Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

10 slovenských hráčov, ktorí sa po drafte nepresadili

Top
Je viacero slovenských hráčov, ktorí boli draftovaní z nižšieho miesta, či neboli draftovaní vôbec a aj napriek tomu sa v NHL presadili. Sú však aj takí, do ktorých sa vkladali veľké nádeje, draftovaní boli vysoko, ale v NHL sa naopak bohužiaľ nepresadili.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

10. Róbert Döme – Róbert bol draftovaný v roku 1997 už v prvom kole z celkového 17. miesta. Do hokejového sveta “nakorčuľoval“ ako veľký talent, no nakoniec sa v najlepšej lige sveta dlho neudržal. Jeho púť sa začala v Pittsburghu, ktorý ho aj draftoval, no už počas prvej sezóny strávil väčšinu času na farme. Do prvého tímu sa dokázal prebojovať opäť o dva roky, opäť však len na istý čas. Róbertove ďalšie kroky smerovali do českej extraligy, odkiaľ sa opäť vrátil za more, avšak v drese Calgary si dokázal vybojovať miesto v prvom tíme už len na jeden jediný zápas. Postupne sa cez AHL, Švédsko, Nemecko a Slovensko prepadol až do našej druhej ligy, kde po sezóne 2009-10 ukončil kariéru.

9. Kristián Kudroč – Ako ďalší v našom zozname sa objavil urastený obranca, ktorý sa narodil v Michalovciach. Jeho talent a skvelú hru dozadu s podporovaním ofenzívy si v jeho najlepších časoch všímali azda kluby po celom svete. V roku 1999 si ho preto už v prvom kole z 28. miesta vybrali v drafte “ostrovania“ z New Yorku. Svoj prvý zápas ale Kristián odohral v drese Tampy Bay, kde počas prvej sezóny pri tíme absolvoval 22 stretnutí v NHL. Aj o rok skúšal šťastie v najlepšej lige sveta, no väčšinu času pôsobil v nižšej súťaži AHL. Ani prestup na Floridu mu nepomohol sa rozbehnúť, a tak sa neskôr rozhodol vrátiť do Európy, kde momentálne pôsobí v KHL v drese Avangardu Omsk.

8. Tomáš Slovák – Tomáš je jeden z tých hráčov, ktorí boli draftovaní vysoko, ale nikdy neokúsili atmosféru NHL. Nashville Predators si ho vybral už v druhom kole z celkového 42. miesta. Určite s ním počítali viac ako ho dokázali využiť. Takýto hráči sa väčšinou po rokoch stanú lídrami svojich tímov, no Tomáš sa cez AHL nedokázal prebojovať do prvého tímu “predátorov“, a tak sa vrátil späť do Európy, kde si vyskúšal viacero líg vrátane slovenskej, českej, bieloruskej, fínskej, nemeckej, švédskej ale aj medzinárodnej KHL.

7. Igor Pohanka – Ešte len minulý mesiac oslavoval 31 rokov a aj napriek tomu ho nepozná veľa ľudí. V roku 2001 bol draftovaný v druhom kole z 44. miesta “diablami“ z New Jersey. Svoju kariéru strávil prakticky celú za morom, jedine sezónu 2006/07 začal v drese Sparty Prahy. Ani v Prahe sa ale dlho neohrial, keď už po siedmich zápasoch sa rozhodol vrátiť za oceán. Jeho snaha sa cez AHL a nižšie zámorské hokejové ligy prebojovať do NHL veľmi nevyplatila, keďže ani on si nikdy na svoje konto nepripísal žiaden štart v najprestížnejšej hokejovej lige sveta. Jeho snaženie sa definitívne skončilo po sezóne 2007/08, kedy sa rozhodol ukončil svoju kariéru.

6. Boris Valábik – Najvyšší draftovaný obranca v slovenskej histórii. V roku 2004 si ho už z desiateho miesta vybrala už neexistujúca Atlanta Trashers, ktorá jednoznačne od neho očakávala miesto aj v prvej formácii. Boris ale svoje predpoklady nenaplnil. V NHL odohral len 80 zápasov v rozmedzí troch sezón, v ktorých nazbieral 7 bodov. Väčšinu času strávil väčšinou na farme v Chicagu. V sezóne 2012/13 sa rozhodol upísať Komete Brno, odkiaľ to ešte raz šiel skúsiť do AHL, no aj po tejto sezóne sa vrátil späť do Európy, kde sa upísal slovenským Piešťanom. Od nastavajúcej sezóny si bude obliekať dres Karagandy, ktorá pôsobí vo vyššej ruskej lige.

5. Marek Zagrapan – Prešovský rodák Marek Zagrapan bol draftovaný už z trinásteho miesta v roku 2005 Buffalom Sabres. Mal sa stať novým Gáboríkom na pozícii centra, no bol jeden z tých hráčov, korí taktiež nikdy neokúsili atmosféru zápasu NHL. Za morom pôsobil v juniorských ligách, kde sa mu mimoriadne darilo, no aj v AHL, kde si počas troch rokov dokázal vybudovať slušné meno, ani to mu však nestačilo na pozvánku do NHL. Od sezóny 2009/10 sa tak rozhodol ísť európskou cestou, a ako to zvyčajne býva aj on zakotvil v KHL. Jeho kroky viedli taktiež aj do česka, až nakoniec zakotvil v Košiciach, kde si už vyskúšal aj hokejovú ligu majstrov.

4. Vladimír Mihálik – Ďalší prešovský rodák, ktorý už ale pocítil chuť NHL. Aj napriek tomu, že v nej nestrávil veľa času. Taktiež bol draftovaný v roku 2005 ako Zagrapan a taktiež v prvom kole, ktoré uzatváral na 30. pozícii. Vladimíra si vybrala Tampa Bay, ktorá v tom čase bola na vrchole slávy. Za Tampu Bay odohral v priebehu dvoch rokov len 15 stretnutí, v ktorých si pripísal 3 body za asistencie. Svoju poslednú sezónu za morom strávil v roku 2009/10, ktorú strávil celú v AHL. Po tejto sezóne sa rozhodol definitívne vrátiť do Európy, kde sa rozhodol prijať ponuku novovzniknutého klubu Levu Poprad. Jeho nastavajúca sezóna už bude v poradí tretia v drese ďalšieho účastníka KHL, tentokrát v Slovane Bratislava.

3. Marko Daňo – Aj napriek tomu, že Marko hráva vo veľkom hokeji ozaj krátko, dovoľujeme si tohto hokejistu zaradiť do nášho výberu. Bol draftovaný v roku 2013 Columbusom už v prvom kole, ktorý si ho vybral z 27. miesta. Už pred draftom strávil jeden celý rok v A-tíme Slovana Bratislava, ktorý v tom čase bol nováčikom v KHL. Po drafte sa Marko dozvedel, že zatiaľ nefiguruje v plánoch Columbusu do prvého tímu, a preto ho Slovan neuvoľnil do AHL, ale si ho ponechalo vo svojom tíme. Skúsenosti už mal z predchádzajúceho ročníka, no nedokázal sa výraznejšie presadiť a aj preto po sezóne rozviazal so Slovanom zmluvu a odišiel skúsiť svoje šťastie do AHL.

2.

Marcel Hossa – Aj napriek tomu, že Marcel odohral spomedzi týchto hráčov v NHL najviac, do tohto výberu sa hodí. Draftovaný bol v roku 2000 v prvom kole zo šestnásteho miesta, kde po ňom siahol slávny klub Montréal Canadiens. Do prvého tímu sa prebojoval v roku 2001/02, no zväčšia pendloval medzi hlavným tímom a farmou Montréalu. V NHL sa dokázal usadiť až v sezóne 2005/06, kedy prestúpil do New Yorku Rangers, kde sa ohrial približne dva a pol roka. Svoju zámorskú kariéru uzavrel následným prestupom do Phoenixu, kde odohral 14 zápasov bez bodového zápisu. Od sezóny 2008/09 pôsobí výlučne len v KHL, kde patrí medzí najproduktívnejších hráčov histórie KHL.

1. Stanislav Gron – Ako posledný v našom rebríčku figuruje veterán Stanislav Gron, ktorého momentálne čaká už tretí rok pôsobenia v rade Talianskej Cortine. Stanislav bol draftovaný v roku 1997 v druhom kole z celkového 38. miesta New Jersey Devils. Hráči, ktorí sú draftovaní z tohto miesta, sa stávajú po čase základnou stálicou v zostave tímu, no Stanislav si vychutnal NHL iba v jednom jedinom prípade. V sezóne 2000/01 nastúpil na svoj prvý a posledný zápas v NHL v drese Devils, kde bol aj draftovaný. Jeho cesta sa následne otočila kurzom na Európu, ako to vo väčšine prípadov býva a zakotvil v českých Vítkoviciach. Vyskúšal si taktiež aj slovenskú, nemeckú či druhú slovenskú ligu, aby sa dostal až do spomínanej Cortiny, kde patrí medzi najväčšie hviezdy ligy.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Hokejovýsvet.sk

Diskusia

Podobné články