Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Jediný, ktorý nechcel, aby lockout skončil

DAVOS - Na svete sa asi nenájde žiadny hokejový nadšenec, ktorý by nepoznal meno Joe Thornton a málokto ho nemá v láske, aj keď fandíte Los Angeles Kings či Montrealu Canadiens.
Zdroj: 20951
Zdieľajte:

39-ročný center sa preslávil hlavne svojou bradou, ktorá však pred pár týždňami išla dole. V NHL odohral rodák z ontarijského St. Thomas za Boston Bruins a San José Sharks 1655 stretnutí (424+1027), no na Stanley Cup si ešte nesiahol. Dlhodobo patrí k top hokejistom na svojej pozícii, vyhral už zlato z OH aj MS, taktiež MSJ a patria mu i trofeje pre najproduktívnejšieho a najužitočnejšieho muža NHL (2005/06).

Prečítajte si aj

Obranca Mathew Maione je najproduktívnejším hráčom KHL

Málokto ale eviduje jeho dve európske kapitoly. Tie prišli počas lockoutu v NHL. Dvakrát posilnil HC Davos. Do Švajčiarska vtedy prišlo mnoho svetových hviezd, no nik nezanechal takú obrovskú stopu, ako "Jumbo Joe".

V ročníku 2004/05 sa stal najväčšou hviezdou Davosu aj pri menách ako Rick Nash, Martin St. Louis či Niklas Hagman a so 79 bodmi v 54 stretnutiach ovládol kanadské bodovanie súťaže, pričom prispel k zisku titulu v tamojšej NLA, ktorý je považovaný pri vtedajšej kvalite súťaže za najcennejší v histórii ligy.

Thornton v jednej lajne s Nashom a Hagmanom vytvorili postrach defenzív a stali sa jednou z najikonickejších formácií v novodobej ére európskeho hokeja, za akú by sa v tom čase nemohol hanbiť akýkoľvek celok NHL.

V tom čase si vytvoril veľmi blízky priateľský vzťah s uznávaným švajčiarskym trénerom Arnom Del Curtom, ktorý pôsobí na lavičke HC Davos nepretržite od roku 1996. Ba čo viac, Thornton sa spoznal so svojou životnou láskou. Tabea Pfendsack bola modelkou, v čase ich zoznámenia aj úspešnou biznismenkou. Zobrali sa v júni roku 2009. Rok na to sa im narodila dcéra Ayla, v roku 2013 syn River.

Prečítajte si aj

Kovář ponuky na bitku zdvorilo odmietol: Nie som boxer, ale hokejista

Status kultovej legendy už Thorntonovi nevezme nik a to nie len v NHL, ale aj v Davose, kde sa vrátil aj počas ďalšieho lockoutu počas ročníka 2012/13. Udržal si priemer bod na stretnutie, no ďalší titul už nestihol vyhrať, nakoľko sezóna v NHL po novom roku predsa len začala.

Bol to ale "Big Joe", kto neustále opakoval, že dúfa, že najlepšia liga sveta v danej sezóne nezačne, aby mohol dohrať ročníku pod švajčiarskymi Alpami. Zatiaľ čo ostatné hviezdy brali dobrodružstvo v rôznych kútoch Európy ako zaujímavú skúsenosť, jedna z najvýraznejších osobností histórie hokeja hovorila od srdca, z lásky k mestu aj klubu: "Davos som si zamiloval, stal sa mojím druhým domovom," prezradil Thornton médiám.

V oboch svojich vystúpeniach v Davose vyhral aj najstarší turnaj sveta, Spengler Cup, ktorý raz taktiež bodovo ovládol. Do Švajčiarska sa preto vracia každé leto a medzi sezónami v NHL sa tu pripravuje na nový ročník: "Trénujem tam v lete, máme dom v Davose. Stále dávam pozor na chlapcov, udržujem kontakty," hovorí Thornton: "Každú chvíľu sa s niekým rozprávam, voláme si, píšeme, proste sa informujeme ako priatelia."

Jedným dychom dodáva, že nevylučuje aj tretí návrat do Davosu. Možno ako posledná sezóna kariéry: "Je to možné, pretože som si veľmi užil moje dve pôsobenia v tomto klube, na ktoré som veľmi hrdý," dodáva Joe Thornton.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: tagesanzeiger.ch, playersgf.com

Diskusia

Podobné články