Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Legenda Šarky je dnešným narodeninovým oslávencom

BRATISLAVA - Najlepší hokejový strelec v histórii, držiteľ kompletnej slovenskej medailovej zbierky zo šampionátov dnes oslavuje 42. narodeniny.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Miroslav Šatan je bývalý slovenský hokejový útočník. Je najlepším strelcom v histórii slovenskej reprezentácie, držiteľom všetkých štyroch medailí z majstrovstiev sveta a víťazom Stanley Cupu s Pittsburghom Penguins v roku 2009.

Vyrastal v Jacovciach pri Topoľčanoch, s hokejom začínal v klube HC VTJ Topoľčany, kde hrával juniorskú súťaž. Po dosiahnutí plnoletosti si ho v rámci povinnej vojenskej služby vybralo armádne mužstvo Dukla Trenčín. Prvý ročník 1992/1993 odohral v česko-slovenskej lige, ďalší v novovzniknutej slovenskej extralige. V roku 1993 bol draftovaný klubom Edmonton Oilers v šiestom kole z celkového 111. miesta.

Začiatky v NHL

Miroslav Šatan tiež prezývaný ako Šarky odohral sezónu 1994/ 1995 v Severnej Amerike v nižších súťažiach. Za farmu Edmontonu Cape Breton Oilers (AHL) zaznamenal v 25 zápasoch 24 gólov a 16 asistencií. V nasledujúcom ročníku sa prebojoval do zostavy Edmontonu. Prvý bod za prihrávku získal už v prvom zápase proti Philadelphii Flyers a prvý gól dal o týždeň neskôr v zápase s Vancouver Canucks. Istý čas hrával v útoku s ďalším slovenským hokejistom Zdenom Cígerom.

V roku 1997 ho vedenie Oilers vymenilo za Barrieho Moora a Craiga Millara do Buffala Sabres. V novom klube sa dokázal rýchlo presadiť. 7. apríla 1997 strelil svoj prvý hetrik v NHL. V sezóne 1997/1998 skončil na druhom mieste v mužstve v počte strelených gólov (22) a bol prvý v kanadskom bodovaní.

Prečítajte si aj: VIDEO Zapísali sa do histórie NHL: Traja Slováci strelili v najlepšej lige sveta cez päťsto gólov

V sezóne 2000/ 2001 dal v základnej časti 29 gólov a získal celkovo 62 bodov, čo bolo najviac spomedzi všetkých hráčov klubu. Okrem toho sa dostal do elitnej skupiny 11 útočníkov, ktorí dokázali v posledných troch sezónach v NHL nastrieľať spolu viac ako 100 gólov.Ročník 2001/ 2002 skončil s výsledkom 37 gólov a 36 asistencií, čo bol jeho najlepší bodový výkon (73) v NHL.

Zisk zlatej medajle na MS 2002 v Göteborgu

V sezóne 2002/ 2003 bolo Buffalo Sabres v komplikovanej situácii, jeho majiteľ sa ocitol po účtovných podvodoch vo väzení, klub vyhlásil bankrot, hráčom meškali výplaty a uvažovalo sa dokonca o ukončení pôsobenia mužstva v NHL. Šatan napriek týmto nepriaznivým okolnostiam dosiahol 75 bodov, čím prekonal svoje maximum v kariére.

V sezóne 2004/ 2005 (počas lockoutu v NHL) posilnil extraligový HC Slovan Bratislava, odohral 18 zápasov základnej časti a play-off. V útoku nastupoval so Zdenom Cígerom a výraznou mierou sa zaslúžil na vybojovaní majstrovského titulu.

Pred sezónou 2005/ 2006 podpísal Miroslav Šatan zmluvu na tri roky s klubom New York Islanders. V januári 2008 si natrhol postranný väz v kolene a vo februári sa mu toto zranenie obnovilo. Ročník dohral s ortézou a užíval lieky proti bolesti. Po sezóne sa stal voľným hráčom. 3. júla 2008 sa stal hráčom Pittsburghu Penguins, s ktorým podpísal ročnú zmluvu na 3,5 milióna dolárov.

Ziskal Stanleyho Cupu

4. februára 2009 odohral proti Tampe Bay svoj 1000. zápas v NHL. V marci ho vedenie zaradilo na listinu nechránených hráčov a angažovalo Billa Guerina. Keďže si Šatana nevybral žiaden iný klub, poslali ho do farmárskeho mužstva Wilkes-Barre Scranton Penguins v AHL. Pred zápasmi play-off ho Pittsburgh povolal späť. S jeho zapríčinením sa dostali až do finále, kde porazili Detroit Red Wings. Po 15-tich sezónach v NHL sa mu podarilo získať Stanley Cup. Stal sa tak prvým hokejistom, ktorému sa podarilo zvíťaziť na MS v kategóriách A, B a C i v Stanley Cupe.

Začiatkom roku 2010 podpísal jednoročnú zmluvu s tímom NHL Boston Bruins, ktorá obsahovala klauzulu, ktorá mu zaručovala miesto v prvom tíme. Darilo sa mu najmä v play-off, keď v 13 zápasoch zaznamenal 10 bodov.

8. januára 2011 uzavrel kontrakt s mužstvom Dinamo Moskva. V sezóne 2011/2012 hral už za HC Slovan Bratislava, kde získal kapitánsku pásku a stal sa najproduktívnejším hráčom. S klubom získal extraligový titul po dramatickej finálovej sérii s HC Košicami.

Kariéra v KHL za Slovan Bratislava

V ďalšom ročníku Slovan vstúpil do KHL. Šatan však odohral len 21 zápasov, pretože 3. novembra 2012 po zákroku Zdena Cháru z Levu Praha utrpel zranenie krčnej chrbtice. Podľa vyšetrenia magnetickou rezonanciou bola platnička posunutá do miechového kanála o 4,5 milimetra a tak Šatan musel nosiť fixačný golier. Od februára trénoval individuálne. Do konca sezóny na klubovej úrovni nehral. V máji sa zúčastnil svetového šampionátu, kde pod zverencom Vladimíra Vůjtek získal striebornú medajlu.

Zákrok na Miroslava Šatana od Zdena Cháru

Svetový šampionát MS 2012 "Pozdrav z nebies" R.I.P Pavol Demitra 38 !

Koniec kariéry

30. novembra 2013 podpísal opäť zmluvu so Slovanom Bratislava, hral v útoku s Brankom Radivojevičom a Liborom Hudáčkom. Po sezóne ukončil aktívnu kariéru.

Hokejovej legende prajeme všetko najlepšie.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: wikipedia.org, hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články