Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Zmluva s Bielom je vyvrcholením päťročnej práce, mladý Karaffa verí aj v pozvánku do národného tímu

BERN - Slovensko opúšťal ako pätnásťročný, odvtedy pôsobí nepretržite vo Švajčiarsku. Roman Karaffa si razí cestu do tamojšej NLA, kde už debutoval.
Zdroj: 32896
Zdieľajte:

Rodák z Levoče a odchovanec spišskonovoveského hokeja odchádzal zo Slovenska v roku 2014: "Vzniklo to tak, že ma oslovil agent, ktorý mi ponúkol ísť na skúšku do Bielu, kde som uspel," načrtol pre hokejovysvet.sk svoje začiatky v novej krajine mladý hokejista: "Úvod pôsobenia vo Švajčiarsku bol ťažký," poznamenáva Karaffa.

"Musel som bývať sám v novej krajine. Myslím si však, že keď sa chce, tak sa všetko dá," hovorí pre náš web hráč, ktorý mohol vyrastať v kvalitnom mládežníckom systéme: "Podmienky sú na vysokej úrovni. Švajčiari investujú do mládeže naozaj veľa a pomaly sa im to začína vracať," myslí si mladík. Za sebou má zatiaľ najlepšiu sezónu.

Prečítajte si aj

Najlepšieho maskota má podľa fanúšikov HK Nitra

V ročníku 2018/19 získal v juniorke Bielu 47 bodov počas základnej časti a ďalších osem pridal v play-off. Jeho priemer bod viac než bod na jedno stretnutie: "Určite to bola moja najlepšia sezóna. Cítil som sa počas nej super," opisuje Karaffa. Odmenou mu bola profesionálna trojročná zmluva v prvom tíme Bielu hrajúcom najvyššiu súťaž NLA: "Tvrdá päťročná práca priniesla svoje ovocie. Som za to nesmierne šťastný. Znamená to pre mňa veľmi veľa. Do NLA je náročné sa dostať," tvrdí.

Za Biel odohral na začiatku ročníka deväť ligových stretnutí, ďalších šesť pridal v Lige majstrov. V jednej kabíne sa preto ocitol s Hillerom, Brunnerom, Salmelom či Pouliotom: "Je skvelé hrať a každý deň sa stretávať s takýmito kvalitnými a skúsenými hráčmi. Môžem sa od nich veľmi veľa naučiť," uvedomuje si Roman Karaffa.

Aktuálne slovenský útočník hosťuje v druhej najvyššej súťaži NLB v tíme HC La Chaux-de-Fonds. V piatich stretnutiach získal šesť bodov (3+3): "Zatiaľ sa mi darí, ale tímu veľmi nie. V novom mužstve som však len dva týždne. Prišiel som, aby som dostal viac priestoru, tak znela aj dohoda, ale Biel si ma môže hocikedy stiahnuť späť," opisuje detaily hráč, ktorý nastupoval v prvej formácii tímu z mesta La Chaux-de-Fonds.

Jeho materský klub, teda EHC Biel, myslí v tejto sezóne vysoko: "Tím je veľmi silný. Má kvalitného brankára Hillera, čo je základ. O titule je však predčasné hovoriť, no Biel chce byť určite čo najvyššie," pokračuje Karaffa, ktorý je jedným z mála slovenských hráčov hrajúcich vo Švajčiarsku. Dlhodobejšie tam pôsobí len on a Stanislav Horanský: "Poznáme sa, občas si napíšeme."

Prečítajte si aj

Nechápem, kde sa ľudia z NHL pozerajú, tvrdí Ramsay a dvojicu slovenských mladíkov z KHL a Tipsport ligy vidí v NHL

Reprezentačné pozvánky zatiaľ mladíka obchádzali. Zúčastnil sa prakticky len jedného kempu pre MS do 18 rokov, na ktoré sa nakoniec nedostal: "V mládežníckych výberoch som veľmi šance nedostal, pretože som odmietol projekt, ale to už je za mnou. Urobil som správne rozhodnutie, že som ostal vo Švajčiarsku," jednoznačne hovorí Karaffa.

Sám verí, že šanca príde v seniorskom tíme. Ak sa presadí v kvalitnej NLA, nie je to vylúčené: "Určite si myslím, že to tak môže byť, ale nerozmýšľam nad tým. Chcem pokračovať v tvrdej práci a keď sa mi bude dariť, verím, že pozvánka príde," dodal Roman Karaffa v exkluzívnom rozhovore pre hokejovysvet.sk.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Kubove

Diskusia

Podobné články