Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Nové Zámky vs Dundáček: Českému hokejistovi bránia prestúpiť pre pár eur

NOVÉ ZÁMKY - Už dávnejšie vyšlo na povrch, že štyria bývalí hráči MHC Nové Zámky dali podnet na konkurzné konanie.
Zdroj: 31203
Zdieľajte:

SIHPA (Slovenská hráčska asociácia) uverejnila na svojom konte na sociálnej sieti znenie "prípadu" Nové Zámky vs Filip Dundáček. Prinášame Vám ho v plnom znení a bez redakčných úprav.

Prečítajte si aj

Švajčiarska brankárska hviezda spojila budúcnosť s aktuálnym klubom do roku 2024

Filip Dundáček, jeden z hráčov, ktorý podal na HC Nové Zámky návrh na vyhlásenie konkurzu, chce prestúpiť do Čiech. O schválenie prestupu požiadal SZĽH český klub, v ktorom by mal p. Dundáček túto sezónu pôsobiť asi pred týždňom.

Prečítajte si aj

VIDEO NY Islanders "ukradol" Edmontonu veľkú hviezdu, na Long Island prichádza hviezdny center

Akonto funguje s prestupmi v hokeji na Slovensku? - SZĽH vždy žiada o vyjadrenie súhlasu s prestupom hráča aj jeho starý klub (v tomto prípade NZ), ktorý by mal s prestupom súhlasiť. Bez tohto súhlasu Matrika SZĽH prestup nepovolí. (Toto ale platí len pre hráčov s platnými hráčskymi zmluvami, to ale nášmu zväzu asi nevadí - vysvetlenie ďalej).

Prečítajte si aj

VIDEO Potvrdené: Dmitrij Jaškin končí v NHL!

Klub HC Nové Zámky teda zvolil taký postup, že pánovi Dundáčekovi vyčíslil preplatok vo výške 112 eur a žiada jeho vrátenie. Dokedy hráč nevráti klubu týchto 112 eur, tak klub nedá súhlas s prestupom p. Dundáčka do čiech. Klub zvolil takýto postup pravdepodobne kvôli tomu, že ak hráč zaplatí tých 112 eur, tak v podstate uzná, že klub má pravdu, že hráč vlastne dlži klubu a tým pádom sa hráč vzdáva svojho nároku proti HC NZ. Pre hráča je jednoduchšie zaplatiť 112 eur a už konečne naskočit do zápasov v Čechách, čoho si je klub pravdepodobne vedomý. Uznanie nároku klubu na vrátenie 112 eur by klubu v rámci konkurzného konania zásadným spôsobom pomohlo, lebo by sa ukázalo, že veď hráčovi nič nedlží, lebo hráč zaplatením 112 eur uznal svoj dlh.

Prečítajte si aj

VIDEO HC Košice pripravil pre fanúšikov nové ceny vstupeniek podľa súperov: Koľko si zaplatia proti Slovanu?

Smutné je ale aj to, že SZĽH sa opäť nepostavil za hráčov. Takýto postup (podmieňovanie prestupu hráča odplatou) je v rozpore s paragrafom 5 ods. 4 zák. č. 440/2015 Z. z. o športe: "Zmena klubovej príslušnosti športovca nesmie byť podmienená finančnou odplatou ani iným plnením;...Zmena klubovej príslušnosti športovca nesmie byť podmienená finančnou odplatou ani iným plnením zo strany športovca..."

Prečítajte si aj

Z Tipsport ligy do ďalekej Ázie: Kto zvolil cestu za exotikou?

Bohužiaľ SZĽH asi nepozná naše zákony (alebo pozná, ale musí plniť pokyny klubov proti hráčom) a pánovi Dundáčkovi prestup do Čiech neschválil a zároveň mu odporučil, aby sa obrátil na Arbitráznu komisiu SZĽH.

Okrem toho, že Arbitrážna komisia bohužiaľ na SZĽH momentálne neexistuje je podivuhodné najmä to, že SZĽH pravdepodobne porušuje svoj vlastný prestupový poriadok, konkrétne čl. 20.5.: "Pre hokejistu, ktorý nemá uzavretú zmluvu, vydá SZĽH súhlas s transferom aj napriek nesúhlasu materského klubu." Pánovi Dundáčkovi skončila zmluva s HC NZ 30.4.2019.

Prečítajte si aj

VIDEO Karlovy Vary aj so Slovákmi zaskočili mužstvo KHL, Réway s Kladnom totálne vybuchol

Čiže v stručnosti SZĽH musí povoliť prestup p. Dundácka do Čiech, a ak má klub nejaké finančne nároky, tak si ich môže riešit na súde. Preto SIHPA písomne požiadala SZĽH o povolenie prestupu p. Dundáčka do Čiech v termíne do polnoci pondelka 26.8.2019 a zároveň informovala SZĽH, že v prípade neodobrenia tohto prestupu v tomto termíne sa obáti na príslušny správny súd za účelom preskúmania zákonnosti postupu SZĽH v tejto veci, nakoľko nepoznáme iný zákonný spôsob riešenia tejto situácie.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: facebook.com/SIHPA

Diskusia

Podobné články