Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Krajči: Šanca na pôsobenie Handzuša v Slovane sa zvyšuje

Vo štvrtok odštartoval Slovan svoju tretiu sezónu v Kontinentálnej hokejovej lige. My vám dnes prinášame rozhovor s dlhoročným generálnym manažérom Slovana Marošom Krajčim.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Pred pár dnami sa začala nová sezóna, viac krát ste sa vyjadrili že hlavným cieľom je play-off. Má podľa vás súčasný káder Slovana na to aby splnil tento cieľ? A na akom mieste po základnej časti podľa vás skončí Slovan?

Ja som presvedčený, že pre všetkých 14 klubov Západnej konferencie je jednoznačným cieľom minimálne postup do play off, vrátane nováčikov, ktorí budú mimoriadne silní. Slovan nemôže mať iný cieľ, zaväzuje nás k tomu tradícia klubu, obrovské zázemie fanúšikov, očakávania hokejovej verejnosti a tiež kvalitná predsezónna príprava. Konkrétne umiestnenie si netrúfam vopred odhadnúť, je potrebné mať k tejto súťaži profesionálny rešpekt a pokoru. Osobne budem spokojný, keď budeme v hre do posledného zápasu sezóny a svojou hrou budeme baviť vypredaný štadión.

Z kádra Slovana odišlo viacero hráčov, boli aj takí s ktorými ste chceli naďalej spolupracovať a aj napriek tomu skončili v inom klube?

Vlani mužstvo po úspešnej premiérovej sezóne celkom pochopiteľne prešlo len kozmetickými úpravami. Pred touto sezónou sme chceli trénerom poskytnúť možnosť pracovať s novým hráčskym materiálom, zvýšiť konkurenciu na jednotlivých postoch a kvalitatívne rozšíriť káder. Do kariet nám zahrala aj špecifická situácia na trhu hráčov spôsobená skôr nehokejovými faktormi, preto sme si mohli dovoliť vyberať aj medzi takými hráčmi, ktorí by boli nielen pre Slovan za normálnych okolností nedostupní. Z hráčov, ktorí odišli, nám môže chýbať Michel Miklík. Ponuke, ktorú dostal z Chabarovska, sme však nemohli konkurovať. Práve v útoku sme sa však snažili káder výraznejšie doplniť a myslím, že sa nám to aj podarilo.

Prišlo veľa nových hráčov, ktorý z nich by mal byť tou najväčšou hviezdou v Slovane?

To ukážu až samotné ostré zápasy. Bolo pre nás dôležité posilniť konkurenciu na bránkárskom poste, v tak kvalitnej súťaži akou je KHL, musí mať úspešné mužstvo aspoň dvoch rovnocenných gólmanov. Švédsky gólman Johann Backlund sa ukazuje veľmi dobre a skandovanie svojho mena si vypočul už po prvých úspešných zákrokoch v úvodnom domácom prípravnom zápase proti Amuru. Potenciál majú aj obaja šikovní slovinskí reprezentanti, navyše sú to “veselá kopa”, v kabíne sú za každú srandu. Keď ide v sezóne do tuhého, zvyknú sa prejaviť športové, ale aj morálno-vôľové kvality zámorských hokejistov, verím, že ich môžeme čakať od Murleyho, či Fostera. Typom hokejistu – umelca, na ktorého sa chodia pozerať tribúny, je zase Laco Nagy.

Môžu sa fanúšikovia tešiť na nejaké nové posily?

Nateraz poslednou posilou je reprezentačný obranca Tomáš Starosta, ktorý sa k nám pripojil necelé tri dni pred úvodným zápasom proti Medveščaku Záhreb. V KHL je prestupové obdobie až do polnoci 25. decembra 2014, takže pohyby sa dovtedy celkom prirodzene dajú očakávať nielen v Slovane, ale vo väčšine ostatných klubov.

Patrick White prišiel z BB a dostal skúšobný kontrakt, viete už teraz povedať či na skúške uspel?

Patrick White už po mesiaci spoločnej prípravy a úvodných troch prípravných zápasoch podpísal so Slovanom riadny kontrakt KHL na jednu sezónu do 30.4.2015.

Do tímu pribudlo viacej zámorských hráčov, je to aj zásluha toho že do tímu pribudol ako asistent trénera Vladimír Országh?

Skôr by som túto kauzalitu videl opačne, práve preto, že sme už dávnejšie mali v pláne zvýšiť konkurenciu na niektorých postoch hráčmi zo zámoria, hľadali sme k hlavnému trénerovi Čadovi vhodného asistenta, ktorý má bohaté skúsenosti so zámorským hokejom, bez problémov dokáže s týmito hráčmi komunikovať a pozná ich mentalitu. Vo Vladovi Országhovi sme našli nielen to. Na druhej strane verím, že aj pre neho bude pôsobenie na trénerskej lavičke Slovana v KHL ďalším výrazným krokom vpred v jeho trénerskej kariére.

S pánom Čadom ste podpísali zmluvu na 5 rokov. Myslíte si s odstupom času, že to bol dobrý krok?

Rostislav Čada je mimoriadne pracovitý, náročný a zodpovedný tréner, ktorý hokej berie seriózne a žije preň 24 hodín denne. Dĺžka jeho kontraktu – aj keď v hokeji a na Slovensku neobvyklá – zodpovedá jeho vlastnostiam a zároveň je prejavom dôvery akcionárov nášho klubu v jeho odborné schopnosti a predpoklady dosiahnuť so Slovanom v našich podmienkach maximum.

Pri pohľade na súpisku Slovana veľa ľudí napadne, že niektorí hráči určite nestoja málo. Našiel Slovan nového sponzora?

Rozpočet klubu zostáva približne na rovnakej úrovni, ako vlani a predvlani. Vyšší v aktuálnej politickej a ekonomickej situácii ani byť nemôže, hoci samozrejme neustále podnikáme snahy, aby sme ho minimálne stabilizovali a mohli sa spoľahnúť na rovnomernejší a pravidelnejší cashflow. Ako som spomenul, posilnenie kádra nám umožnila najmä situácia na hráčskom trhu a nepochybne aj naša trpezlivosť, dobré čítanie aktuálnej situácie a umná taktika. A samozrejme, aj trochu šťastia a zhody okolností…

Hráči nevstupujú na ľad za tmy kvôli klapkám ktoré chýbajú na svetlách, chystáte sa tento problém vyriešiť a zatraktívniť tak pred zápasové ceremónie?

Sami ako klub tento problém technicky nevyriešime. Chýbajúce klapky stoja rádovo niekoľko sto tisíc eur a my ich z vlastného na mestský štadión nemôžeme kúpiť. My totiž na rozdiel od drvivej väčšiny klubov na Slovensku za možnosť hrať a trénovať v aréne platíme, ročne okolo trištvrte milióna eur. Podľa môjho názoru tam mali byť už v rámci modernizácie arény pred svetovým šampionátom 2011. Vtedy však zrejme vďaka neopodstatnenej hystérii v časti médií a verejnosti poslanci mestského zastupiteľstva niektoré výdavky jednoducho pred finišom škrtli a inak nádherná a moderná aréna zostala bez klapiek, hoci z celkového rozpočtu rekonštrukcie netvorili v tom čase ani jedno percento. V súčasnej situácii nám po zapnutí všetkých svetiel v aréne trvá dosiahnutie plnej luxácie potrebnej pre priame TV prenosy okolo 7 minút. Pokúsime sa tento handicap v novej sezóne nahradiť novou atraktívnou grafikou na videokocke pri predstavovaní našich hráčov, mini choreografiou so zástavami dokumentujúcimi historický vývoj nášho loga a nevylučujem, že pred niektorými výnimočnými zápasmi svetlo v aréne aj zhasneme, aby sme pri nástupe hráčov dosiahli emotívnejšiu atmosféru.

Na čo nové sa môže tešiť divák na domácich zápasoch Slovana?

Fanúšikovia Slovana sú de facto našimi najväčšími sponzormi. Sme si toho plne vedomí, preto sa úprimne snažíme, aby každý domáci zápas Slovana v KHL bol malým sviatkom, atraktívnym voľnočasovým zážitkom pre všetkých – od nášho legendárneho “kotla” po biznis klientelu, od seniorov po rodičov s deťmi. Už od úvodného zápasu čakajú divákov viaceré novinky – nová grafika a vizitky hráčov na videokocke, vynovený zápasový bulletin Powerplay, úplne nové súťaže cez prestávky medzi tretinami, vlastný slovanistický TV magazín, rôzne akcie a benefity v Centrálnej Klubovni, atď.

V minulej sezóne platil lístok na hokej aj ako lístok na MHD, bude to tak aj počas nasledujúcej sezóny?

Vzhľadom na to, že pred touto sezónou nedošlo k dohode s Dopravným podnikom Bratislava, a.s. vstupenky ani permanentky na domáce zápasy v Kontinentálnej hokejovej lige nebudú platiť ako cestovné lístky na MHD. Pri výkone kontroly sa teda všetci cestujúci budú musieť preukázať platným cestovným lístkom.

Ktorí hráči opustia káder Slovana?

Po doplnení obrany o reprezentanta Tomáša Starostu sme sa dohodli na rozviazaní kontraktu s Tomášom Mojžíšom. Po vzájomnej dohode odchádza tiež útočník Martin Bakoš, ktorý by zrejme v silnej konkurencii útočníkov nedostával toľko príležitostí, koľko vo svojich 24 rokoch dostane v inom kvalitnom tíme. Obom sme poďakovali za odvedenú prácu pre Slovan a samozrejme im na nových pôsobiskách želáme veľa úspechov. Nie je vylúčené, že sa s nimi v belasom drese opäť niekedy v budúcnosti uvidíme.

Ako vidíte šance, že sa v Slovane túto sezónu predstavia Miro Šatan a Michal Handzuš?

Po poslednom stretnutí s Mirom Šatanom mám pocit, že tentoraz je jeho rozhodnutie naozaj pevné a treba ho brať vážne. Ja mu však ešte určite pár krát v priebehu jesene zavolám a “preťuknem” ho, ak by som to neurobil, vyčítal by som si to. Naopak, každým ďalším dňom sa šanca na pôsobenie Michala Handzuša v Slovane zvyšuje. Ja osobne mu však ako skvelému hokejistovi a výbornému človeku zároveň úprimne želám, aby ešte dostal šancu pôsobiť v NHL, ak po nej túži.

Fanklub Verní Slovanu by privítal väčší sektor na státie, bude to v budúcich sezónach možné?

Nemyslím, a úprimne povedané, počet “verných”, ktorí si do novej sezóny kúpili permanentky „do kotla“ za podstatne nižšie ceny, ako sú bežné permanentky do hľadiska, bol o dosť nižší, ako vlani. Za tejto situácie je zväčšovanie sektora na státie iba zbožným želaním. Ak by sme hovorili trebárs o tisíc až dvetisíc záujemcoch, bolo by to iné. Pravdou ale je, že momentálne náš „kotol“ netvorí viac ako dvesto zväčša mladých ľudí. Ako sa hovorí, nekritizuj tých, ktorí prišli, takže aj ja som úprimne vďačný „Verným Slovanu“ za ich podporu, povzbudzovanie a celkovú prácu s fanúšikmi.

Opäť sa predali všetky permanentky?

Áno, predpredaj permanentiek sme oficiálne ukončili už 28. júla, teda ešte skôr, ako mnohé iné kluby vôbec začali. Dosiahli sme stanovený limit približne 50 percent kapacity bežného hľadiska určeného na permanentky. Viac ani nechceme, aby sme mohli na každý zápas ponúknuť primeraný počet vstupeniek tým, ktorí si z akýchkoľvek dôvodov permanentky nemôžu alebo nechcú kúpiť. V opačnom prípade by sme mnohým našim fanúšikom aj mimo Bratislavy zavreli pred zážitkom menom KHL dvere pred nosom.

Ak by Košice prijali do Českej extraligy snažili by ste sa o vstup do Českej ligy aj vy alebo by ste radšej ostali v KHL?

V tejto otázke je veľmi veľa podmieňovacích spôsobov a vzhľadom na zložitú geopolitickú situáciu, ktorá chtiac nechtiac výrazne ovplyvňuje aj kondíciu, v akej KHL vstupuje do svojej siedmej sezóny, je na ňu veľmi zložité odpovedať. Zo športového hľadiska si KHL získala bratislavských a slovenských fanúšikov hokeja už dávno, v podstate od druhého-tretieho domáceho zápasu v sezóne 2012/13. Jej kvalita je nepopierateľná, nič lepšie na východ od Atlantiku neexistuje. KHL nám priniesla takmer tretinu nových fanúšikov, ktorí začali chodiť v Bratislave na hokej v porovnaní so slovenskou extraligou, hoci aj v nej sme sa tešili najlepším návštevám. Rozum nám teda jednoznačne káže držať sa tejto súťaže, ako dlho to len pôjde, aj keď úprimne priznávam, že zabezpečiť dlhodobý solídny chod klubu v konkurencii, za ktorou často stoja gigantické podniky alebo politické špičky s neobmedzenými možnosťami, je v slovenských podmienkach mimoriadne náročné. Možno sa už pozabudlo, že práve Slovan sa na jeseň 2011 spolu s Pro-Hokejom usiloval o vytvorenie spoločnej česko-slovenskej ligy a za týmto účelom sme vypracovali veľmi dôkladný projekt, v rámci ktorého sme do spoločnej súťaže ťahali spolu s nami aj Košice a možno ešte jeden-dva ďalšie slovenské kluby. Na rokovaní Asociácie profesionálnych klubov ČR vo Velkej Bíteši v novembri 2011 však bol tento návrh zamietnutý a Slovan vzápätí dostal ponuku od vedenia KHL, ktorá by sa v prípade odmietnutia už nemusela opakovať. Napriek tomu si myslím, že spoločná československá liga so Slovanom a Košicami by bola atraktívna. Pre Slovan je však nateraz jednoznačnou prioritou KHL.

Môžeme sa v budúcej sezóne tešiť na účasť Slovana v hokejovej lige majstrov?

Slovan bol vlani v lete jedným z dvadsiatich európskych klubov, ktorému bola automaticky ponúknutá A licencia zakladajúceho člena Champions Hockey League. Túto ponuku sme si zaslúžili naším prínosom k tvorbe projektu European Trophy - predchodcu dnešnej CHL – v ktorej sme pôsobili v rokoch 2011-2013, vydarenou organizáciou finálového turnaja Red Bull Salute v decembri 2012, ako aj najvyššími priemernými návštevami na European Trophy spomedzi všetkých 32 klubov. Žiaľ, museli sme ju odmietnuť, keďže v tom čase nebola dosiahnutá dohoda medzi CHL a KHL a hrozila by nám kolízia termínov zápasov v oboch súťažiach. V KHL jednoducho neprichádza do úvahy si zápas predohrať alebo odložiť. Aj neskôr sme boli veľmi blízko k účasti v premiérovom ročníku CHL, samozrejme nie ako slovenský majster a na úkor slovenskej kvóty, ale ako jeden z neruských tímov KHL. Napokon sa však predstavy CHL a KHL o počte účastníkov z KHL, ako aj o riadení súťaže rozišli. Slovan sa na projekt CHL pozerá ako na formu nadstavbovej európskej klubovej súťaže pre najlepšie celky z vybraných európskych líg, podobne ako je tomu vo futbale, basketbale alebo hádzanej, nie ako na náhradu národných líg. Do CHL jednoznačne patria aj najlepšie kluby KHL a akonáhle príde medzi oboma organizáciami k dohode, Slovan sa veľmi rád do CHL zapojí.

Neplánuje Slovan svoj B-tím v Slovenskej extralige?

Touto myšlienkou sa akcionári a manažment klubu zaoberali už pred rokom. Dali sme si vypracovať základné ekonomické štúdie a analýzy tohto kroku. Žiaľ, výsledky potvrdili, že momentálne by to ani klub, ani mesto finančne neuniesli. Slovan v tejto sezóne nebude mať v slovenskej extralige oficiálnu afiliáciu, niektorých hráčov s tzv. Dvojstrannými kontraktmi KHL sme po dohode ponúkli Banskej Bystrici, či Skalici.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články