Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Otras mozgu a zistená vrodená srdcová vada: Zlý muž Tipsport ligy už nevykorčuľuje na ľad

KOŠICE - Hokejová verejnosť možno už zabudla na meno obrancu, ktorý patril v lige medzi tvrdých chlapov - Martina Baču.
Zdroj: 32325
Zdieľajte:

30-ročný odchovanec Liptovského Mikuláša zmizol z hokejového diania v decembri 2017. Jeho vtedajší zamestnávateľ z Košíc cestoval do Trenčína. Počas zápasu prišlo k nešťastnej náhode, ktorá robustného zadáka na dlhé obdobie vyradila.

Prečítajte si aj

VIDEO Slovan nepresvedčil, Banská Bystrica ho angažovala

"Korčuľoval som za nahodeným pukom a Radek Dlouhý ma napádal. Odohral som puk a chcel som ísť za bránu, lenže stúpil som mu na hokejku. V rýchlosti som vrazil hlavou do mantinelu. Domáci hráč ma stihol ešte dohrať a druhýkrát som si udrel hlavu. Ostal som ležať a tušil som, že je zle. Mal som slabší otras mozgu, no zároveň by mi nenapadlo, že to bol môj posledný zápas v kariére," opisuje desivé chvíle spred takmer dvoch rokov obranca Martin Bača. Akonáhle sa vytratil zo zostavy HC Košice, všetci sa začali pýtať, kam sa podel a či stihne zvyšok sezóny 2017/18. Najskôr sa zdalo, že po maródke bude pokračovať, ale..."Zo začiatku to nevyzeralo vážne. Po dvoch týždňoch som sa cítil lepšie, a tak som to išiel skúsiť na ľad, ale to som nemal robiť. Bola to chyba. Začalo sa mi točiť v hlave a radšej som išiel dole. Touto chybou som si predĺžil liečbu o dva - tri mesiace," pokračoval vo vysvetľovaní pre hokejovysvet.sk.

Prečítajte si aj

Prvá liga sa zmenila na SHL, hlavný partner SZĽH prispeje pol miliónom

To však zďaleka nebolo to najhoršie. Bača sa "preriekol" pri komunikácii s lekárom tímu MUDr. Jozefom Kubašovským o zvýšenom krvnom tlaku. Ten ho poslal na vyšetrenie a okamžite mu zakázal vykonávať fyzickú záťaž dovtedy, kým sa neodhalí príčina. "Absolvoval som viacero vyšetrení a niekedy koncom apríla minulého roka mi zistili vrodenú srdcovú vadu. Povedali mi, že s tým budem môcť pravdepodobne hrať, ale musím ísť na zopár testov, aby sa vedelo, do akej miery je to vážne," pridal veľmi prekvapujúcu informáciu dnes už bývalý hokejista, ktorý v priebehu kariéry hrával za Liptovský Mikuláš, Nitru, Znojmo, Slaviu Praha a Košice. Pred sezónou 2018/19 sa aj napriek spomenutým ťažkostiam rozhodol zapojiť do tréningového procesu Oceliarov. Krátko na to klub vyhlásil, že tvrdý muž košickej obrany končí.

Prečítajte si aj

VIDEO Súpisky tímov Tipsport ligy na sezónu 2019/20

"Pustil som sa s tímom do letnej prípravy, ale stále som chodil po vyšetreniach. Môj zdravotný stav som konzultoval s viacerými odborníkmi. Koncom mája mi oznámili, že srdce je natoľko poškodené, žeby som mohol na ľade skolabovať. V žiadnom prípade som to nechcel riskovať," bližšie opisuje zdravotné patálie z minulého roka. "Hokej tak pre mňa skončil. Keby som chcel opäť hrať, musel by som podstúpiť operáciu srdca, no lekári hovorili o riziku. Každému športovcovi by som odporúčal, aby išiel aspoň raz na ultrazvuk srdca. Podľa štatistík takouto chybou trpí každý desiaty človek. Športovec to má o to horšie, že je srdce v pravidelnej záťaži a rýchlejšie sa ničí," dodáva k svojmu stavu Bača.

Prečítajte si aj

VIDEO Bývalá slovinská opora belasých putuje do Švédska: V tíme sa stretne s ďalším exSlovanistom

191 centimetrov vysoký Bača obľuboval pästné výmeny. V roku 2012 v drese Nitry sa pobil s hráčom Slovana Kevinom Harveym, ktorého po sérii slušných úderov pokoril. "Je to jeden z obľúbených momentov kariéry. Bitky som nikdy nehľadal, ale už keď malo k nej dôjsť, išiel som do toho. Kevin ma vtedy vyzval a nechcel som vyzerať ako zbabelec. Pamätám si, ako sa ešte pýtal hlavný rozhodca, či to chcem urobiť. Vhodilo sa buly a viete, čo nasledovalo," spomína na dobrú a férovú pasovačku so zámorským protivníkom.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Ivan Harčár

Diskusia

Podobné články