Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Maioneho neprekonateľné rekordy sú prekonané

BANSKÁ BYSTRICA - Mathew Maione bol bez nadsázky asi najlepším zahraničným hráčom, ktorý v posledných sezónach brázdil klziská Tipsport ligy.
Zdroj: 23937
Zdieľajte:

Potvrdzujú to aj jeho ďalšie pôsobenia vo fínskej KalPe Kuopio, kde sa stal najproduktívnejším obrancom Liigy, jednej z najlepších líg sveta a aktuálne patrí v Diname Riga k najväčším osobnostiam KHL, kde bol istý čas najproduktívnejším hráčom. Momentálne je druhým najproduktívnejším zadákom súťaže a cez víkend sa zúčastnil aj All-stars game. Určite vám neuniklo hlavne jeho spevácke vystúpenie.

Pozrite si aj

VIDEO Maione koncertoval počas súboja zručností KHL

Na zaujímavé štatistky sme sa pozreli vďaka banskobystrickému fanúšikovi Petrovi "Nemovi" Súkeníkovi.


V sezóne 2016/17 sa Maione stal obrovskou hviezdou HC ´05 iClinic Banská Bystrica a výrazne prispel k zisku historicky prvého majstrovského titulu. Vtedy sa postaral o klubový rekord, keďže získal až 57 bodov v základnej časti (10+47), čo žiadny iný hráč pred ním nedosiahol. Zároveň mal najviac strelených gólov ako obranca aj najvyšší počet asistencií v histórii organizácie "baranov".

Dokonca prekonal aj rekord medzi obrancami. Dokým neprišiel on, tak v jednej sezóny získal najviac bodov Róbert Pukalovič a to päťdesiat. Slovenská legenda ich získala v sezóne 2000/01 za 51 duelov, Maione mal 50 bodov v 46 stretnutiach. V sezóne 2003/04 zas Petr Pavlas určil dovtedajší rekord 40 asistencií obrancu za sezónu, aj to Maione vylepšil.

Prečítajte si aj

Nitra chce spraviť veľký prestup: Snaží sa získať víťaza Stanley Cupu so Chicagom!

Prekonanie 50-bodovej hranice obrancom je v našej lige výnimočné. Naposledy to v lock-out sezóne 2004/05 dokázal Ľubomír Višňovský, ktorý za Slovan Bratislava získal 50 bodov. V sezóne 1999/2000 bol práve "Višňa" prvým obrancom, keďže nazbieral 53 bodov. Ako druhý to dokázal Róbert Pukalovič počas zvolenskej cesty za titulom. V sezóne 2000/01 získal 56 bodov.

Tretím obrancom so ziskom viac, ako 50 bodov, je Petr Pavlas, ktorý zároveň držal absolútny ligový rekord v počte bodov získaných obrancom. V sezóne 2003/04 strelil 18 gólov a na ďalších 40 prihral. Bolo to však v súčte základnej časti a play-off, pričom doteraz sme sa bavili len o ZČ. Maione tak prekonal aj ten absolútny rekord, keďže k 57 bodom zo ZČ pridal aj napriek zraneniu vo vyraďovacej časti ďalších deväť (3+6) a celkovo tak nazbieral až neuveriteľných 66 kanadských bodov za sezónu. Ako prvý obranca prekonal 60-bodovú hranicu.

Prečítajte si aj

Nové pravidlo na vhadzovaniach: Čo naň hovoria hráči a rozhodcovia?

Rodák z Toronta vlastniaci taliansky pas neprekonal iba jeden rekord a to ten v počte strelených gólov obrancu v jednej sezóne. Ten drží Ľubomír Višňovský, ktorý v ročníku 1999/20 zaznamenal až 26 gólov. Len pre doplnenie, Maione ich strelil s play-off trinásť, v KalPe sedemnásť a aktuálne v Diname Riga desať.

57 získaných bodov v základnej časti bol absolútny rekord HC ´05 iClinic Banská Bystrica, ten ale hetrikom v nedeľnom zápase proti MHK 32 Liptovský Mikuláš prekonal Éric Faille, ktorý sa dostal na 59 bodov (21+38), takže o jeden rekord Maione prišiel a o ďalší už skôr. V Detve strelil svoj jedenásty zásah v ročníku Ben Marshall. Momentálne najproduktívnejší obranca Tipsport ligy tak Maioneho o jeden gól prekonal. Do konca základnej časti pritom ostáva desať stretnutí, takže Faille aj Marshall môže svoje zápisy vylepšiť. Neočakáva sa ale, že by americký zadák atakoval celkový Maioneho rekord, pretože aktuálne má 41 bodov (11+32).

Prečítajte si aj

Naživo: Sledujte s nami januárové prestupy a špekulácie v Tipsport lige

Avšak, v banskobystrickom drese môže byť prekonaný ešte jeden rekord. Guillaume Asselin má momentálne na konte 26 presných zásahov, pričom klubový rekord v základnej časti je 29. Držia ho Petr Kafka a Roman Tománek.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Peter "Nemo" Súkeník

Diskusia

Podobné články