Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

TOP 10 trejdov posledných hodín prestupového obdobia v NHL

NEW YORK - Posledné hodiny prestupového obdobia v NHL boli znova poriadne rušné. Vybrali sme sedem najväčších trejdov.
Zdroj: 27656
Zdieľajte:

Derick Brassard (Ottawa Senators - Pittsburgh Penguins)

Úradujúci šampión NHL Pittsburgh Penguins posilnil pred záverom sezóny svoj útok, keď získal z Ottawy centra Dericka Brassarda. Tridsaťročný hokejista prišiel k "tučniakom" v rámci výmeny, do ktorej sa okrem Penguins a Senators zapojil aj nováčik z Las Vegas. Penguins okrem Brassarda angažovali i Tobiasa Lindberga z Vegas a z Ottawy získali Vincenta Dunna plus tretiu voľbu v tohtoročnom drafte. "Senátori" ulovili v trejde obrancu Iana Colea, brankára Filipa Gustavssona a od Pittsburghu dostali aj dva draftové výbery - prvokolový v tomto lete a treťokolový v budúcom roku. Ku Golden Knights zamieril z Pittsburghu "zlý muž" Ryan Reaves a voľba v 4. kole draftu 2018. V rámci dohody klubov bude Vegas hradiť aj 40 percent z Brassardovho platu. Skúsený kanadský útočník má kontrakt, ktorý mu zaručuje ročnú mzdu päť miliónov dolárov, platný do konca sezóny 2018/2019. Pittsburgh získal v osobe Brassarda dlho hľadaného centra do tretieho útoku, ktorý vlani oslabil odchod Nicka Bonina do Nashvillu. Lídrami prvých dvoch sú hviezdni Sidney Crosby a Jevgenij Malkin. Brassard pôsobil v NHL okrem Ottawy aj v Columbuse a NY Rangers, v 58 zápasoch prebiehajúcej sezóny nazbieral 18 gólov a 20 asistencií. "Snažili sme posilniť post centra, mať ho lepšie zabezpečený. Ak chcete v tejto lige uspieť, musíte ho mať dobre pokrytý. Myslíme si, že Derick bude pre náš tím kvalitnou posilou," citovala agentúra AP generálneho manažéra "tučniakov" Jima Rutherforda.

Prečítajte si aj

VIDEO Mrázkov shutout dostal Philadelphiu na čelo divízie

Ian Cole (Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators - Columbus Blue Jackets)

Americký hokejový obranca Ian Cole zmenil druhýkrát v priebehu troch dní pôsobisko v zámorskej NHL. Niekoľko hodín pred uzávierkou výmen putoval z Ottawy do Columbusu za útočníka Nicka Moutreya a voľbu v 3. kole draftu v roku 2020. Colea pritom získali Senators iba v piatok z Pittsburghu v rámci výmeny za Derricka Brassarda. Dvadsaťosemročný zadák, ktorý v minulosti hral aj za St. Louis, získal s Penguins dvakrát Stanleyho pohár, v tejto sezóne si v 47 zápasoch pripísal trinásť bodov za tri góly a desať asistencií. Výmena do Columbusu ho potešila. "Som z nej nadšený. Bolo to pre mňa niekoľko zaujímavých dní, ale som spokojný, veľmi spokojný, že smerujem do Columbusu," povedal Cole pre zámorské médiá. Trojročný kontrakt v celkovej hodnote 6,3 milióna dolárov mu vyprší po konci prebiehajúceho ročníka.

Prečítajte si aj

Veľká radosť v Nashville: Do tímu sa vracia hviezda posledných rokov, ktorá po minulej sezóne ukončila kariéru

Thomas Vanek (Vancouver Canucks - Columbus Blue Jackets)

Rakúsky hokejový útočník Thomas Vanek zamieril pred uzávierkou transakcií z klubu NHL Vancouver Canucks do Columbusu Blue Jackets. "Modrokabátnici" ho získali výmenou za iných dvoch útočníkov Jussiho Jokinena a Tylera Motteho. Tridsaťštyriročný Vanek zažil sťahovanie tesne pred uzávierkou už tretíkrát v kariére. V NHL obliekal v minulosti dresy Buffala, NY Islanders, Montrealu, Minnesoty, Detroitu, Floridy a naposledy Vancouveru. Za Canucks odohral v aktuálnej sezóne 61 zápasov s bilanciou 17 gólov a 24 asistencií.

Prečítajte si aj

Lamper a Skalický aj po uzávierke prestupov nastúpia za Slovan

Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens - Toronto Maple Leafs)

Tomáš Plekanec vynechal posledný zápas Montrealu s Tampou a už sa hovorilo o možnej výmene. Záujem o českého centra mali hlavne tímy z Kanady. Hovorilo sa o Winnipegu, šancu malo ale aj Toronto. Nakoniec sa Tomáš Plekanec bude sťahovať do kabíny Maple Leafs, kde ho privíta uznávaný kouč Mike Babcock. Toronto Plekanca a Kyla Bauna vymenilo za Rinata Valijeva a Kerbyho Rychela a pridalo pozíciu v druhom kole najbližšieho draftu. Plekanec zatiaľ hral iba za Montreal a vo svojej kariére odohral za Canadiens 981 zápasov.

Prečítajte si aj

Nemci pri oslave striebra narobili škody

Rick Nash (New York Rangers - Boston Bruins)

Útočník New Yorku Rangers Rick Nash sa v rámci veľkej výmeny sťahuje do Bostonu Bruins. Opačným smerom zamierili útočníci Ryan Spooner a Matt Beleskey a obranca Ryan Lindgren. Uviedla to oficiálna webová stránka profiligy. "Jazdci" navyše získali od Bostonu výbery v prvom a siedmom kole draftu 2018. "Rozhodne je jedným z najlepších hráčov, ktorých som mal príležitosť trénovať," povedal po výmene o Nashovi tréner Rangers Alain Vigneault a dodal: "Hráči v šatni musia pochopiť, že sme urobili správnu vec. Verím, že obchod s Bostonom nám pomôže."

Prečítajte si aj

Kapitán USA zo ZOH Brian Gionta sa vracia do NHL, zahrá si po boku skúseného Slováka

Ryan McDonagh (New York Rangers - Tampa Bay Lightning)

Najväčšiu transakciu tesne pred pondelkovou uzávierkou výmien v NHL zrealizovali kluby Tampa Bay Lightning a New York Rangers. "Blesky" získali elitného obrancu Ryana McDonagha a útočníka J.T. Millera výmenou za ruského hokejistu Vladislava Namestnikova, Čecha Libora Hájka, Bretta Howdena, voľbu v 1. kole tohtoročného draftu a podmienenú draftovú voľbu v 2. kole. Rangers už pred niekoľkými dňami avizovali, že chcú zrekonštruovať a omladiť svoj káder aj za cenu toho, že im unikne tento rok play off. Naopak Tampa ako líder celej súťaže hľadala posily pred vyraďovacími bojmi, v ktorých sa netají útokom na pohár. Podarilo sa jej uloviť jedno z najzvučnejších mien, 28-ročný McDonagh je komplexný bek, ktorý má pred sebou ešte rok platný kontrakt s platom 5,3 mil. dolárov. V 49 dueloch sezóny zaznamenal dva góly a 24 asistencií, pričom priemerne odohral 23:55 min. za zápas. Dvadsaťštyriročný Miller si v 63 súbojoch pripísal 13 gólov a 40 bodov. Rangers získali Namestnikova, ktorý zažíva svoj najvydarenejší ročník v NHL, po boku Nikitu Kučerova a Stevena Stamkosa nazbieral 44 bodov (20+24) v 62 zápasoch.

Prečítajte si aj

Kapitán Kanady zo ZOH Kelly sa vracia do NHL, s týmto tímom vážne myslí na Stanley Cup

Tomáš Tatar (Detroit Red Wings - Vegas Golden Knights)

Slovenský hokejista Tomáš Tatar sa rozlúčil s klubom NHL Detroit Red Wings. Vedenie "červených krídel" ho tesne pred uzávierkou výmen poslalo do tímu nováčika Vegas Golden Knights. Red Wings za neho získali tri draftové výbery - voľbu v 1., 2. a 3. kole. Informovala o tom stanica TSN. Tatara draftoval Detroit v roku 2009 z celkového 60. miesta, do NHL prvýkrát nazrel v sezóne 2010/2011. V drese Red Wings strávil celú svoju doterajšiu profiligovú kariéru, v 407 zápasoch základnej časti nazbieral 222 bodov za 115 gólov a 107 asistencií. Najviac sa mu vydarila sezóna 2014/2015, keď v 82 dueloch nastrieľal 29 gólov a pridal 27 asistencií. Prebiehajúci ročník mu rovnako ako celému tímu nevychádzal podľa predstáv, v 62 stretnutiach si pripísal 28 bodov (16+12) a už dlhšie sa hovorilo, že by ho Detroit mohol vymeniť.Kým Red Wings pomaly uniká šanca postúpiť do play off, s Golden Knights si Tatar vyraďovačku takmer s určitosťou zahrá. "Zlatí rytieri" obrátili papierové prognózy naruby a vo svojej premiérovej sezóne senzačne vedú celú Západnú konferenciu.

Prečítajte si aj

Tento KVÍZ urobí na 100 percent len skutočný frajer: Hokejoví fanúšikovia, ukážte sa!

Evander Kane (Buffalo Sabres - San José Sharks)

Kanadský hokejista Evander Kane po troch rokoch opúšťa Buffalo. Sabres ho tesne pred pondelkovou uzávierkou výmen v zámorskej NHL (21.00 SEČ) poslali do klubu San Jose Sharks, ktorý za neho obetoval centra Dana O'Regana, podmienenú voľbu v 1. kole budúcoročného draftu a právo výberu v 4. kole draftu 2020. Kaneovi vyprší kontrakt po tejto sezóne. Ako informoval webový portál stanice TSN, Buffalo získa voľbu v 1. kole draftu 2019 v prípade, ak Sharks predĺžia s hráčom zmluvu. Ak by sa z neho stal v lete voľný hráč, "šable" dostanú iba voľbu v 2. kole. Meno Evandera Kanea sa skloňovalo v súvislosti možným trejdom už niekoľko týždňov, pred uzávierkou bol jedným z najžiadanejších hráčov. Dvadsaťšesťročný krídelník odohral v aktuálnom ročníku v drese Sabres 61 stretnutí so ziskom 40 bodov (20+20). Sharks dúfajú, že im Kane pomôže v boji o play off, "žraloci" si zatiaľ držia v Západnej konferencii postupovú pozíciu, ale pred deviatym St. Louis majú iba trojbodový náskok. Kane okrem Buffala hral v minulosti v profilige aj za Atlantu, respektíve Winnipeg.

Prečítajte si aj

V NHL sa chystá najväčšia defenzívna výmena od trejdu Subban - Weber

Paul Stastny (St. Louis Blues - Winnipeg Jets)

Hokejový útočník Paul Stastny dokončí sezónu v drese Winnipegu. Jets ho získali pred uzávierkou výmen zo St. Louis, kde strávil uplynulé štyri ročníky. Blues za neho dostali útočníka Erika Foleya, voľbu v 1. kole tohtoročného draftu NHL a právo výberu v 4. kole draftu v roku 2020. Informovala o tom oficiálna webstránka profiligy. Šťastný mal v zmluve klauzulu o nevymeniteľnosti, takže musel s trejdom do Winnipegu súhlasiť. Syn slovenskej legendy Petra Šťastného a viacnásobný reprezentant USA si v NHL spravil meno v Colorade, odkiaľ v roku 2014 zamieril do St. Louis. V tíme Blues ale nedokázal plne nadviazať na svoje predchádzajúce výkony, jeho maximum v drese "bluesmanov" bolo 49 bodov z ročníka 2015/2016. V tejto sezóne nazbieral zatiaľ 40 bodov (12+28) v 63 súbojoch. Zmluva, ktorá mu zaručovala priemerný ročný plat sedem miliónov dolárov, vyprší 32-ročnému centrovi v lete.

Prečítajte si aj

Slovenský obranca Čajkovský získal na ZOH nechválne prvenstvo

Mark Letestu (Edmonton Oilers - Nashville Predators - Columbus Blue Jackets)

Tím zámorskej NHL Columbus Blue Jackets získal v rámci trojvýmeny troch klubov centra Marka Letestua. Letestu sa najskôr v rámci výmeny sťahoval z Edmontonu Oliers za útočníka Pontusa Aberga do Nashvillu Predators, ale odtiaľ hneď zamieril do Columbusu. "Predátori" za neho dostali výber v štvrtom kole draftu 2018. "Od rána mi zvonil telefón, akoby sa všetci generálni manažéri naraz zobudili. Bolo to vzrušujúce ráno," povedal Letestu, ktorý už v Columbuse hrával v rokoch 2011 až 2015. Tridsaťtriročný Letestu odohral v prebiehajúcej sezóne v drese Oilers 60 zápasov a nazbieral 19 bodov (8+11).

Zdieľajte:
Zdroje informácií: Výber hráčov: hokejovysvet.sk, Text: TASR

Diskusia

Podobné články