Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Prehľad: Zámorskí hráči, ktorí získali titul v najvyššej slovenskej súťaži

BANSKÁ BYSTRICA - Už pred začiatkom finále Kaufland play-off Tipsport ligy je jasné, že na pohár pribudnú znova zámorské mená.
Zdroj: 31425
Zdieľajte:

Či už sa stane majstrom HC ´05 iClinic Banská Bystrica, alebo lepší zo semifinálovej dvojice HKM Zvolen - HK Nitra, tak všetky tri celky majú vo svojom kádri niekoľko hokejistov spoza "veľkej mláky". Kanadský tréner "baranov" Dan Ceman môže byť prvým mimo Slovenska a Česka, kto zdvihne pohár ako hlavný kouč.

Prečítajte si aj

Denis Godla nebude pokračovať v KalPe, musí si nájsť nový klub

Vôbec prvými hokejistami z Kanady alebo USA, ktorí na Slovensku získali majstrovský boli v sezóne 2001/02 kanadskí hráči Slovana Bratislava - Brian Casey a Warren Norris. Prvý menovaný získal titul ešte aj v Dánsku, v Slovane hral dve sezóny. Norris triumfoval aj v Rakúsku a Švajčiarsku, za Slovan hrával len jeden rok. V onej sezóne bol súčasťou bratislavského tímu aj ďalší kanadský obranca Craig Millar, ktorý má na konte 114 duelov v NHL (Tampa Bay, Edmonton, Nashville), ale pred play-off odišiel do vtedy druholigového nemeckého tímu Eisbären Regensburg.

Ešte skôr, v sezóne 2000/01, sa stalo, že titul vyhral HKM Zvolen. Jeho súčasťou bol aj americký center Aaron Fox, v tejto sezóne tréner Medveščaku Záhreb, avšak odohral len dve stretnutia a ročník dohral vo švajčiarskom klube HC Ambri-Piotta.

Na ďalší slovenský titul čakal zámorský hráč presne desať rokov. V sezóne 2011/12 sa dočkal kanadský útočník Kevin Harvey a tiež to bolo so Slovanom Bratislava, v poslednej sezóne klubu pred odchodom do KHL. Tím z hlavného mesta vtedy porazil HC Košice. Rodák z Hamiltonu sa na Slovensku zapísal do pamätí fanúšikov hlavne ako bitkár.

Prečítajte si aj

Poznáme presný rozpis finálovej série: Dva zápasy sa začnú neskôr, majstra spoznáme najneskôr 20. apríla

Až v posledných troch sezónach začali zámorskí hráči na Slovensku vyhrávať "hromadne". Dá sa povedať, že pre nich nastal s veľkou dávkou nadsázky taký "zlatý vek". HK Nitra mal v ročníku 2015/16 na súpiske Američana Jamieho Milama, ktorý sa postaral o rozhodujúci nájazd v šiestom finále a Kanaďanov, ktorými boli Justin Baker, Matt Beca, Judd Blackwater a David Laliberté.

Na "zámorskú cestu" stavili aj v Banskej Bystrici. Práve títo hráči výrazne prispeli k historicky prvému majstrovskému titulu v ére klubu počas ročníka 2016/17. Oporami boli hlavne americký brankár Jason Bacashihua, najproduktívnejší zadák súťaže Mathew Maione či najproduktívnejší hráč play-off Brock Higgs. Výrazne bodovo ale žiaril aj Jordan Hickmott, rolu dvojky plnil gólman Nathan Lawson, neodmysliteľnou dvojičkou Maioneho bol v defenzíve Ty Wishart. Počas sezóny sa na niekoľko stretnutí v mihol aj Charlies Sarault, no titul nemá.

Prečítajte si aj

Stretnú sa dva absolútne rozdielne tímy, hovorí pred štartom finále tréner UMB Lukáš Opáth

K poslednému majstrovskému titulu na Slovensku neodmysliteľne patrí kanadská dvojica Éric Faille - Guillaume Asselin, ktorých spolupráca by mohla vystreliť pre Banskobystričanov majstrovský primát aj tretíkrát v rade. Faille sa s devätnástimi bodmi stal najproduktívnejším mužom play-off, v rozhodujúcom siedmom zápase v Trenčíne pri výhre 5:1 strelil dva góly a na tri prihral. Asselin získal sedemnásť bodov a skončil na druhej priečke. Výraznou persónou bol taktiež excelentný korčuliar Cason Hohmann a aj keď sa v závere ročníka trápil Josh Brittain, tak i jeho góly boli cez sezónu dôležité. V defenzíve zas nastupovali Guillaume Gélinas a Steven Delisle. Na súpiske sa nachádzal aj ďalší bek Nick Trecapelli, zatiaľ čo Akim Aliu vydržal pod Urpínom len pár stretnutí.

V prípade, že by sa z titulu tretíkrát po sebe tešil HC ´05 iClinic Banská Bystrica, tak Brock Higgs, Éric Faille a Guillaume Asselin by sa stali prvými zámorskými hokejistami s dvomi slovenskými titulmi.

Prečítajte si aj

Všetko nasvedčuje tomu, že Slovan sa vráti do Tipsport ligy

Zámorskí hráči, ktorí získali na Slovensku titul:

2001/02: Brian Casey a Warren Norris (HC Slovan Bratislava)

2011/12: Kevin Harvey (HC Slovan Bratislava)

2015/16: Jamie Milam, Justin Baker, Matt Beca, Judd Blackwater a David Laliberté (HK Nitra)

2016/17: Jason Bacashihua, Nathan Lawson, Mathew Maione, Ty Wishart, Brock Higgs a Jordan Hickmott (HC ´05 iClinic Banská Bystrica)

2017/18: Steven Delisle, Guillaume Gélinas, Nick Trecapelli, Josh Brittain, Cason Hohmann, Éric Faille a Guillaume Asselin (HC ´05 iClinic Banská Bystrica)

Prečítajte si aj

Petrík hodnotí sezónu veľmi pozitívne, jeho budúcnosť je ešte otázna

Zámorskí hráči, ktorí môžu triumfovať v sezóne 2018/19:

HC ´05 iClinic Banská Bystrica: Stephon Williams, Ben Marshall, Jordon Southorn, Ryan Glenn, Guillaume Asselin, Eric Faillé, Eric Selleck, Brock Higgs a Levko Koper

HKM Zvolen: MacKenzie Skapski, Mark Fraser, Matt Pufahl, Davis Vandane a Garrett Mittchell

HK Nitra: Graeme McCormack, Kenney Morrison, Mitch Versteeg, Judd Blackwater, Kyle Kerbashian a Lane Scheidl

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články