Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Samuel Hlavaj: V najznámejšej juniorskej lige sveta je najlepším brankárom, formu musí potvrdiť aj na MSJ

BRATISLAVA - Slovenský brankár Samuel Hlavaj prežíva veľmi dobrý ročník 2019/20. V doterajšom priebehu totiž v novom tíme Sherbrooke Phoenix chytá vynikajúco. Podmanil si kanadskú juniorskú súťaž QMJHL.
Zdroj: 30532
Zdieľajte:

Stále iba 18-ročný Martinčan priemerne inkasuje len 2,14 gólu na zápas a jeho úspešnosť zákrokov je 92,5 percent. Oba štatistické ukazovatele sú úplne najlepšie v celej súťaži. Hlavaj pritom odchytal 22 zápasov. Jeho o rok starší kolega Thomas Sigouin má na konte trinásť štartov. Tréner Stéphane Julien nemôže byť spokojnejší.

Prečítajte si aj

Marinčin sa vracia späť do AHL, NHL si premiérovo v tejto sezóne vyskúša náš útočník

Sherbrooke sa navyše nachádza na čele celej QMJHL, získal už 56 bodov, strelil 146 gólov, inkasoval len 77, vyhral 27 zápasov a prehral iba sedem. Všetky tieto ukazovatele sú taktiež úplne najlepšie v celej QMJHL. Vyzerá to tak, že Phoenix myslí tento rok vyššie ako na štvrťfinále, kde skončil v posledných dvoch sezónach. K tomu predošlému prispel iný Slovák a síce Oliver Okuliar.

Samotný Samuel Hlavaj prišiel do kanadskej súťaže z americkej ligy USHL, ktorá je tiež hodnotená veľmi vysoko. Do Lincolnu Stars prestúpil po posledných MSJ. V texaskom klube absolvoval 22 stretnutí. Veľmi rýchlo získal miesto v bránkovisku. Jeho najväčší konkurent Jacob Mucitelli síce celkovo odchytal o päť duelov viac, avšak v mužstve bol celý ročník, teda prakticky o tri či štyri mesiace dlhšie. Lincoln ale do play-off nepostúpil.

Prečítajte si aj

VIDEO Kanada vyradila z nominácie na MSJ deväť hráčov, získala však posily z NHL

Slovenskí fanúšikovia veria, že Hlavaj na blížiacich sa MSJ v Českej republike potvrdí svoje fantastické čísla. Papierovo môžeme povedať, že by mal byť našou jednotkou. Predurčuje ho k tomu niekoľko vecí a to hlavne tie doposiaľ spomenuté a taktiež to, že skúsenosti s juniorským šampionátom už má. Pred rokom dostal šancu už ako 17-ročný hneď na úvod proti USA a podal fantastický výkon, no aj keď inkasoval len dvakrát, prehre nezabránil.

Následne v dueli so Švédskom (2:5) štartoval Juraj Sklenár, proti Fínom sa Hlavaj vrátil do bránkoviska (1:5), kde bol aj pri jedinej našej výhre nad Kazachstanom (11:2). Vo štvrťfinále s Ruskom ale inkasoval trikrát za zhruba osem minút a miesto prepustil Sklenárovi. Aj tak ukázal svoj obrovský potenciál, ktorý si ale tento rok na drafte do NHL nevšimol nikto. Súčasné štatistiky v QMJHL a prípadný úspešný šampionát mu však môžu vyniesť žiarivú budúcnosť.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články