Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Keď rozhodol Milam a Nitra sa premenila na majstrovské peklo

NITRA - Pred finále Kaufland play-off Tipsport ligy medzi HC ´05 iClinic Banská Bystrica a HK Nitra sa pozrieme na predošlé dve finálové série týchto sokov. Začíname tou prvou z ročníka 2015/16.
Zdroj: 9415
Zdieľajte:

HK Nitra postupoval do play-off z druhého miesta so ziskom 97 bodov. Prvé Košice ich mali o deväť viac. Banskobystričania skončili na štvrtom mieste.

Štvrťfinále

"Corgoni" dostali do semifinále papierovo ľahkého súpera zo Žiliny, no už v prvom stretnutí sa s ním doma vytrápili, keď vyhrali 4:3 až po predĺžení. Následne vyhrali aj 2:0 a sériu sa im nakoniec podarilo ukončiť v najkratšom možnom čase, nakoľko pod Dubňom sa zrodili víťazstvá 5:3 a 3:2 po predĺžení.

Prečítajte si aj

Nitrania proti Bystrici s rešpektom, no aj s odhodlaním

Banskobystričanom to trvalo o jedno stretnutie dlhšie. Tiež začínali doma a to výhrou 3:0, potom prehrali 0:1 a do Trenčína sa išlo za vyrovnaného stavu série. Tam to bolo nesmierne tesné, no mečbal si "barani" priviezli domov za výhry 2:1 v samostatných nájazdoch a 1:0 po predĺžení. Piaty duel potom skončil jednoznačne 3:0.

Semifinále

Semifinálové bitky boli ohromne vyrovnané. Nitra potrebovala na postup cez Zvolen až sedem stretnutí, no rovnako ako tento rok, aj vtedy svojho súpera spod Pustého hradu porazila. Doma začala dobre, výhrou 4:1, o deň neskôr však prehrala 2:3 po predĺžení. Po jednom bode si tímy rozdelili aj vo Zvolene. Najskôr zvíťazila Nitra 5:2, potom HKM 1:0. Dôležitý mečbalový piaty duel ovládli "bryndziari" na ľade Nitry (2:5). Ani to nezabránilo zverencom Antonína Stavjaňu preniknúť ďalej. Tretí výsledok 2:5 teda poslal sériu do siedmeho stretnutia, v ktorom "Corgoni" naplno využili výhodu domáceho prostredia a vyhrali 4:0.

Prečítajte si aj

Banská Bystrica proti Nitre tretíkrát, barani hrajú o zlatý hetrik

Banskobystričania sa v semifinále stretli proti Košiciam, ktoré ročník predtým vyhrali vzájomné finále, takže "barani" mali protivníkovi čo vracať. Na ľade "oceliarov" začali úžasne, keď získali po výhrach 3:1 a 5:1 oba body. Výhodu domáceho prostredia síce nevyužili naplno, keď v treťom zápase prehrali 1:2 po samostatných nájazdoch, lenže mečbal sa zrodil výhrou 3:2. Prvý aprílový deň mohol smiechom osláviť hrdina Roman Tománek. Košice ešte sériu predĺžili, keď doma vyhrali 3:2 znova v nájazdoch, nakoniec ju Banská Bystrica ukončila v šiestom zápase, v ktorom doma vyhrala 4:1.

Finále

Vôbec prvýkrát sa stalo, aby sa Nitra a Banská Bystrica stretli vo finále. Emócie však pracovali už zo sezóny predtým, kedy sa oba tímy postavili proti sebe v semifinále. To vyhrali "barani" po napínavom priebehu 4:3 na zápasy. V siedmom stretnutí rozhodol o výhry 2:1 po predĺžení Milan Kytnár. Na to už ale nemyslel žiadny tím.

Prečítajte si aj

Droppa čaká ťažkú sériu, ale Bystričania si veria

Finále 2015/16 začínalo na ľade Nitry. Až do šiesteho duelu bola rozhodujúca výhoda domáceho prostredia. V prvom zápase na rýchly gól Tibora Kutálka reagoval Lukáš Hvila v druhej časti hry, no v tretej Jameson Milam a Marek Slovák získali prvý bod pre Nitru. Ten potvrdili o deň neskôr. Tentoraz to bol Filip Bajtek, kto otvoril skóre. David Laliberté zvýšil a aj keď Tomáš Zigo krátko na to skóre skorigoval, tak Tibor Kutálek ho znova upravil na dvojgólový rozdiel. Roman Tománek v 52. minúte znižoval neskoro.

Séria sa presunula pod Urpín, kde padlo viac gólov, no i tam platilo pravidlo výhry domáceho mužstva. Tretí zápas mal z pohľadu Banskej Bystrice priam úžasný vstup, keďže v čase 2:45 bolo po zásahoch Milana Kytnára, Coltona Gilliesa a Jasona Basta už 3:0. Keď v závere druhej časti zvýšil na 4:0 Ivan Majeský, tak o výhre domácich nepochyboval takmer nik. Napriek tomu sa Nitra pokúsila o obrat a ten takmer vyšiel. Judd Blackwater s Radom Macíkom znížili, no gól Dalibora Bortňáka bol škrt cez hosťujúci rozpočet. Justin Baker už len upravil na 5:3. Podobný úvod mal aj štvrtý duel. Roman Tománek a Mário Lunter poslali "baranov" znova do vedenia. Jameson Milam síce rýchlo znížil, lenže Roman Tománek s Jasonom Bastom sa postarali o ďalšie dva zásahy v prostrednej časti hry. Na 4:2 znížil David Laliberté.

Prečítajte si aj

Veľkorysý krok Nitry k fanúšikom

Nitra získala mečbal, keď doma vyhrala piate stretnutie. Judd Blackwater a Branislav Mezei predviedli dvomi gólmi skvelý úvod, v druhej tretine Gillies znížil, Mezei znova upravil na dvojgólový rozdiel, avšak Lunter znížil zase, aby opäť na dva góly oddelil skóre Blackwater. Majdan s Bastom dokonca vyrovnali, no posledné slovo patrilo Nitre. Judd Blackwater dokonal hattrick a Juraj Štefanka stanovil na konečných 6:4.

Šiesty zápas nakoniec rozhodol o majstrovi. Ešte dlho budú nitrianski fanúšikovia spomínať na nekonečné nájazdy, v ktorých padli len tri góly. Riadny hrací čas skončil pomerom 2:2. Hrdinom sa stal americký obranca Jameson Milam, ktorý na to detailne spomínal v exkluzívnom rozhovore pre hokejovysvet.sk. Ten nájdete v priloženom článku. Skúsený zadák hovoril aj o tom, ako to vyzeralo po príchode do Nitry už s pohárom v autobuse.

Prečítajte si aj

Milam spomínal na titul: Nemohol som tomu uveriť, príchod do Nitry bol jeden z najväčších zážitkov môjho života

Nájazdy šiesteho zápasu

Jason Bast 0:0
Tibor Kutálek 0:0
Michal Handzuš 0:0
Radoslav Macík 0:0
Roman Tománek 0:0
Henrich Ručkay 0:0
Tibor Kutálek 0:0
Lukáš Hvila 0:0
Henrich Ručkay 0:0
Roman Tománek 0:0
Judd Blackwater 0:0
Juraj Bezúch 0:0
Marek Slovák 0:1
Michal Handzuš 1:1
Marek Slovák 1:1
Michal Handzuš 1:1
Tibor Kutálek 1:1
Juraj Majdan 1:1
Jameson Milan 1:2
Michal Handzuš 1:2

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články