Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

117 hráčov sa podrobilo dopingovej kontrole, všetci boli "čistí"

BRATISLAVA - Počas hokejových MS na Slovensku odobrali komisári Antidopingovej agentúry SR (ADA SR) hráčom 76 vzoriek moču a osem krvných vzoriek. Ďalšie dopingové kontroly sa uskutočnili tesne pred začiatkom svetového šampionátu v Bratislave a Košiciach. Celkovo antidopingoví komisári vykonali pre MS 117 odberov.
Zdroj: 28829
Zdieľajte:

"Mená hráčov určila priamo Medzinárodná hokejová federácia. V minulosti bolo pravidlom, že sme hráčom odoberali len vzorky moču. Keďže boli zavedené štandardy na percentuálny podiel testovania na rastový hormón, museli byť súčasťou dopingových kontrol aj odbery krvi," uviedol v tlačovej správe doktor Ľubomír Gulán, vedúci oddelenia testovania a prevencie ADA SR.

Prečítajte si aj

VIDEO Lamper do tretej francúzskej ligy

Systém výberu hráčov pre dopingovú kontrolu sa v porovnaní s minulosťou zmenil. V predchádzajúcich rokoch zvykli hráčov na medzinárodných podujatiach žrebovať zo súpisky. V praxi to znamenalo, že kontrolami mohlo prejsť menej hokejistov. V súčasnosti je trendom tzv. cielené testovanie, vďaka čomu sa na dopingovú kontrolu dostanú takmer všetci hráči tímu.

Prečítajte si aj

Slovensku sa zmenil jeden súper v skupine na MS 2020, znova si zahráme s Nemeckom

"Počas prestávky po druhej tretine zápasu elektronický generátor náhodne vyberie hráčov na dopingovú kontrolu. Komisári majú k dispozícii zoznam hokejistov, ktorí už boli testovaní a tí sú zo zoznamu vylúčení. Vďaka tomu prejde kontrolou počas šampionátu viac hokejistov," vysvetlil antidopingový komisár Tomáš Pagáč. "Počas celého šampionátu prebehli všetky dopingové kontroly bez problémov, s každým športovcom prišiel na dopingovú kontrolu aj tímový lekár, ktorý taktiež dohliadal na správny priebeh dopingovej kontroly. Najkratšia dopingová kontrola trvala 15 minút. Vzhľadom na to, že športovci sú po zápase dehydrovaní, v niektorých prípadoch sme museli čakať na odovzdanie vzorky aj dve hodiny," dodal.

Prečítajte si aj

VIDEO Zvolen podpísal dve opory

Hokejové MS spadajú pod distribučný plán IIHF, počet odberov pre šampionát bol teda vopred presne stanovený. Hoci dopingové kontroly realizovala Antidopingová agentúra SR, testovanie podliehalo IIHF. Práve to je dôvod, prečo výsledky testovaní pozná len Medzinárodná hokejová federácia. Analýzy vzoriek robili špecialisti v akreditovaných laboratóriách v zahraničí zrýchleným procesom a výsledky boli známe do 24 hodín.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články