Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Chromiak si to nasmeroval medzi legendy: V tíme 15-ročného nového Gretzkyho ho bude trénovať bývalý obranca Slovana

KINGSTON - Mladý útočník Martin Chromiak odišiel z Dukly Trenčín do kanadského tímu Kingston Frontenacs v OHL-ke, ktorý ho draftoval.
Zdroj: 32029
Zdieľajte:

Stále len 17-ročný slovenský krídelník v tejto sezóne odohral za "vojakov" 32 stretnutí. Strelil v nich päť gólov a pridal jednu asistenciu. Rozlúčil sa výhrou v Detve, ku ktorej gólovo prispel. Róbert Petrovický ho ale prekvapivo nezobral do nominácie na MSJ v Českej republike. Chromiak má na konte účasť na posledných MS do 18 rokov. Ako hráč Dukly Trenčín vyhral slovenský titul v kategóriách do 18 aj 20 rokov.

Prečítajte si aj

Spengler Cup bude mať po 15 rokoch účastníka zo Švédska, spolupráca s fínskym hokejom pokračuje

Kingston Frontenacs si ho v lete vybral z prvého kola ako celkovo druhého hráča v tzv. rozširovacom drafte súťaží spadajúcich do CHL, teda ide o tri najznámejšie juniorky v Kanade - QMJHL, OHL a WHL. Jednotkou bol fínsky obranca Kasper Puutio (Swift Current Broncos). Chromiak pôvodne ponuku odísť do Kanady odmietol a podpísal nový trojročný kontrakt s Duklou Trenčín. Teraz sa situácia zmenila a odchádza skúsiť pôsobenie za "veľkú mláku".

V tíme bude iba druhým legionárov. Okrem samých Kanaďanov je v mužstve aj bieloruský center Vitali Pinčuk. Kapitánom je 20-ročný obranca Jakob Brahaney. Kingston však má veľmi silnú nastupujúcu generáciu, v najbližších rokoch môže pomýšľať na veľký úspech. Väčšina hráčov mužstva sa narodila v rokoch 2001, 2002 či 2003 a teda sú o tri až päť rokov mladší ako najstarší hráči nastupujúci v súťaži. O dva či tri roky môže ich talent prepuknúť naplno. Akutálne je v OHL-ke horším tímom len North Bay Battalion. Svedčí o tom aj pohľad na produktivitu mužstva.

Na prvých miestach sa nachádza dvojica narodená v roku 2002. Devätnásť gólov a jedenásť asistencií získal Zayde Wisdom, avšak oči všetkých Kanaďanov sa upierajú na jeho spoluhráča. Stále len 15-ročný Shane Wright prežíva premiérovú sezónu v OHL, získal už ale tiež 30 bodov za sedemnásť gólov a trinásť asistencií. V roku 2022 pôjde na draft do NHL, keďže sa narodil 5. januára 2004, a mnohí v ňom vidia hráča, ktorý bude ešte lepší ako Connor McDavid aj jednotka blížiaceho sa draftu 2020 Alexis Lafreniere. Dokonca sa vyskytuje už aj prirovnanie k Wayneovi Greztkymu. Wright nosí na drese kapitánske áčko. Zahral si už za národný tím Kanady do 17 rokov, ktorého bol kapitánom. Predstaviť by sa mal na najbližších MS do 18 rokov a kto vie, o rok na MSJ bude možno tiež.

Druhým asistentom kapitána je 17-ročný bek Jacob Murray. Veľa pozornosti vzbudzuje aj 16-ročný center Francesco Arcuri. Nemenej zaujímavý je však aj realizačný tím Frontenacs. Druhú sezónu po sebe je hlavným trénerom 38-ročný Kurtis Foster. Bývalý skvelý obranca nazbieral v NHL ako hráč 408 štartov (42+120) za Minnesotu, Tampu Bay, Edmonton, Anaheim, New Jersey aj Philadelphiu. Jeho kariéru výrazne ovplyvnilo zrazenie, kvôli ktorému sa začalo hovoriť o hybridnom icingu. Po jednom zo súbojov pri mantineli, kedy išlo o to, kto bude prvý pri puku a či sa bude pískať zakázané uvoľnenie, alebo nie, si totiž zlomil nohu. V sezóne 2014/15 odohral za HC Slovan Bratislava v KHL osemnásť zápasov (1+0).

Prezidentom hokejových operácii klubu je Doug Gilmour. Dnes už 56-ročná legenda pôsobí v organizácii Kingstonu od roku 2008. Dva a pol roka bol hlavným trénerom, sedem sezón generálnym manažérom a tretím rokom má súčasnú funkciu. Ako hráč nastúpil v NHL na neuveriteľných 1656 zápasov (510+1092). Niekoľko rokov bol kapitánom Toronta aj Chicago, dlho hrával za St. Louis. V roku 1989 vyhral s Calgary Flames Stanley Cup, strelil víťazný gól v rozhodujúcom finále. Celú kariéru patril medzi najlepšie brániacich útočníkov, za čo vyhral cenu Frank J. Selke Trophy. Od roku 2012 je členom Hokejovej siene slávy.

Jedným zo skautov Kingstonu Frontenacs je už 82-ročný Dick Cherry, ktorého bratom je ešte o tri roky staršia legenda televízie v zámorí, hokejový kritik Don Cherry.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: eliteprospects.com

Diskusia

Podobné články