Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Boj o domáce MS odštartuje v Krefelde, Šatan je zvedavý na mladých

BRATISLAVA - Slovenskí hokejisti zamierili v stredu dopoludnia do Krefeldu, kde sa dvadsiatykrát predstavia na tradičnom novembrovom Nemeckom pohári. Tréner Craig Ramsay a generálny manažér Miroslav Šatan veria, že 25-členný tím vo svojom strede so štyrmi nováčikmi zabojuje v každom zápase o dobrý výsledok.
Zdroj: 29823
Zdieľajte:

Ani tentokrát sa vedenie tímu nevyhlo zmenám na poslednú chvíľu, keď z pôvodne nominovaného 25-členného kádra sa počas a po uplynulom víkende ospravedlnilo päť útočníkov. Vypadli Samuel Buček, Milan Bartovič, Radoslav Tybor, Lukáš Handlovský a Matej Paulovič, nahradili ich Patrik Svitana, Marcel Haščák, David Šoltés, Branislav Rapáč a Andrej Kudrna. Všetky absencie boli zo zdravotných dôvodov. "V sobotu sa ma niekto pýtal, či sme mali zmeny a povedal som, že žiadne. Až som bol prekvapený, že všetci idú. Prešlo 48 hodín a mali sme päť útočníkov, ktorých sme museli nahradiť," povedal Šatan.

Prečítajte si aj

Ján Nosko je rád, že Winter Classic bude v Banskej Bystrici, mesto poskytne technickú podporu

Dvadsaťpäťčlenný výber je mix skúsených starších hráčov a dravých mladíkov. V kádri figurujú štyria nováčikovia - okrem Rapáča aj brankár Andrej Košarišťan, útočník Róbert Lantoši a obranca Martin Chovan. Najskúsenejší je obranca Michal Sersen so 111 reprezentačnými štartmi.

Na 29. ročníku tradičného jesenného turnaja čaká Slovákov trojzápasová previerka rozložená do štyroch dní. Po štvrtkovom dueli so Švajčiarskom (15.30 h) nastúpia v sobotu o 17.00 h proti "olympijskému tímu" Ruska a turnaj uzavrú v nedeľu o 14.30 h stretnutím s domácim výberom. "Švajčiarsko a Nemecko sú veľmi dobre organizované tímy a je ťažké sa proti nim presadiť. Chalani to budú mať zložité, aby niečo ukázali. Rusi, aj keď je to olympijský výber mladších hráčov, budú korčuliarsky a technicky na vysokej úrovni. Pre našich hráčov to bude výzva, aby s nimi držali krok. Myslím si, že súperi sú dostatočne kvalitní, aby preverili silu nášho mužstva," uviedol Šatan.

Prečítajte si aj

Bacashihua opúšťa Poľsko už po piatich zápasoch, mieri do druhej ligy

Už na tomto turnaji sa začne boj o miestenky na majstrovstvá sveta, ktoré sa v roku 2019 budú konať v Bratislave a Košiciach. Vedenie realizačného tímu na prvý turnaj sezóny nepovolalo niektorých skúsenejších hráčov, ktorých má dlhodobo odsledovaných, a dalo šancu viacerým mladíkom či nováčikom. "Ja aj tréner sme chceli vidieť napríklad Lantošiho, Luntera, Rapáča či Šoltésa. Sme zvedaví, ako sa ukážu na medzinárodnej úrovni. Dúfam, že sa budú chcieť pobiť o miestenku, vedia, že je sezóna, keď sú MS na Slovensku. Tréner bude hľadať aj hráčov, o ktorých sa možno neočakáva, že sa ukážu v záverečnej nominácii," uviedol Šatan.

Tréner Ramsay sa bude opierať o brankárov Jaroslava Janusa a reprezentačného novica Andreja Košarišťana. "Idem na turnaj s pokorou, s cieľom tvrdo pracovať. Zatiaľ netuším, koľko odchytám zápasov. Jaro Janus má toho odchytané viac, je to výborný brankár, potvrdil to v Slovane i v zahraničných ligách. Práca s ním mi môže niečo dať. Brankári sa vedia vždy potiahnuť, niečo si povedať."

Medzi najskúsenejších hráčov patrí Rastislav Špirko, ktorý sa do reprezentácie vrátil po takmer troch rokoch. Tridsaťštyriročný útočník si vyslúžil pozvánku výbornými výkonmi v drese lídra Tipsportligy HKM Zvolen. V 21 dueloch strelil 11 gólov a pridal 15 asistencií. "Som rád, že výkony, ktoré sa podávajú v lige, majú nejaké odzrkadlenie a tým je táto pozvánka. Takže som rád, že sa berie do úvahy výkonnosť a nie len vek, či iné záležitosti. Vydám zo seba maximu a uvidíme, kam to dôjde. Pre mňa to bude prvá skúsenosť s trénerom Ramsaym, nejaký tlak si nepripúšťam, už som niečo zažil a beriem to s nadhľadom. Ale so svedomím, ukázať sa v najlepšom svetle," povedal.

Prečítajte si aj

Detva sa lepšie naladiť na repre prestávku ani nemohla, Petrík verí v posun tabuľkou

Štadión Königpalast v Krefelde privíta tradičný turnaj po prvý raz v histórii. Slováci sa na podujatí predstavili doteraz 19-krát, v štyroch prípadoch sa tešili z víťazstva (1997, 2006, 2011 a 2016), trikrát obsadili druhé a päťkrát tretie miesto. Naposledy triumfovali pred dvomi rokmi. Vlani bojovali Ramsayho zverenci o titul, no v rozhodujúcom zápase prehrali s "olympijským výberom" Ruska 2:4.

Nominácia SR na Nemecký pohár:

brankári: Jaroslav JANUS (HC Litvínov, ČR), Andrej KOŠARIŠŤAN (HC Nové Zámky, SR)

obrancovia: Peter ČEREŠŇÁK (HC Škoda Plzeň, ČR), Marek ĎALOGA (Mora IK, Švéd.), Martin GERNÁT (HC Oceláři Třinec, ČR), Mário GRMAN, Michal SERSEN (obaja HC Slovan Bratislava, KHL), Martin CHOVAN (HC 07 Detva), Tomáš MALEC, Juraj MIKUŠ (obaja HC Kometa Brno, ČR), Mislav ROSANDIČ (Mountfield HK, ČR)

útočníci: Patrik SVITANA, Dávid BONDRA (HK Poprad), Miloš BUBELA (HC Dynamo Pardubice, ČR), Róbert LANTOŠI, Branislav RAPÁČ (obaja HK Nitra), Milan KYTNÁR, Rastislav ŠPIRKO (obaja HKM Zvolen), Michal KRIŠTOF (Kärpät Oulu, Fín.), Mário LUNTER, Matúš SUKEĽ (obaja HC Slovan Bratislava, KHL), Radovan PULIŠ (HC 07 Detva), Marcel HAŠČÁK, David ŠOLTÉS (obaja HC Košice), Andrej KUDRNA (Sparta Praha)

Program zápasov Nemeckého pohára 2018:

8. novembra 15.30 h SLOVENSKO - Švajčiarsko

8. novembra 19.00 h Nemecko - Rusko

10. novembra 13.30 h Nemecko - Švajčiarsko

10. novembra 17.00 h Rusko - SLOVENSKO

11. novembra 11.00 h Švajčiarsko - Rusko

11. novembra 14.30 h Nemecko - SLOVENSKO

Zdieľajte:
Pridal: Matej Kubove
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články