Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Nemci do finále ZOH prvýkrát v histórii: Zajtra ráno sa zobudíme a budeme sa pýtať, čo sa to vlastne včera stalo

PJONGČANG - Nemeckí hokejoví reprezentanti zvíťazili v semifinále olympijského turnaja v Pjongčangu nad obhajcami zlata Kanadou 4:3 a senzačne postúpili do finále.
Zdroj: 27622
Zdieľajte:

Nemci sa prebojovali do finále ZOH prvýkrát v histórii, dosiaľ boli ich olympijským maximom tretie miesta v Lake Placid 1932 a Innsbrucku 1976. Kanaďania, ktorí triumfovali na predošlých dvoch olympijských turnajoch za účasti hviezd z NHL, sa musia uspokojiť s bojom o bronz, duel s ČR je na programe v sobotu o 13.10.

Prečítajte si aj

VEĽKÁ SENZÁCIA NA ZOH: Nemci prepisujú históriu, stali sa druhými finalistami!

Zverenci trénera Marca Sturma sa po senzačnom vyradení Švédov vo štvrťfinále (4:3 pp) postarali o ďalšie veľké prekvapenie. V semifinálovom súboji v Hokejovom centre v Kangnungu úspešne prežili úvodný kanadský nápor a potom zasadili súperovi tri gólové údery. Súpera šokovali výstavne prevedenými brejkami, dvakrát využili presilovku. Po dvoch tretinách viedli 4:1 a hoci favorit dokázal ešte dvoma gólmi zdramatizovať duel, víťazstvo si už udržali. Kanaďanom sa tak rozplynul sen o zlatom hetriku, naopak Nemci prienikom do finále dosiahli svoj historicky najlepší výsledok na ZOH. Jedným z hlavných rozhodcov v zápase bol Slovák Jozef Kubuš.

semifinále:

Kanada - Nemecko 3:4 (0:1, 1:3, 2:0)

Góly: 29. Brule (Lee, Noreau), 43. Robinson (Thomas, Lee), 50. Roy (Lee, Noreau) – 15. Macek (Kahun), 24. Plachta (Hager), 27. Mauer (Goc, Wolf), 33. Hager (Plachta, Schütz).

Rozhodovali: KUBUŠ (SR), Mayer - McIntyre (obaja USA), Otmachov (Rus.), vylúčení: 5:8 na 2 min., navyše Brule (Kan.) 5+DKZ za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 2:2, oslabenia: 0:0, 4057 divákov.

Hlasy po zápase /zdroj: RTVS/:

Christian Thomas, útočník Kanady (v zápase 0+1): "Kľúčový bol gól Nemcov v presilovke o dvoch hráčov, ktorým sa dostali do tempa. Tretiu tretinu sme odohrali veľmi dobre, na súperovu bránku šiel oheň, ale nedokázali sme už trojgólové manko zmazať. Budeme sa snažiť dobre pripraviť na zápas s Českom a pokúsiť sa vybojovať aspoň bronz."

Patrick Reimer, útočník Nemecka: "Neuveriteľné! Prežívame niečo veľmi emocionálne, nedokážeme vyjadriť, čo cítime. Vždy sme mali sen hrať o medaily, ten sa teraz naplnil. Nedokážem opísať slovami, čo tento postup znamená pre nemecký hokej. Vo finále s Rusmi to bude náročný duel, nemáme ale čo stratiť."

Prečítajte si aj

Ako prísť za nula sekúnd o presilovku, dostať sa do oslabenia a navyše inkasovať? Predvedie vám to Kanada!

Danny aus den Birken, brankár Nemecka (28 úspešných zákrokov): "Máme medailu. Minimálne striebro máme isté. Vďaka neskutočnému tímovému výkonu sa náš sen splnil. Niečo neuveriteľné, ešte si to naplno ani neuvedomujeme."

Frank Maurer, autor tretieho gólu Nemecka: "S týmto sme veru nepočítali. Zdá sa nám to byť nereálne. Od zápasu k zápasu naše výkony na turnaji gradovali a verili sme si. Sme na seba neuveriteľne hrdí. Zajtra ráno sa zobudíme a budeme sa pýtať, čo sa to vlastne včera stalo."

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články