Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Veľké preview: Spengler Cup 2019 prinesie novinky a skvelé zápasy

DAVOS - Najstarší hokejový turnaj sveta Spengler Cup napíše od 26. do 31. decembra 2019 už svoju 93. kapitolu a znova sa bude na čo pozerať. V našom preview nájdete všetky najdôležitejšie informácie.
Zdroj: 30528
Zdieľajte:

Domáci HC Davos, ruský tím Salavat Yulaev Ufa a národný tím Kanady budú znova najväčšími favoritmi na víťazstvo, ale rovnako aj ďalšia trojica HC Ambri-Piotta, HC Oceláři Třinec a fínsky celok TPS Turku nie sú bez šance. Posledne menovaný klub prichádza prvýkrát od roku 2002, kedy v tíme pôsobili napríklad aj Mika Alatalo, Mike Maneluk či Dennis Seidenberg. Vôbec prvá účasť to bude pre Ambri. Toto mužstvo sa počas roku 2019 predstavilo aj na Slovensku, keďže bolo súperom HC ´05 iClinic Banská Bystrica v Lige majstrov.

Prečítajte si aj

TOP 6 hráčov, ktorých sa oplatí sledovať na tohtoročnom Spengler Cupe

Minulý rok sa z výhru tešila KalPa Kuopio, tá však tentoraz nedostala pozvánku. Kanada a HC Davos sú historickými lídrami, oba výbery vyhrala Spengler Cup po pätnásťkrát, čiže jeden z nich sa teraz môže osamostatniť na čele. Kanaďania nechýbali vo finále od roku 2015, trikrát ho v tomto období vyhrali: "Víťazstvo je všetko. Bol som tak vychovaný, vyrastal som tak a to je cesta, ktorou vždy hrám," hovorí kanadský útočník Chris DiDomenico.

Davos sa medzi štyroch najlepších dostal v roku 2012, kedy podľahol práve Kanade. Posledný titul usporiadateľského klubu sa datuje do roku 2011. Od roku 2006 ich získal len dva. Nesmierne zaujímavý turnaj prežije líder tohto klubu Andres Ambühl. Už 36-ročný kapitán strávil v Davose takmer celú kariéru, čaká ho teda trinásty Spengler Cup. Zároveň je historicky tretím najproduktívnejším hráčom a síce aj najlepším strelcom, ale o prvú priečku sa delí s piatimi hráčmi. Dávno mohol mať viac ako jedenásť gólov, avšak päť rokov nedal na turnaji ani gól. Ten posledný sa datuje do vydania v roku 2013.

Tohtoročný Spengler Cup bude navyše znova o niečo lepší ako tie predošlé. 93. ročník má novú spoločnosť, ktorá bude merať čas. Je ňou Norqain. Táto firma má úzku spoluprácu so švajčiarskym hokejom už niekoľko rokov. Tento rok začína spolupráca aj so Spengler Cupom. Vďaka tomuto partnerstvu budú mať diváci možnosť súťažiť o zaujímavé ceny a taktiež sa bude udeľovať cena hráčovi, ktorý v danom zápase strávi na ľade najviac času.

Vo viac ako dvadsaťročnej spoluprácu pokračuje Ochsner Hockey, ktorý je oficiálnym dodávateľom a obchodným partnerom Spengler Cupu. Zmluva bola predĺžená do roku 2022. Už štvrtýkrát ostávajú na trestných laviciach sedačky z lietadla, ktoré poskytujú aerolínie Helvetic. Novým mediálnym partnerom sa stal prestížny švajčiarsky denník Blick.

Prečítajte si aj

Kanada doplnila na Spengler Cup štvrtého hráča, zahrá si aj druhý najproduktívnejší obranca Tipsport ligy

Spengler Cup je čoraz viac populárnejší aj v Rusku. V posledných rokoch účastníci KHL na turnaji nechýbali. Tento rok bude najstarší turnaj sveta prvýkrát vysielať aj tamojšia televízia, práva získala Match TV. Spoluprácu kvitovala aj viceprezidentka KHL Georgie Kobylanski. O dobrých vzťahoch svedčí aj fakt, že Salavat Yulaev Ufa a Ak Bars Kazaň odohrali duel KHL 23. decembra v Davose. Prvý menovaný tím vyhral 4:3 po predĺžení. Už v jeho desiatej sekunde rozhodol obranca Larsen.

Slovenská stopa

Tento rok sa na Spengler Cupe predstavia Slováci len v jednom tíme. Tým je český účastník z Třinca, ktorý bude môcť počítať s tretomi hokejistami. Obranca Martin Gernát prežíva skvelý úvod ročníka, získal už 22 kanadských bodov (4+18). Turnaja v Davose sa zúčastní tretíkrát po sebe, keďže pred rokom štartoval s Třincom a pred dvomi ako hráč Hradcu Králové. 34-ročný krídelník Vladimír Dravecký má zatiaľ v Extralige šestnásť bodov a tiež ho čaká druhý štart na Spengler Cupe. Rovnako tak je na tom i Tomáš Marcinko, v prebiehajúcom ročníku nazbieral o tri body viac. Premiéru pod Alpami nakoniec nezažije 20-ročný Patrik Hrehorčák, ktorý je zranený.

Prečítajte si aj

Luciani kraľuje produktivite EBEL ligy, po príchode si vychutnal Lassilu, na Nitru má najkrajšie spomienky

Prvýkrát s výraznejším zastúpením Tipsport ligy

Vôbec prvýkrát v novodobej histórii Spengler Cupu sa stalo, že naň cestuje hráč z Tipsport ligy, alebo teda najvyššej slovenskej súťaže. Dokonca sú hneď dvaja. Prvým je Kris Versteeg, ktorý nastupuje za HK Nitra, aj keď samozrejme, nominovaný bol za výkony počas kariéry a nie tie, ktoré v pár zápasoch predviedol ako hráč "Corgoňov", nakoľko už do Nitry prichádzal s tým, že sa Spengler Cupu zúčastní.

Do nominácie dostal aj druhý najproduktívnejší obranca súčasnej sezóny Tipsport ligy - Nick Ross. 30-ročný bek získal za 28 zápasov už 26 bodov, keďže strelil päť gólov a pridal 21 asistencií. V našej súťaži je na tom zo zadákov lepšie len Jordon Southorn hrajúci za HC ´05 iClinic Banská Bystrica. Ten nám ale prezradil, že z kanadského tímu ho o možnosti zahrať si na Spengler Cupe nekontaktoval nik.

Kanada má v nominácii ďalšie dve mená s minulosťou medzi našou elitou. V ročníku 2016/17 bol najproduktívnejším obrancom ligy Mathew Maione. Ten mal uplynulé dve sezóny v KalPe Kuopio a Diname Riga famózne, v tejto mu nevyšiel angažmán v Kunlune a momentálne je na skúške v Diname Minsk. Do Davosu cestuje aj útočník Éric Faille. Ten vyhral s "baranmi" dva tituly, v uplynulom ročníku bol najproduktívnejším hráčom celej Tipsport ligy. Teraz je tretí najlepší v bodovaní druholigového švajčiarskeho klubu EHC Kloten. V hre bol aj Barry Brust.

Program Spengler Cupu 2019

Skupina Torriani: HC Ambri-Piotta, Salavat Yulajev Ufa, TPS Turku

26.12. HC Ambri-Piotta - Salavat Yulajev Ufa (15:10)

27.12. TPS Turku - Neúspešný z prvého zápasu (15:10)

28.12. Víťaz prvého zápasu - TPS Turku (15:10)

Skupina Cattini: HC Oceláři Třinec, HC Davos, Kanada

26.12. HC Oceláři Třinec - HC Davos (20:15)

27.12. Kanada - Neúspešný z prvého zápasu (20:15)

28.12. Víťaz prvého zápasu - Kanada (20:15)

Prečítajte si aj

VIDEO TOP 10 najproduktívnejších Slovákov za uplynulú dekádu v NHL

Štvrťfinále

29.12. Druhý zo skupiny Torriani - Tretí zo skupiny Cattini (15:10)

29.12. Druhý zo skupiny Cattini - Tretí zo skupiny Torriani (20:15)

Semifinále

30.12. Prvý zo skupiny Cattini - Víťaz prvého štvrťfinále (15:10)

30.12. prvý zo skupiny Torriani - Víťaz druhého štvrťfinále (20:15)

Finále

12:10 Víťaz prvého semifinále - Víťaz druhého semifinále

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Kubove

Diskusia

Podobné články