Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Florbalový tréner Gabriel Mészáros: Hokej pozná každý chalan, ale florbal je dostupnejší!

Florbal každým rokom stúpa v rebríčku športov na najvyššie priečky z pohľadu popularity. Aj keď sa u nás hráva len niekoľko rokov, naše klubové či reprezentačné mužstvá zaznamenali zopár zaujímavých výsledkov. O štruktúre tohto športu, jeho finančnej (ne)náročnosti či pozitívneho vplyvu florbalu na vývoj detí sme sa porozprávali s bývalou reprezentačnou brankárskou oporou a dnes extraligovým trénerom klubu Lido Bratislava.
Zdroj: Šk Lido
Zdieľajte:

Florbal patrí medzi najmladšie populárne športy. Kedy a kde vznikol?

Vznikol vo Švédsku v 80-tych rokoch minulého storočia. Rýchlo sa rozšíril do celej Škandinávie, cez Švajčiarsko do celej Európy. Slovensko sa stalo členom medzinárodnej florbalovej federácie IFF v roku 1998. V súčasnosti sa už pridávajú aj také exotické krajiny ako napríklad Jamajka, Nový Zéland, Thajsko alebo Singapur

Ako si sa dostal ty k tomuto športu? Veľa ľudí k nemu prešlo z hokeja...

Otec s kolegami začali tento vtedy neznámy šport okolo roku 2000 hrávať ako výplň voľného času. Nikomu sa nechcelo do bránky, tak som sa obetoval a začal som im chytávať. Postupne keď v roku 2005 vznikol v Trenčíne prvý florbalový klub, som sa prihlásil aj tam.

Na Slovensku zažíva florbal vzostup, avšak na krajiny ako Švédsko, Fínsko či susedné Česko nemáme. Aká je štruktúra našich súťaží?

Dve najvyššie mužské súťaže, dve ženské a juniorská najvyššia súťaž sú celoštátne. Potom ako aj napríklad vo futbale sú nižšie kategórie na regionálnej úrovni. Dorastenci a nižšie vekové kategórie majú regionálne ligy a tie najlepšie tímy sa kvalifikujú na záverečný turnaj – Majstrovstvá Slovenska. Na Slovensku sú vytvorené štyri regióny: Bratislava, Západ, Stred a Východ.

Ty si pôsobil aj ako reprezentačný brankár, pravdepodobne sa tie vaše podmienky na prípravu, či už konkrétne na vrcholných podujatiach alebo iných zrazoch, nedajú porovnávať s hokejistami či futbalistami...

Ani náhodou. Ja si pamätám ešte časy, keď sme si reprezentačné akcie, či už zrazy alebo MS, platili z vlastného vrecka, takisto si na ne chalani často museli brávať dovolenky, keďže nie sme profesionáli a hráči buď študujú, alebo pracujú popri tomto športe. Takisto aj doprava, ubytovanie a strava neboli ani zďaleka ideálne. V poslednom čase sa veci pohli k lepšiemu a hráči si už tieto zrazy a akcie neplatia, keď tak niečo málo prispievajú. To zázemie však ešte chýba. Výpravy bývajú v hosteloch a ubytovniach, keďže zväz na lepšie podmienky nemá peniaze.

Je jasné, že florbalisti nemajú podpísané profesionálne zmluvy, dokonca aj reprezentanti suverénneho Švédska popri zápasoch aj pracujú. Existujú na Slovensku aspoň určité motivačné bonusy?

V niektorých málo kluboch dokážu zabezpečiť funkcionári hráčom aspoň materiálne vybavenie (tenisky, hokejky, teamwear), alebo aspoň výraznú zľavu na ne. Ani toto ale bohužiaľ ešte nie je pravidlom. Hráči si platia tzv. členské, ktoré vo väčšine klubov tvorí výraznú časť rozpočtu.

Na Slovensku prevláda názor, že sa deti k športu nedostávajú kvôli jeho finančnej náročnosti. Mne sa však zdá, že predsa len florbal patrí medzi tie lacnejšie. Jednoducho povedané, koľko tento šport stojí rodičov?

Materiálna výbava na tento šport naozaj nie je drahá. Dieťaťu stačí kúpiť halové tenisky, hokejku, cena kvalitnej hokejky začína od cca 30 eur. Potom už len kraťasy, tričko a môže sa vrhnúť na tréning. Mesačné členské sa v mládežníckych kategóriach podľa mojich informácii pohybuje od 5 do 15 eur. Z toho sú okrem iného hradené haly, tréneri a výjazdy.

V minulosti slúžili ako doplnkový tréning pre športovcov najmä futbal či hokejbal. Dnes sa však do tejto pozície dostáva florbal. To badať aj na školách, kde pomaly vytláča popularitou tradičnejšie kolektívne činnosti. Čím to je?

Jednak materiálnou nenáročnosťou, stačí dať žiakovi do ruky hokejku. Dá sa naviac s mierne poupravenými pravidlami rekreačne hrať v každej telocvični. Ďalším aspektom je jeho podobnosť s hokejom, akurát florbal je dostupnejší. A hokej sleduje snáď každý mladý chlapec, má svoje vzory v Hossovi, Gáboríkovi, Tatarovi, Chárovi či Halákovi. A tie môže najlepšie napodobňovať práve na florbale, keďže hokejová výstroj je drahá a pre bežné školy je nemožné v rámci telesnej výchovy sa dostať na ľadovú plochu a hrať tam hokej.

Každý šport formuje dieťa po jeho fyzickej ale aj povahovej stránke. Čo ponúka práve florbal?

Z fyzickej stránky ponúkajú hlavne rozvoj obratnosti, výbušnosti. Koordinácia pohybov je rovnako dôležitá. Takisto hráč potrebuje aj vytrvalosť, aby vydržal behať 60 minút. Z povahovej stránky ponúka tento šport zhruba to isté ako každý kolektívny šport. Prácu v kolektíve a tíme, veľa nových známostí a kamarátov a spoločných zážitkov. Takisto tento šport ešte nezaplavili financie, takže naozaj hrajú tí najlepší a nie pre to, že niekto pozná trénera alebo „podporil klub.“

O futbalistoch či hokejistoch sa hovorí, že každý tretí ma dokaličené kolená, volejbalisti sa sťažujú na ramená a dolámané prsty, existuje aj typické zranenie pri vašom športe?

Záleží od pozície. Brankári zvyknú mávať problémy s kolenami, sem-tam obsekané prsty. Hráčov v poli zvyknú trápiť členky prípadne kolená, keďže na florbale je častá zmena pohybu v rýchlosti. Ale inak vážne zranenia v tomto športe nie sú veľmi časté. Väčšinou ide o vytknutia, výrony alebo podvrtnutia, ktoré nemajú dlhú dobu rekonvalescencie.

Pri našich reprezentačných výberoch mužov a žien badať veľmi nízky vekový priemer. Dá sa tak predpovedať svetlejšia budúcnosť florbalu u nás?

To má viacero dôvodov. Jednak je to tým, že nadšenci čo začínali a prešli v 15-25 rokoch z iných športov už nie sú takí dominantní. Nastupuje generácia, ktorá vyrastala od 5-8 rokov s florbalkou v ruke a prešla mládežníckymi kategóriami florbalu, nie hokeja a pod. Ďalším aspektom je spomínaná práca. Hráči, ktorí doštudujú, zamestnajú sa, založia rodiny už nemajú toľko času venovať sa tomuto športu a keďže ich neuživí a hrajú ho pre radosť, florbal klesne v ich rebríčku hodnôt nižšie. Potom nedosahujú takú výkonnosť, aby obliekli reprezentačný dres. Florbal sa musí posunúť vyššie po ekonomickej stránke, inak sa môže stať, že tie talenty skončia priskoro, skôr ako dokážu naplno rozvinúť svoj potenciál. Hovorí sa, že športovec dosahuje svoj vrchol okolo 30 roku života a táto generácia sa začína z florbalu pomaly vytrácať.

Momentálne pôsobíš ako hlavný tréner v mužskom tím Lido Bratislava. Skús na záver povedať, prečo by rodičia mali dať dieťa na florbal či už k vám alebo do iného oddielu?

Lebo je to mladý, dynamický šport. Rozvíja fyzicky takmer všetky časti tela, je dôležitá rýchlosť, ale aj jemná palicová technika a rozmýšľanie pri hre. Je napríklad rýchlejši ako hokej, takisto finančne dostupnejší. V neposlednom rade je to kolektívny šport, kde môže dieťa získať veľa nových kamarátov a zažiť neopakovateľné zážitky. A keď bude dobrý, môže s florbalom precestovať aj kus sveta a navštíviť krajiny, kde by ho nenapadlo, že sa dostane. Nebyť florbalu, asi by som v živote nenavštívil.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články