Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Muž, ktorý dvadsaťdva rokov fascinoval svet

Miroslav Šatan sa narodil 22. 10. 1974 v Topoľčanoch. Je to pravdepodobne už bývalý slovenský hokejista, ktorý mal ozaj zaujímavú kariéru. My Vám prinesieme počas niekoľkých dní podrobne rozpísanú jeho kariéru. Dnes začíname úvodným profilom.
Zdroj: vlastná tvorba, rôzne zdroje
Zdieľajte:

Začiatky

Miro začínal s hokejom v rodných Topoľčanoch, kde pôsobil od žiakov, až po seniorov. Svoju prvú vážnu sezónu odohral v roku 1991/92, kedy nielen nastúpil na zápasy topoľčianskej juniorky, ale tiež odohral 9 zápasov medzi seniormi v druhej česko-slovenskej najvyššej súťaži. V nej stihol odohrať 9 zápasov, počas ktorých strelil 2 góly a pridal 1 asistenciu.

Keď Šárky dovŕšil 18 rokov, nastala mu povinná vojenská „hokejová“ služba. On si svoju službu „odpracoval“ v Dukle Trenčín, ktorá bola v tom čase najúspešnejšia. Už tam sa ukázal Mirov nezastaviteľný talent na góly aj preto si ho po sezóne všimli skauti z NHL.

Počas roku 1993 si ho vybral v 6. kole Edmonton Oilers z celkového 111. miesta. Aj napriek veľkému záujmu zo strany NHL sa Miro rozhodol dokončiť svoju povinnú 2-ročnú vojenskú službu v drese Trenčína, kde si počas sezóny odskočil aj na ZOH, ktoré sa konali v nórskom Lillehammeri.

Začiatok nového sveta – NHL

Naša mladá hviezda to spočiatku vo „veľkej Amerike“ nemala vôbec ľahké. Spočiatku vymenil 3 rôzne kluby v nižších súťažiach, ktoré zakončilo pôsobenie na farme, na ktorej presvedčil hlavného trénera Oilers, že je pripravený na NHL.

Na svoj prvý zápas nastúpil dňa 15. októbra 1995 proti Philadelphii Flyers. V tomto zápase zaznamenal hneď aj svoj prvý bod, asistenciu, ktorá pre neho bola tzv. narodeninovým darčekom, ktoré slávil len 5 dni pred svojim debutom v NHL. Ani na gól nemusel čakať dlho, ten prišiel týždeň po asistencii, kedy sa presadil proti Vancouveru.

Počas pôsobenia v Edmontone dosiahol aj významný úspech pre Slovensko, keď sa spolu s tímom prebojovali do A-kategórie. Počas zápasov B-kategórie odohral 7 zápasov, s bilanciou 7 gólov a 6 asistencií.

Kritika trénera a odchod do Buffala

Šárky ukázal, že výmena mu prospela. Ihneď po príchode, vo svojom druhom zápase strieľa Miro gól. Ukázal sa ako ozajstná posila tímu, aj napriek tomu, že tréner Lindy Ruff sa na začiatku jeho prestupu vyjadril, že mu Miro absolútne nezapadá do koncepcie tímu a nikdy o ňom nepočul. Miro tak len potvrdil staré známe – zmena je život.

Z Mira sa a ž v Buffale stal útočník, ktorý spĺňal všetky predpoklady, ktoré má mať útočník svetovej triedy. Sám Michael Peca sa o Mirovi vyjadril takto: „Silent assassin“, čo v preklade znamená tichý zabijak.

Zlatý vek reprezentácie

Ako sa Mirovi darilo v klube, tak sa mu darilo nadmieru aj v reprezentácii. Po prebojovaní sa do A-kategórie začalo Slovensko ukazovať, že nebude len fackovacím panákom, ale že s ním treba pomaličky rátať. V roku 2000 sa Mirovi podaril s reprezentáciou husársky kúsok, keď ako kapitán doviedol Slovensko k prvej medaile v histórii, k striebornej. Striebro by malo tešiť, avšak bolelo o to viac, že vo finále sme podľahli Čechom.

Reprezentačný rok 2002 mal dve tváre. Po totálnom výbuchu na ZOH v Salt Lake City prišla spanilá jazda na MS, kde nikto nemal veľké oči. Od štvrťfinále nás v každom zápase čakal súper, ktorý je v hokeji považovaný za velikána. Najprv nás čakala Kanada, neskôr domáce Švédsko a až vo finále sme narazili na „tanky“ z Ruska. Aby nebolo rozprávky málo, náš rozhodujúci gól, ktorý strelil Peter Bondra, padol presne 100 sekúnd pred záverečnou sirénu zápasu. V roku 2003 sa mu ešte podarilo získať bronzovú medailu s reprezentáciou, kde nadobudol kompletnú medailovú zbierku z MS.

Po akotak nevydarenej sezóne v Buffale, kde hoci nazbieral 57 bodov v kanadskom bodovaní, no až -15 bodov v hodnotení +/- sa rozhodol Buffalo opustiť. Z hľadiska toho, že v Amerike nastal lock-out sa rozhodol posilniť Slovan Bratislava, s ktorým sa na konci sezóny radoval z majstrovského titulu. Titul bol o to cennejší, že väčšina hráčov, ktorí sa vrátili na Slovensko, posilnili Duklu Trenčín a v Slovane sa hralo viac srdcom, ako skúsenosťami.

Jeho nový domov – Long Island

Aj napriek tomu, že Mirovi začínali roky pribúdať, jeho hokejové schopnosti sa nikde nevytrácali. Bodov bolo menej, ako na začiatku, avšak skúsenosti na rozdávanie mal každým rokom čoraz viac. Počas sezóny 2007/08 sa Šarky zranil, avšak bolo to len na 2 zápasy. Jeho zdravotný stav po sezóne bol ale natoľko vážny, že ho klub neuvoľnil na MS, ktoré sa odohrali v blízkej Kanade.

Lákava ponuka akceptovaná, v útoku s Crosbym

Pred sezónou 2008/09 dostal Mirko azda najlepšiu ponuku v kariére. Ozvali sa mu priamo z Pittsburghu, kde pôsobil a pôsobí momentálne najlepší center ligy, Sidney Crosby. Ako sám Miro povedal, aj to ho zlákalo, že bude hrať v útoku s jedným z najlepších hráčov sveta.

Pôsobenie v Pittsburghu avšak nemalo len peknú stránku. Vedenie si od neho predstavovalo čosi viac a keďže poberal na sezónu 3,5 milióna dolárov, bol poslaný na farmu do AHL. Počas play-off sa ale vrátil, ukázal znovuzrodenie a vybojoval to, o čom sníva každý hráč, Stanley Cup.

Ako tučniakovi mu bola asi príliš veľká zima, a tak sa rozhodol byť medveďom Bostonu. Odohral slušnú sezónu, no napriek nej nedostal ponuku na predĺženie kontraktu a takto sa nám končí kariéra veľkého hokejistu v NHL.

Nová éra, nová kultúra, nový svet – KHL

Jeho prvá zastávka v Rusku bola v Diname Moskva. V tomto tíme nezahviezdil, keď vlastne na to nedostal ani potrebný čas. Už po šiestich zápasov sa dostal do kontaktu s Čechom Čáslavom a z toho súboja si odniesol zlomeninu ruky. Aj preto sa táto sezóna dá nazvať ako „fail“ jeho kariéry.

Návrat domov

Miro nechcel opustiť hokejové štadióny a klziská a preto sa rozhodol kývnuť na ponuku Slovanu Bratislava, ktorý od sezóny 2012/13 pôsobí v KHL. Najprv sa ale sezónu predtým radoval z titulu v domácej extralige, s ktorou sa mohol rozlúčiť vo veľkom štýle. Aj napriek svojim rokom, ktoré mu pribúdali sa stále ukázal byť nielen platným hráčom pre tím, ale aj ako vodca, ktorý dokáže povzbudiť svoj tím za každých okolností.

Jeho poslednou sezónou bola sezóna 2013/14, kedy sa dlho nevedel rozhodnúť, či má pokračovať, alebo ukončiť hráčsku kariéru. Napokon sa rozhodol kývnuť na ponuku Slovanu Bratislava, kde sa ihneď ukázal ako líder aj napriek tomu, že väčšiu časť sezóny vynechal. Počas tejto sezóny sa nezúčastnil ZOH v Soči, kvôli konfliktu s Chárom, ktorý sa riešil veľmi dlho. Napriek tomu však letel na MS do Minska, kde ako kapitán pôsobil pri mladom reprezentačnom výbere. Aj napriek tomu, že náš tím bol veľmi mladý, dokázal Miro spolu s tímom vybojovať 9. miesto, čo môžeme v takýchto podmienkach hodnotiť pozitívne.

Avšak ešte predtým sa Miro radoval z ďalšej medaile. Bola to strieborná, ktorú si náš tím dokázal vybojovať na MS v Helsinkách v roku 2012.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články