Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Bude písať históriu: Prvý draftovaný Angličan môže zahviezdiť na MS a otvoriť si dvere do NHL

SHEFFIELD - Je to najväčší talent britského hokej, ktorý v tejto časti Európy aj hokejovo vyrastal. Pred ním síce v minulom storočí niekoľko hokejistov do NHL preniklo, avšak každý sa učil v Kanade.
Zdroj: 31567
Zdieľajte:

Liam Kirk je iný. Má devätnásť rokov a fanúšikovia v Anglicku ho považujú za spasiteľa. On má byť príkladom pre ďalších, ktorí budú britský ľadový hokej ťahať k niekdajšej sláve. Narodil sa v mestečku Maltby a rýchlo bolo jasné, že nebude ako ostatní rovesníci. Ako trinásťročný nastupoval za Sheffield Rapiers v lige do 16 rokov. Odohral 16 zápasov, získal 54 bodov. Rok na to bol už kapitánom a opäť nazbieral 54 bodov. Tentoraz však odohral o štyri zápasy menej.

Prečítajte si aj

VIDEO Bývalá opora zadných radov Skalice, Banskej Bystrice či Košíc bude hrávať v Austrálii

Medzi seniormi ako kráľ dorastencov v žiackom veku

Keď mal pätnásť, tak okúsil seniorský hokej. V ročníku 2015/16 hrával za Sheffield Steeldogs (EPIHL) aj Sheffield Spartans (NIHL). Dokonca si zahral za národný tím do 18 rokov na MS U18 druhej divízie, kde Veľká Británia pôsobila. Okrem toho sa stal majstrom krajiny s tímom Sheffield Steelhawks a to v lige do 18 rokov, ktorej bol najproduktívnejším hráčom aj najlepším strelcom. Za sedemnásť zápasov získal 98 kanadských bodov (60+38). V lige do 20 rokov potom za Sheffield Scorpions iba za desať duelov získal 44 bodov (27+17).

S "céčkom" na draft

V sedemnástich rokoch sa stal kapitánom Veľkej Británie na MS U18 druhej kategórie, prebojoval sa aj na MS U20. Taktiež v druhej kategórii. Ročník 2017/18 odohral už kompletne za Sheffield Steelers v EIHL. Strelil deväť gólov a na sedem prihral. Postupom času sa začalo čoraz hlasnejšie hovoriť o tom, že bude draftovaný do NHL. Nakoniec sa tak aj stalo, no ešte predtým znova "kapitánoval" krajine na MS U18, získal zlato. Taktiež bol opäť aj na MS U20. Stále v nižšej druhej kategórii, no na šampionáte sa stal najlepším útočníkom, najproduktívnejším hráčom (14 bodov), najlepším strelcom (7 gólov), lídrom asistencií (7) a taktiež mal najlepší priemer na buly. Vyhral ich až 71,43%. Na krku mu visela bronzová medaila.

Prečítajte si aj

VIDEO Nitra to nebude: Hviezdny Versteeg má nový klub so šancou na NHL!

Pri historickom úspechu cestou na Slovensko

Sezóna 2016/17 priniesla zlom, keďže sa stal súčasťou Sheffieldu Steelers v najvyššej anglickej súťaži EIHL. Odohral devätnásť zápasov, pričom v 38 hosťoval v nižšej lige v mužstve Sheffield Steeldogs. Tam nazbieral až 45 bodov. Aby toho nebolo málo, tak si zahral aj za seniorský národný tím. Jeho debutový šampionát medzi mužmi priniesol Veľkej Británii najväčší úspech od roku 1994. Mužstvo z Britských ostrovov postúpilo do elitnej A-kategórie, vydláždilo si cestu na Slovensku, kde ho čakajú najväčšie svetové veľmoci. Kirk v nominácii nechýba. Ako jej najmladší člen a možno jediný hráč narodený v tomto tisícročí, ktorý si zahrá na MS 2019.

Prvý, no z Kanady je do NHL bližšie

Liam Kirk, ako sme už spomínali, draft do NHL absolvoval úspešne. Minulý rok si ho na začiatku siedmeho kola z celkovo 189. miesta vybrala Arizona Coyotes. Mladík sa stal prvým hokejistom narodeným a vyrastajúcim vo Veľkej Británii draftovaným do NHL. Pred ním boli z tejto krajiny draftovaní len Tony Hand (1986, Edmonton Oilers) a Colin Shields (2000, Philadelphia Flyers), ale nevyrastali v Británii.

Z ľúbeznej domoviny preto zamieril do Kanady. Novým domovom sa mu v sezóne 2018/19 stal Peterborough Petes hrajúci prestížnu juniorskú OHL-ku. Odtiaľ je do NHL bližšie, o čom by mohlo hovoriť nespočetné množstvo mladých hráčov. Kirk navyše ako Angličan nemal problém s jazykom. Aj keď jeho mužstvo vypadlo v prvom kole play-off, tak z osobného hľadiska to bol dobrý ročník. Získal 47 kanadských bodov za 26 gólov a 22 asistencií. V tímovej produktivite bol piaty. Len šesť Európanov strelilo viac gólov, medzi nimi aj Slovák Adam Ružička.

Prečítajte si aj

Veľká Británia zverejnila kompletnú súpisku na MS, v tíme len dvaja legionári

Dobrým šampionátom najskôr do AHL?

Pred začiatkom sezóny 2018/19 zámorskí experti špekulovali o tom, že ak by Kirk mal počas sezóny v OHL priemer aspoň bod na zápas a taktiež by zahral dobre na MS, tak by mohol zabojovať o miesto v AHL. Farmou Arizony je Tucson Roadrunners. Rodák z Maltby sa dostal na hranicu 0,75. Jeho budúcnosť sa však bude riešiť až po šampionáte na Slovensku. Ten mu môže stále vyjsť. Zvedaví na to budú nielen skauti či pozorovatelia "kojotov", ale aj britskí fanúšikovia. Len čas ukáže, či sa Liam Kirk stane prvým mužom histórie narodeným a vyrastajúcim vo Veľkej Británii, ktorý si zahrá NHL.

ANKETA: Dostane sa Liam Kirk až do NHL?

  • Áno

    69%

  • Nie

    31%

Zdieľajte:
Zdroje informácií: eliteprospects.com, wikipedia.com, howlinhockey.com

Diskusia

Podobné články