Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

10 momentov Gáboríkej cesty k úspechu

Marián Gáborík sa stal premiérovo víťazom ankety Hokejista roka 2014. Okrem ceny pre najlepšieho hokejistu si prevzal aj ocenenie pre najlepšieho útočníka.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Vzhľadom k mimoriadne vydarenej sezóne, v ktorej svojim gólmi dopomohol tímu Los Angeles Kings k druhému Stanley Cupu za posledné 3 roky, sa to však všeobecne očakávalo. Práve jeho sezónu sme sa rozhodli zrekapitulovať v kratších highlightoch.

1. Marián začal sezónu v tíme Columbus Blue Jackets, kam ho vlani vymenil tím New York Rangers. V Columbuse mu to však príliš nešlo a jeho slabšie výkony boli najmä v úvode sezóny predmetom neustálych diskusií. Média pochybovali, či sa hráč, ktorý má väčšinu kariéry problémy so zraneniami, dokáže znova dostať na požadovanú úroveň.

2. Aby toho nebolo málo, nové zranenia sa Gáboríkovi vôbec nevyhýbali. Ešte v novembri 2013 si zranil koleno a malo byť ešte horšie. 22. decembra 2013 nastúpil prvýkrát po dlhšej absencii. V tom istom zápase sa však zranil opäť. Na ľade strávil len 11 minút a kvôli zlomenej kľúčnej kosti musel pokračovať v neplánovanej pauze.

3. Jeho prestup do iného klubu bol na spadnutie. Columbus nebol spokojný a najmä pre jeho vysoký plat, bol odhodlaný vymeniť ho do iného klubu. Nebola to však vôbec jednoduchá záležitosť a to aj kvôli Gáboríkovej klauzule, ktorá mu neumožňovala prestup do ľubovoľného tímu. Vedenie sa tak s nikým dlhší čas nevedelo dohodnúť.

4. Ďalšia rana prišla pre Gáboríka v podobe neúčasti na ZOH v Soči, po ktorých sám veľmi túžil. V klube neprešiel lekárskou prehliadkou a vzhľadom k nedoliečenej kľúčnej kosti nemohol pomôcť svojim spoluhráčom v reprezentácii. Možno aj jeho góly Slovensku v konečnom dôsledku chýbali.

5. Dlhšie predpokladaný prestup sa napokon uskutočnil, keď si ho vyhliadol tím Los Angeles Kings. Gáborík sa tak razom dostal z tímu outsidera do klubu, ktorý mohol reálne pomýšľať na zisk Stanley Cupu. Viacero novinárov bolo skeptických, ale našli sa aj odborníci, ktorí predpovedali, že ide o správny krok. Pre Mariána to bol každopádne nový impulz v jeho kariére. V NHL sa dostal vôbec po prvýkrát do tímu s tak kvalitným kádrom.

6. Jeden z kľúčových momentov sezóny sa odohral hneď v prvom kole play-off. Králi do neho vstupovali zo šiestej pozície proti San Jose Sharks a po troch zápasoch to s nimi vyzeralo zle-nedobre. Za stavu 0:3 naozaj nič nenasvedčovalo tomu, že by tím mohol uspieť. Slovenskí fanúšikovia už začali špekulovať o jeho účasti na MS. Kings sa však neuveriteľne prebudili a po 4 výhrach v rade postúpili do konferenčného semifinále. Stali sa pritom len štvrtým tímom v NHL, ktorému sa podaril takýto obrat.

7. Marián Gáborík sa v play-off dostal do vynikajúcej formy a gólmi pomohol kráľom k postupu do finále. Los Angeles Kings najprv po San Jose vyradili Anaheim Mighty Ducks a následne aj obhajcu trofeje z Chicago, v ktorom stále pôsobili ďalší slovenskí reprezentanti a jeho blízki kamaráti Marián Hossa a Michal Handzuš. Všetky série skončili v pomere 4:3.

8. Samotné finále malo pre Mariána špecifickú príchuť, nakoľko v ňom nastúpil proti bývalému zamestnávateľovi New York Rangers. Zaregistrovali to aj samotné médiá. Odplata mu vyšla na jednotku, napriek vyrovnanému priebehu sa králi veľmi rýchlo dostali do vedenia v sérii 3:0 a tento náskok si už nenechali ujsť. Po 5 zápasoch sa mohli radovať z druhého Stanley Cupu a samotný Marián Gáborík sa tešil vôbec prvýkrát z výraznejšieho tímového úspechu. Medaily na seniorských MS sa mu totiž vyhýbali.

9. O vynikajúcom závere sezóny svedčí aj fakt, že Marián Gáborík sa stal so 14 gólmi najlepším strelcom play-off. 14 gólov a viac v play-off naposledy dosiahli pred piatimi rokmi Sidney Crosby a Jevgenij Malkin. Okrem toho sa stal 4. najproduktívnejším hráčom play-off, bezprostredne pred ním skončili len jeho tímoví spoluhráči Anže Kopitar, Jeff Carter a Justin Williams. Jeho prínosu pre tím si bolo vedomé aj vedenie Los Angeles, ktoré s ním nakoniec podpísalo novú 7 ročnú zmluvu.

10. Marián Gáborík sa stal 9. slovenským hráčom, ktorý na Slovensko priviezol Stanley Cup. Pred ním ho získali Stan Mikita, Jiři Bicek, Martin Cibák, Tomáš Kopecký, Miroslav Šatan, Marián Hossa, Zdeno Chára a Michal Handzuš. Okrem iného sa však stal prvým Slovákom, ktorý doviezol slávny pohár na hudobný festival. Z cennej trofeje sa tešil spolu s fanúšikmi v rámci Bažant Pohody 2014.


Sezóna sa pre Mariána nezačala vôbec dobre a v jej priebehu sa musel potýkať s viacerými problémami. O to sladší bol jej vrchol. My prajeme Mariánovi čo najmenej zranení a čo najviac úspechov do budúcna.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články