Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Góly nikdy neboli jeho doménou, po kariére hráča NHL cestuje Európou a spomína na Kopeckého

ZNOJMO - Kanadský obranca Keaton Ellerby má toho v kariére za sebou už naozaj veľa. Pred mesiacom sa stal hráčom rakúskeho tímu Dornbirner EC, s ktorým sa však v EBEL lige nachádza na poslednom mieste tabuľky.
Zdroj: 32949
Zdieľajte:

Tímu zo západnej časti Rakúska nevyšiel ani sobotný zápas v Znojme napriek tomu, že viedlo už 2:0. Nakoniec inkasovalo päťkrát a "orlom" podľahlo: "Po našich góloch sme začali strácať puky. Možno sme chceli až veľmi a prišli chyby. Sme však na správnej ceste, každý deň sa chceme zlepšovať a vždy ideme naplno aj napriek tomu, že sa výsledkovo trápime. Čaká nás vianočná prestávka, čiže budeme môcť vypnúť a vrátiť sa ešte lepšie naladení," rozprával 31-ročný Kanaďan v exkluzívnom rozhovore pre hokejovysvet.sk.

Pozrite si aj

VIDEO Tipsport liga v spolupráci s našim portálom vydala unboxing nových kartičiek

Do svojho súčasného pôsobiska prišiel až v polovici novembera. Posledný duel dovtedy odohral ešte na jar v drese nemeckého klubu Iserlohn Roosters: "Na ľade sa už cítim celkom dobre, ale tých sedem mesiacov, čo som nehral zápas, je stále poznať. Postupne sa však snažím pracovať na tom, aby som bol v dobrej forme a cítil sa komfortne. Dlho som nemal nový klub, pretože niekoľko jednaní nevyšlo. Na nikoho nemôžem povedať nič zlé, no určite mi to skomplikovalo situáciu. Našťastie som si našiel toto angažmán a pokúsim sa pripraviť čo najlepšie, nech som pripravený na ďalší ročník," vysvetľuje Ellerby pre náš web.


  • Jeho otec Cal Ellerby a aj strýko Bernie Doan tiež hrali hokej, kariéry ukončili ešte v juniorskom veku.

Každopádne, aj napriek všetkým neideálnym okolnostiam strelil rodák z mestečka Strathmore v kanadskom štáte Alberta v deviatich dueloch EBEL-ky už tri góly, čo je na jeho pomery skvelý počin, pretože iba v dvoch sezónach kariéry ich dal dal viac. Raz šesť, v jednom prípade štyri a dvakrát sa za rok nepresadil ani raz: "Góly nie sú mojím primárnym cieľom, ale teraz prichádzajú a som za to rád. Verím, že mi to takto pôjde ďalej," hovoril s úsmevom.

Ellerby pôsobí v Európe od roku 2015. Odvtedy si vyskúšal mnoho kvalitných súťaží. Postupne hrával za Barys Astana v KHL, HC Fribourg-Gottéron v NLA, fínskom Lukku, švédskej More a nemeckom Iserlohne Roosters: "Je skvelé, že som mohol prísť z Kanady do Európy a spoznávať nové krajiny a kultúru v nich. Spoznal som tu fantastických ľudí," hovorí. Svoju kvalitu má aj EBEL-ka: "Je to skvelá súťaž s mnohými výbornými hráčmi. Zatiaľ sa mi to tu veľmi páči," doplnil.


  • Bratrancami Keatona Ellerbyho sú Shane Doan, dlhoročný kapitán Phoenixu/Arizony Coyotes a jednotka Montrealu Canadiens Carey Price.

Prečítajte si aj

Bažány bol nesmierne hrdý na mužstvo, Kubka zožal aplaus od fanúšikov súpera

K vianočnému času patrí každoročne aj najstarší turnaj sveta Spengler Cup. Ellerby si na ňom zahral za Kanadu v roku 2015 a tešil sa z víťazstva. Vtedy strelil jeden gól a raz asistoval: "Bolo to skvelé, nesmierne sa mi to páčilo. Vždy, keď reprezentujete svoju krajinu, tak je to neuveriteľné. Vtedy to bolo ešte špeciálnejšie, pretože sme vyhrali. Veľmi si tú skúsenosť vážim a verím, že ju ešte niekedy zažijem znova. Spengler Cup má špeciálnu atmosféru. Fanúšikovia sú tam skvelí a tímy sa chcú na Kanadu vytiahnuť," spomínal. Dres s javorovým listom si obliekol ešte niekoľkokrát, ale len v juniorských kategóriách a to napríklad na MS do 18 rokov či Hlinka Gretzky Cupe.

Najúžasnejšia časť jeho kariéry však prišla ešte skôr, pretože v NHL odohral medzi rokmi 2009 a 2015 dokopy 218 stretnutí (4+23). V roku 2007 si ho už v prvom kole z celkovo desiateho miesta vybrala Florida Panthers. Vo februári 2013 bol za voľbu v piatom kole draftu vymenený do Los Angeles Kings. Následne nastupoval aj za Winnipeg Jets. Na konte má napríklad aj účasť v All-Stars Game 2010, ten sa však týkal farmárskej AHL.

"Bola to najlepšia časť môjho života, mal som možnosť hrať najlepšiu ligu sveta. Teraz sa snažím skúsenosti rozdať ďalej, hlavne mladým hráčom v Európe," hovoril pre hokejovysvet.sk Ellerby. Za ten čas si zahral s mnohými fantastickými hráčmi, o najlepších má však jasno: "Drew Doughty bol jednoznačne najlepší obranca, s ktorým som hral. Z útočníkov to bol Anže Kopitar a Alex Kovalev. Síce som s ním nastupoval až vtedy, keď končil kariéru, ale vo svojich najlepších rokoch bol jedným z najlepších hráčov sveta."

V kluboch NHL bol spoluhráčom mnohých českých hráčov, lenže nastupoval iba s jediným Slovákom. Tým bol útočník Tomáš Kopecký: "Hrali sme spolu na Floride, asi rok a pol, potom som bol vymenený do Los Angeles, ale pamätám si ho ako skvelé chalana," dodal kanadský obranca Keaton Ellerby v exkluzívnom rozhovore pre hokejovysvet.sk.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Kubove

Diskusia

Podobné články