Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Pod taktovkou Kanaďana (časť prvá)

KOLÍN NAD RÝNOM - Návrat k 74. Majstrovstvám sveta v ľadovom hokeji, ktoré hostilo Nemecko v roku 2010.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Po úspešnom vystúpení Slovenska na ZOH vo Vancouveri 2010, ktoré bolo zakončené smolnou prehrou s Fínmi 3:5 v zápase o bronz, vystriedal Jána Filca na trénerskej lavičke Kanaďan Glen Hanlon. Jeho asistentmi zostali Ľubomír Pokovič a František Hossa. Tréneri museli čeliť veľkému počtu ospravedlneniek hráčov po náročnej olympijskej sezóne, a tak šancu zahrať si na MS dostali iní, vrátane juniorov Pánika s Tatarom. Kapitánom reprezentácie bol Richard Lintner, ktorý sa na MS vrátil ako hráč po piatich rokoch. Slovensko odohralo všetky svoje zápasy v Kolíne nad Rýnom. Úvodný zápas šampionátu medzi Nemeckom a USA (2:1 po predĺžení) videlo v hľadisku futbalového stánku Schalke 04 Gelsenkirchen rekordných 77 803 divákov.

74. MAJSTROVSTVÁ SVETA V ĽADOVOM HOKEJI


(KOLÍN NAD RÝNOM, MANHEIM, GELSENKIRCHEN: 7. – 23. MÁJ 2010)

Prvý zápas – nedeľa 9.5.

Prvá tretina patrila Rusom, ktorí spŕškou striel zasypali Budaja. V 15. minúte otvoril skóre Afinogenov. Druhé dejstvo bolo vyrovnanejšie, presadil sa však v ňom len Ovečkin, ktorého strela sa odrazila od korčule Sekeru do bránky. Slováci zdramatizovali dej gólom na začiatku tretej tretiny. Celkovo v nej prestrieľali Rusov 14:3, trafili dvakrát žŕdku Košečkinovej bránky, ale vyrovnania sa nedočkali. Naopak, Rusko poistilo výhru gólom do prázdnej bránky.

SLOVENSKO – Rusko 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)
Gól SR: 44. Majeský (Bartovič)

Druhý zápas – utorok 11.5.

Prvá desaťminútovka patrila Bielorusom, ktorí v nej dvakrát prekonali Budaja. Vo zvyšných dvoch tretinách mali strelecky mierne navrch Slováci. Pretavili to aj do gólov, pričom prvý a tretí vsietili v presilovkách. Hanlon sa tak mohol tešiť z výhry na lavičke Slovenska, zatiaľ čo na MS 2009 sa ešte tešil z výhry Bieloruska nad SR.

SLOVENSKO – Bielorusko 4:2 (0:2, 2:0, 2:0)
Góly SR: 23. Čiernik (Lintner), 31. Bartovič (Pánik, Lintner), 45. Zagrapan (Sekera), 60. Bartovič (Pánik, Podkonický)

Tretí zápas – štvrtok 13.5.

Streleckú prevahu korunovalo Slovensko v prvých dvoch tretinách tromi gólmi. Kazachovia v 45. minúte znížili na 1:3. Viac striel už za Budaja nepretlačili. Štvrtú gólovú poistku SR pridal z trestného strieľania Tatar. Gól vsietil aj Podkonický. Slováci sa tak mohli tešiť z ďalšej výhry. Do osemfinálovej fázy MS si preniesli tri body.

SLOVENSKO – Kazachstan 5:1 (1:0, 2:0, 2:1)
Góly SR: 17. Zagrapan (Sekera, Majeský), 26. Čiernik (Svatoš), 34. Čiernik (Lintner), 55. Tatar, 59. Podkonický (Frühauf, Starosta)

TABUĽKA ZÁKLADNEJ SKUPINY A: 1. Rusko 9 bodov, 2. SLOVENSKO 6 b, 3. Bielorusko 3 b, 4. Kazachstan 0 b

Štvrtý zápas – piatok 14.5.

Po necelých osemnástich hodinách od výhry nad Kazachmi, čakali Slovákov Dáni. Tí mali predtým voľný deň. V základnej skupine D síce prehrali s domácimi Nemcami 1:3, najprv ale šokujúco zdolali Fínov 4:1 a Američanov 2:1 po predĺžení. Slovensko prežilo hororovú prvú tretinu. Regin skóroval už v jej 65. sekunde. Potom boli naraz vylúčení Tatar a Starosta, čo Dáni potrestali dvomi gólmi behom piatej minúty. Budaj z troch striel inkasoval tri góly a v slovenskej bránke ho vymenil Staňa. Ten od jedenástej do štrnástej minúty tiež trikrát inkasoval a bolo po zápase. V prvej tretine vystrelili Dáni na slovenských brankárov dokopy pätnásť projektilov, zatiaľ čo na Galbraitha smerovali len tri puky. V ostatných tretinách bol pomer streleckých pokusov vyrovnaný, ale góly už nepadli.

SLOVENSKO – Dánsko 0:6 (0:6, 0:0, 0:0)

Piaty zápas – pondelok 17.5.

Mužstvo Slovenska posilnil pred duelom Šatan, po vypadnutí jeho tímu z bojov o Stanley Cup. Vyrovnaný zápas sa začal lámať v jeho polovici, keď si od 30. do 34. minúty Budaj našiel puk vo svojej sieti až trikrát. V tretej tretine ho nahradil Staňa. Tatar na jej začiatku vykresal iskierku nádeje na vyrovnanie. V 57. minúte Fíni štvrtým gólom potrestali vylúčenie Mihálika. Slovenský obranca potom síce znížil, ale záverečné slovo mal Aaltonen, ktorý pečatil výsledok gólom do opustenej bránky.

SLOVENSKO – Fínsko 2:5 (0:0, 0:3, 2:2)
Góly SR: 42. Tatar (Starosta, Kukumberg), 59. Mihálik (Starosta, Bartovič)

Šiesty zápas – utorok 18.5.

Výhra nad domácim Nemeckom za tri body mohla posunúť Slovensko ešte do štvrťfinále. Nemcom stačilo na postup akékoľvek víťazstvo. Priblížil ich k nemu gól Bartu už v 8. minúte. Slováci potom nevyužili šance na vyrovnanie. Kreutzer v 25. minúte prekonal Budaja a zvýšil už na 2:0. Slovensko presilovkovým gólom do šatne znížilo na 1:2. V tretej tretine mali viac z hry Nemci a keď už sa Slováci aj dostali do nejakých šancí, tak ich pochytal Endras.

SLOVENSKO – Nemecko 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Gól SR: 40. Svatoš (Graňák)

TABUĽKA OSEMFINÁLOVEJ SKUPINY E: 1. Rusko 15 bodov, 2. Fínsko 9 b, 3. Nemecko 7 b, 4. Dánsko 6 b, 5. Bielorusko 5 b, 6. SLOVENSKO 3 b

KONEČNÉ PORADIE: 1. Česko, 2. Rusko, 3. Švédsko, 4. Nemecko, 5. Švajčiarsko, 6. Fínsko, 7. Kanada, 8. Dánsko, 9. Nórsko, 10. Bielorusko, 11. Lotyšsko, 12. SLOVENSKO: Budaj, Staňa, Hamerlík – Graňák, Lintner (kapitán), Sekera, Starosta, Ivan Majeský, Frühauf, Mihálik – Podkonický, Kukumberg, Macho, Šatan, Zálešák, Zagrapan, Dravecký, Čiernik, Pánik, Svatoš, Bartovič, Bulík, Tatar, Gron, tréner Glen Hanlon, 13. USA, 14. Francúzsko, 15. Taliansko, 16. Kazachstan

FINÁLE: Česko – Rusko 2:1 /pískal ako hlavný aj Vladimír Baluška/
O BRONZ : Nemecko – Švédsko 1:3

Najproduktívnejšími hráčmi Slovenska boli na šampionáte Milan Bartovič 4 b (2+2), Ivan Čiernik 3 b (3+0), Tomáš Starosta 3 b (0+3) a Richard Lintner 3b (0+3).

ČLÁNOK O PREDCHÁDZAJÚCICH MS 2009 TU

Zdieľajte:
Zdroje informácií: hockeyslovakia.sk, iihf.com, hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články