Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Muž, ktorý nám vrátil hokejovú vieru v úspech

Vladimír Vújtek je tréner, ktorého na Slovensku určite všetci poznajú. To, či poznajú aj jeho kariéru, už však nemožno povedať.
Zdroj: tasr
Zdieľajte:

V srdci len Vítkovice

Láďa, ako ho nazývame, odohral skoro celú kariéru v jednom tíme. Od sezóny 1968/69 až do sezóny 1978/79 pôsobil Iba vo Vítkoviciach. Tento tím mal naozaj v srdci, veď predsa, kto v týchto rokoch dokázal vydržať takúto dobu v jednom tíme.

Už za jeho čias si musel každý chlap “odkrútiť“ vojenskú službu. Ako väčšina hokejistov, aj on chcel hrávať v Dukle Trenčín, ktorá bola najúspešnejším vojenským tímom v Československu. V Trenčíne pôsobil konkrétne 2 sezóny, počas ktorých odohral 87 zápasov s bilanciou 23 gólov a 41 asistencií.

Na konci svojej hráčskej kariéry sa vrátil do Česka, avšak nie do Vítkovíc, ale do Karvinej, ktorá hrávala druhú najvyššiu českú súťaž. Bola to sezóna 1981/82, ktorá bola pre Láďu poslednou v pozícii hráča.

Opäť na lavičke, už však ako tréner

Ihneď od ďalšej sezóny, od kedy ukončil hráčsku kariéru sa stal trénerom v klube, kde korčule zavesil na klinec. Jeho trénerské kroky sa vo svete datujú od sezóny 1982/83. Od tejto sezóny, až po sezónu 1999/00 vystriedal ako tréner len tri kluby, konkrétne Karvinú, Vítkovice, kde odohral skoro celú svoju kariéru a taktiež Zlín.

Zaujímavá misia v Rusku

Jeho prvé pôsobenie na ruskej scéne prišlo v sezóne 2001/02, kedy sa stal trénerom Lokomotivu Jaroslavľ. V tomto období bolo nezvyčajné, keď ruský klub trénoval legionár. Aj preto si ľudia šeptali čokoľvek, čo by mohlo narušiť prácu Vújteka. Ten sa ale nenechal rozladiť a svojím tím doviedol k majstrovskému titulu v Ruskej lige.

Jeho ďalšia sezóna bola o to ťažšia, že minuloročný úspech bol považovaný za náhodu a v Rusku mu nikto neveril na ceste za obhajobou. Opäť ale ukázal, že ako tréner dokáže robiť zázraky a aj svoju druhú sezónu premenil na úspešnú. Dokázal obhájiť titul a o jeho kvalitách už nepochyboval nikto.

Návrat domov

Pred sezónou 2004/05 sa rozhodol vrátiť domov, do tímu, ktorý mal najviac v srdci. Na 3 roky sa stal trénerom Vítkovíc, ktoré hrali českú najvyššiu súťaž. S Vítkovicami sa v minulosti dokázal dostať 2-krát do finále (1993 a 1997), no ani raz sa netešil z majstrovského titulu. Vo finále ešte účinkoval v roku 1995, kedy ale pôsobil ako tréner Zlína. Ako čas ubiehal, tak dostal ďalšiu ponuku, tentokrát od Dinama Moskva, ktoré účinkovalo v Ruskej lige a jeho cieľ, siahnuť si na extraligový titul zostal nenaplnený.

Trénerom Dinama Moskva bol celkovo 2 sezóny, v tej prvej ešte v Ruskej lige, v tej druhej už avšak koučoval tím v novovzniknutej KHL. Po druhej sezóne na lavičke sa rozhodol s tímom nepredĺžiť spoluprácu a zvolil si radšej jednoročný odpočinok.

Najťažšie chvíle trénerskej kariéry

Pred sezónou 2010/11 sa Láďa upísal ďalšiemu tímu, ktorý účinkoval v KHL. Bol to opäť Lokomotiv Jaroslavľ. S ktorým predtým slávil 2 úspechy ešte počas Ruskej ligy. Sezónu tentokrát nezakončil majstrovským titulom, no čo bolo cennejšie pre neho, jeho rodinu a hokejový svet, rozhodol sa nepokračovať na lavičke tohto tímu aj napriek tomu, že vedenie tímu malo o neho záujem. Prišiel totiž začiatok sezóny 2011/12 a stalo sa to, na čo si pamätá celý svet.

Tím z mesta Jaroslavľ odlietal na svoj prvý zápas KHL 7. septembra, kedy sa udiali do dnes nevysvetlené veci a lietadlo stroskotalo v blízkej rieke ihneď za letiskom. Spočiatku prežil jeden hráč, Galimov, ktorý avšak o pár dní podľahol zraneniam v nemocnici. Vújtek tak stratil kopu kamarátov, blízkych a hráčov, ktorých ešte pred sezónou trénoval. Medzi nimi boli aj Pavol Demitra, Jan Marek, Karel Rachúnek či Josef Vašíček. V tomto lietadlo sedelo aj viacero mladých hokejistov, ktorí práve rozbiehali svoju kariéru a plánovali si život. Ten bol ale krutejší, ako si mysleli.

Slovenské hrdina

Pred sezónou 2011/12 sa Láďa upísal Slovenskému národnému hokejovému tímu a od tohto obdobia stojí na lavičke slovenských reprezentantov. Ihneď v prvej sezóne ukázal, aký to je veľký tréner. V tíme mal 11 nováčikov, ktorých zobral na MS do Helsiniek, no on si dokázal pripraviť recept, ktorý slávil strieborný úspech.

Opäť o rok sa zopakovala situácia, keď opäť letel na sever Európy a aj tentokrát dostal mnoho ospravedlnení od hráčov, ktorí sa pre isté záležitosti nemohli zúčastniť MS. Ani tento krát sa týmto nenechal Láďa zlomiť a dokázal skoro nemožné, keď vo štvrťfinále proti Fínom sme už prehrávali 3:0, no dokázali sme vyrovnať na 3:3. Ten posledný krok sme už však nespravili a odišli sme domov po štvrťfinálovom zápase. To ale Slovákom nevadilo, každý si Láďu obľúbil a ten zistil, že je na Slovenskú viac, ako celebrita v Amerike.

Prišla posledná sezóna, 2013/2014, ktorá sa celý rok niesla v znamení ospravedlnení. Ani pred MS sme sa tomuto nedokázali vyhnúť, keď Láďa dostal až 22 ospravedlnení od hráčov, s ktorými počítal na MS. Aj preto musel vziať do tímu Viedenského, Réwaya či Hrivíka, no opäť ukázal, že má čuch na hráčov, ktorí sú síce veľká neznáma, no pre reprezentáciu to pravé osladenie.

Hoci sme nedosiahli úspech na nedávnych ZOH v Sochi či na týchto MS v Minsku, ktoré sa ešte konajú, väčšina Slovákov si ale určite praje, aby Láďa ostal na lavičke aj pre budúce MS, ktoré sa budú konať v jeho rodnej krajine.

Zaújimavosti:

- Jeho žena pochádza z Trenčína

- Jeho dcéra Šarka, je žena Roberta Petrovického

- Vujtek už vystriedal 14 trénerských lavičiek. Najdlhšie pôsobenie si pripísal vo Vítkoviciach, ktoré si rozdelil na 4 krát

- Najväčší úspech zaznamenal s našou reprezentáciou a to striebro z roku 2012 na MS

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články