Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Veľké preview: Štartuje Spengler Cup, Kanada chce vyrovnať svoj historický rekord

DAVOS - Spengler Cup začína už tradične 26.12. a finále je na programe 31.12. o 12:15. Prečítajte si naše veľké preview.
Zdroj: 26351
Zdieľajte:

Najstarší hokejový turnaj sveta napíše svoju 92. kapitolu, v ktorej sa všetky oči fanúšikov upierajú hlavne na Kanadu, ktorá vyhrala posledné tri ročníky a v prípade, že by sa "javorový list" tešil aj teraz, tak vyrovná svoj rekord z obdobia 1995-1998, kedy sa práve Kanade jediný raz v histórii podarilo triumfovať štyrikrát po sebe. Zároveň by to bol pre túto krajinu šestnásty triumf v histórii, čo by znamenalo osamostatnenie sa na prvom mieste pred Davosom s pätnástimi titulmi.

Prečítajte si aj

Davos na Spengler Cup aj s africkým rodákom, hosťovať v tomto klube bude druhýkrát v sezóne

Tento rok mužstvo povedie Kevin Dineen, ktorý od roku 2014 asistentom hlavného kouča v Chicagu Blackhawks, do Davosu si preto odbehne počas rozbehnutej sezóny. Ako hlavný kouč päť rokov trénoval Portland Pirates v AHL a tri sezóny aj Floridu Panthers v NHL.

V zostave sa už tradične nachádzajú mená ako Maxim Noreau, Chris DiDomenico, Maxim Lapierre či Andrew Ebbett, ktorých doplnili hokejisti typu Simon Després, Kevin Bieksa alebo Daniel Winnik, čiže znova to bude veľká sila a kvalita v mužstve bude nesporná.

Prečítajte si aj

Kanada zverejnila kompletnú súpisku na Spengler Cup: Opäť je to obrovská sila!

Najväčším konkurentom Kanady určite bude ruský Metallurg Magnitogorsk. Európsky veľkoklub vyhral Spengler Cup v roku 2005, kedy sa ho aj naposledy zúčastnil. Teraz, o trinásť rokov neskôr, prichádza s cieľom obhájiť. Trénerom je Čech Josef Jandáč, ofenzívnu silu sľubujú mená ako Maksim Matushkin, Matt Ellison, Nick Shore, Iiro Pakarinen či Dennis Rasmussen, kapitán Sergej Mozjakin, Nikolaj Kulemin, Andrei Čibisov, Denis Platonov alebo Roman Lyubimov.

Za dvomi veľkými favoritmi nasleduje kvarteto mužstiev, ktoré môžu len prekvapiť. Pri domácom HC Davos je toto tvrdenie síce nezvyčajné, no pravdivé, keďže klub sa v tomto ročníku trápi a nachádza sa na predposlednom jedenástom mieste NLA, na desiate Lugano stráca pätnásť bodov a inkasoval až 92 gólov za 25 stretnutí. Mužstvo navyše po 22 rokoch opustil legendárny tréner Arno Del Curto, ktorého nahradil Lotyš Harijs Vitolins.

Prečítajte si aj

VIDEO HC Davos má nového trénera: Del Curta po 22 rokoch strieda Lotyš!

Davos naposledy vyhral v roku 2011, avšak práve Spengler Cup by mohol byť povestným odrazovým mostíkom k lepším výkonom v tejto sezóne, ktorá by sa na poslednú chvíľu možno predsa len dala zachrániť. Do mužstva okolo kapitána Andresa Ambühla pre tento turnaj pribudli posily Clarence Kparghai, Dario Simion, Bobby Sanguinetti a Linus Klasen.

Čiernym koňom turnaja by sa mohol stať fínsky tím KalPa Kuopio aj s našim brankárom Denisom Godlom, pre ktorý to bude prvá účasť na Spengler Cupe. Liiga má zastúpenie na najstaršom turnaji sveta už pravidelne a to zásluhou spolupráce z oboch strán. Uvidíme, či mužstvo okolo trénera Samiho Kapanena dokáže prekvapiť. Záležať bude hlavne na našom mladom brankárovi. Spengler Cup doposiaľ žiadny slovenský brankár nevyhral, najbližšie bol s CSKA Moskva vo finále Rastislav Staňa.

Prečítajte si aj

Godla konkurenciu na Spengler Cup nedostane, skúsený brankár musí ostať v materskom klube

Nemecký Norimberg Ice Tigers sa taktiež v Davose predstaví prvýkrát. Uvidíme, či nastúpi Milan Jurčina, toho trápia zranenia, avšak minimálne Jason Bast, bývalý útočník HC ´05 Banská Bystrica, môže byť pre slovenských fanúšikov spestrením. Nechajme sa prekvapiť, či "ľadové tigre" opäť zmenia zašlú slávu nemeckých tímov, pretože Spengler Cup naposledy vyhral v roku 1999 Kölner Haie, celkovo sa sedemkrát tešil klub z tejto krajiny.

Šesticu uzatvára český celok HC Oceláři Třinec. V posledných dvoch rokoch na Spengler Cupe zanechal sympatickú stopu Hradec Králové, aj s porciou Slovákov, v minulosti sa z výhry tešili Sparta Praha, predchodca LTC Praha, alebo Dukla Jihlava, no naposledy ešte v roku 1982. Odvtedy sa len Sparta raz dostala do finále (2004), kde prehrala. Třinec si chce preniesť dobrú formu z ligy aj do švajčiarskych Álp, momentálne je totiž v Extralige na prvom mieste.

Prečítajte si aj

Predstavujeme účastníkov Spengler Cupu 2018: HC Oceláři Třinec

Program Spengler Cupu 2018

Skupina Torriani: KalPa Kuopio, Metallurg Magnitogorsk, HC Oceláři Třinec

26.12. HC Oceláři Třinec - Metallurg Magnitogorsk (15:10)

27.12. KalPa Kuopio - Neúspešný z prvého zápasu (15:10)

28.12. Víťaz prvého zápasu - KalPa Kuopio (15:10)

Skupina Cattini: HC Davos, Kanada, Norimberg Ice Tigers

26.12. HC Davos - Kanada (20:15)

27.12. Norimberg Ice Tigers - Neúspešný z prvého zápasu (20:15)

28.12. Víťaz prvého zápasu - Norimberg Ice Tigers (20:15)

Prečítajte si aj

VIDEO Norimberg berie na Spengler Cup ďalšie skúsenosti z NHL

Štvrťfinále

29.12. Druhý zo skupiny Torriani - Tretí zo skupiny Cattini (15:10)

29.12. Druhý zo skupiny Cattini - Tretí zo skupiny Torriani (20:15)

Semifinále

30.12. Prvý zo skupiny Cattini - Víťaz prvého štvrťfinále (15:10)

30.12. prvý zo skupiny Torriani - Víťaz druhého štvrťfinále (20:15)

Finále

12:10 Víťaz prvého semifinále - Víťaz druhého semifinále

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články