Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

FOTO+VIDEO Organizátori predstavili medaily, dominuje postava hokejistu a tatranské štíty

BRATISLAVA - Organizátori hokejových majstrovstiev sveta na Slovensku (10.-26. mája) v stredu oficiálne predstavili medaily, ktoré budú udeľovať prvým trom tímom na šampionáte. Dominuje im postava hokejistu a slovenské vrchy, pričom vyrobené sú zo zliatiny farebných kovov a jednotlivé druhy sú povrchovo upravené niklovaním, zlatením a patinovaním.
Zdroj: 31468
Zdieľajte:

Cenné kovy budú v Bratislave odovzdávať 26. mája po finále a súboji o 3. miesto. Ich dizajn musela schváliť Medzinárodná hokejová federácia (IIHF), organizátori každého šampionátu však môžu prísť s vlastným návrhom. "Už v roku 2011 pri organizácii MS na Slovensku boli naše medaily vysoko hodnotené tímami. Pre tento rok sme chceli, aby boli ťažké a niečím výnimočné," uviedol na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ organizačného výboru MS 2019 Igor Nemeček. Dizajnérovi zadali organizátori dve podmienky. "Jednou bolo zachovanie maximálnej veľkosti a váhy, druhou, že medaily musia byť okrúhle. Využili sme možnosť zakomponovať slovenský motív. Definitívnu podobu získali medaily v mincovni Kremnica, ktorá sa zhostila úlohy na výbornú. Museli sme ich dať ešte schváliť v IIHF, kde boli s vizualizáciou maximálne spokojní."

Prečítajte si aj

Francúzsko spoznalo majstra, po roku sa znova teší slovenský hokejista

Medaily vážia približne 350 gramov, pričom každá jedna je vlastne originál, keďže každá prešla rukami pracovníkov kremnickej mincovne. V realizovanom návrhu agentúry Packy Advertising vedenej Petrom Packaňom sa odráža symbolika krajiny. "Pri tvorbe som dostal voľnú ruku. Vychádzali sme z krásnych slovenských hôr, ktoré sme umiestnili do stredovej časti. Do návrhu sme ich zakomponovali netradične - výrezom, vďaka čomu je medaila napriek jej klasickému kruhovému tvaru unikátny kúsok," povedal Packaň. Znázornené hory nepochádzajú z trojvršia zo štátneho znaku. "Nechceli sme ísť do konfrontačných verzií. Zvolili sme tatranské hory - Lomnický štít, Gerlachovský štít a Kriváň. Verím, že sa medaily budú ľuďom páčiť," dodal autor návrhu.

Každá kolekcia obsahuje 33 medailí, teda pre MS pripravili dokopy 99 kusov. Vyrobili ich zo zliatiny farebných kovov medi a zinku. Kolekciu vyrazili v kremnickej mincovni, v ktorej pripravili cenné kovy aj pre MS 2011. Na základe grafického návrhu najskôr zostrojili trojrozmerný sadrový model, ktorý sa stal podkladom pre výrobu raziaceho náradia. Po vyrazení sa v ďalších technologických operáciách vyrezával tvar vrchov, medaily sa pokovovali a patinovali. Záverečnou operáciou bolo našívanie stúh, tie boli vyrobené v Česku. "Vyrazené medaily majú väčšie rozmery a vyššie reliéfy ako mince, celý výrobný proces je preto prácnejší a náročnejší, povrchové úpravy sa robia zložitejšie," prezradil Jaroslav Setnický, vedúci predaja Mincovne Kremnica. Dizajn medailí ocenil aj bývalý slovenský hokejový reprezentant a držiteľ kompletnej medailovej zbierky z MS Ľubomír Višňovský. "Veľmi sa mi páčia, majú krásny dizajn. Ja som šťastný človek, lebo vlastním všetky tri. Zlatá a bronzová medaily sú šťastné, strieborná je smutná, lebo strieborný tím končí šampionát prehrou. Bol by som rád, keby Slovensku zostala tento rok jedna z nich, je jedno aká," povedal Višňovský.

Prečítajte si aj

Vošvrda ostáva hráčom Popradu aj v novej sezóne, kamzíci znova zverejnili skvelé video

Pri samotnom odovzdávaní medailí budú asistovať hostestky v originálnych šatoch z dielne mladej slovenskej autorky Lenky Sršňovej. Top s trojštvrťovým rukávom pôsobí mladistvo a zároveň elegantne. "Pri návrhu som vychádzala z existujúceho vizuálu celého podujatia. Vzor tvorí plocha pozostávajúca z trojuholníkov ružovo-modrých odtieňov. Som presvedčená, že počas ceremoniálov sa bude na čo pozerať," vyslovila sa autorka návrhu šiat.

Zdieľajte:
Pridal: Matej Kubove
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články