme spoľahnúť na nervy drásajúce momenty, ktoré vyvolá súboj medzi brankárom a útočníkov. Bez tohto pravidla, by nás dnes nezabávali hráči ako Datsyuk, Oshie alebo Parise.

4- Efekt Bobbyho Orra

Pred nástupom Bobbyho Orra do NHL, sa v obrane príliš veľké hviezdy nenachádzali. Vravelo sa totiž, že ak si obrancu nevšimnete, robí svoju prácu na jednotku. Ako už isto viete, Bobby Orr je mnohými pokladaný za najlepšieho obrancu vôbec. Má na konte najviac Norrisových trofejí a je jediným obrancom, ktorému sa podarilo získať Art Rossovu trofej pre hráča s najviac bodmi za sezónu. Do 50. rokov bola úloha obrancu jasná : zblokovať strely alebo im zabrániť. Beda tomu obrancovi, ktorý sa nachádzal mimo svojho obranného pásma a súper skóroval. Bobby Orr bol však skvelým korčuliarom a nerobilo mu problém prejsť cez protivníkov ako cez tréningové kužely. Po tom, čo Orr preukázal svoje umenie a dôležitosť v klube, tréneri začali na obrancov pozerať úplne inak. Príchod Bobbyho Orra do NHL môžeme vnímať aj ako zrod ofenzívne zameraných obrancov. Dnes k takým patria hviezdy ako Keith, Karlsson, Subban alebo Hedman.

3- Strela s napriahnutím

Hokejoví historici tvrdia, že prvý hráč, čo použil strelu z náprahu bol Eddie Martin z Halifax Eurekas v 80. rokoch 19. storočia. Táto technika však bol spopularizovaná v 50. rokoch minulého storočia hráčom Berniem "Boom boom" Geoffrionom. Pred tým, ako Geoffrion napriahal hokejku až ponad chrbát, hokejisti strielali len pomocou zápästia alebo minimálnym napriahnutím. Ak sa zamýšlate nad tým, či prezývka "Boom boom" súvisí s nadpisom tohto odstavca, máte pravdu. Prezývku dostal po tom, čo spomínanú strelu použil v zápase. Nie vždy trafil bránku a teda občas strela po odrazení od mantinelu poriadne zadunela. Dnes k hráčom s najobávanejšou strelou z náprahu patria Weber, Ovechkin, Stamkos a samozrejme Zdeno Chára, ktorý má najtvrdšiu strelu v histórií NHL.

2- Maska pre brankára

Keď si v roku 1959 Jacques Plante nasadil na hlavu masku, bol braný skôr za terč výsmechu, než za evolučného vynálezcu. Samozrejme, v lige, kde nemal ani jeden brankár masku chcelo viac odvahy ako čeliť strelám bez nej. V tej dobe NHL podobných inovátorov vôbec nebrala vážne. Tréneri netolerovali žiadne výstrelky hráčov a hlavne ľudí, čo sa stavali proti zabehnutým konvenciám. Hlavný argument proti maskám bol, že brankáry nebudú mať taký istý výhlad na strely ako bez nej, a tým pádom by sa zhoršil ich výkon. Spomínaného Planteho v jedno stretnutie zasiahol puk do tváre a natrhol mu kožu. Trénerovi povedal, že na ľad sa nevráti bez masky. Nakoniec mu to povolil, lebo si uvedomoval, že bez Planteho su v zápase stratení. Keďže v tom čase bol Plante uznávaným brankárom, maska sa stala prijateľnou aj pre ostatných gólmanov.

1- Prihrávky vpred

Znie to veľmi bláznivo, no prihrávanie dopredu nebolo povolené v NHL až do sezóny 1929/30. Ak ste chceli zaviesť puk pred súperovu bránku, museli ste si klzisko jednoducho prekorčulovať. Pred spomínanou sezónou sa majitelia klubov zhodli, že podobné zákazy bránia až príliš ofenzíve a atraktívnosti hokeja, preto prihrávky vpred povolili. Samozrejme, iba v strednom a obrannom pásme. Útočnej tretiny sa pravidlo netýkalo. Dnes si niečo podobné nevieme ani predstaviť, hokej by vyzeral smiešne. Stala by sa z neho hra sólistov, v ktorej by vynikali len technicky vyspelí hráči ako Datsyuk, Crosby alebo náš Tatar. Zaujímavým faktom je, že v poslednej sezóne, v ktorej zákaz ešte platil, najlepším hráčom bol Ace Baily s 32 bodmi (22+10) v 43 zápasoch. Po tom, čo sa prihrávky vpred povolili aj v útočnej tretine, bodový strop sa zvýšil na 73 bodov a dosiahol ho Ralp Wieland.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články