Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Rytieri dvojkríža sú doma, prevládajú zmiešané pocity

Slovenskí hokejoví reprezentanti sa vrátili v stredu napoludnie do Bratislavy z majstrovstiev sveta so zmiešanými pocitmi.
Zdroj: tasr
Zdieľajte:

Sklamala neúčasť vo štvrťfinále, no viacerí našli v predvedených výkonoch pozitíva a prísľub do budúcnosti. Podľa trénera Vladimíra Vůjteka dosiahli jeho zverenci na šampionáte to, na čo objektívne mali.

Realizačný tím sa musel v záverečnej príprave vyrovnať s množstvom ospravedlneniek a tak do Bieloruska cestoval mladý a až na pár hráčov neskúsený tím. "Rozhodne nám chýbali skúsenosti. Chalani hrali prvýkrát na MS a hneď sme nastúpili proti ťažkým súperom. Chýbala nám suverenita u obrancov. Nemôžem povedať, že by ma niečo sklamalo, vedel som, s akým mužstvom tam ideme, akých máme hráčov. Chalani sa snažili a odviedli svoje maximálne výkony. Mužstvo odohralo dobré zápasy a stíhalo s korčuliarsky vyspelými súpermi," uviedol hlavný tréner.

Slováci nepridali tretiu štvrťfinálovú účasť v rade a so šampionátom v bieloruskom Minsku sa rozlúčili už po bojoch v základnej A-skupine. V 7 dueloch nazbierali dokopy 10 bodov za tri víťazstvá a jednu prehru po predĺžení. Práve záverečné minúty v zápase s Českom (2:3 pp) a zbabraná posledná desaťminútovka s Francúzskom, keď viedli 3:1, no nakoniec prehrali 3:5, mrzeli najviac. "Nezvládli sme koncovky v dvoch zápasoch a to nás stálo štvrťfinále. Tento rok nám ani nikto nepomohol, vlani nám pomohli súperi. Mali sme rovnako bodov, ale teraz to jednoducho nestačilo," pokračoval Vůjtek. "Po Francúzoch som tušil, že bude zle, že to na štvrťfinále asi stačiť nebude. My sme potom už nepokazili nič. Vyhrali sme všetky tri takzvané povinné zápasy a prehrali sme iba so Švédskom, keď sme chytili nejakú virózu a nemohli sme postaviť štyroch hráčov. Takže i ten výsledok 1:3 so Švédmi nie je taký zlý. Jednoducho, už sa nedal napraviť ten kiks s Francúzskom," dodal.

"Najväčší a kľúčový moment, v ktorom sme zlyhali, bol zápas s Francúzskom," priznal center prvého útoku a debutant na MS A-kategórie Marek Hrivík. Aj keď ho ešte mrzela neúčasť vo vyraďovačke, na vystúpení tímu v Minsku našiel aj pozitíva: "Vytvorili sme super partiu. Chalani boli úžasní. Myslím si, že to je niečo, na čom môžeme stavať a na čo sa môžeme spoľahnúť aj do budúcnosti."

Ďalší z mladíkov vo Vůjtekovom výbere, aj keď už s bohatými klubovými i reprezentačnými skúsenosťami, bol Tomáš Tatar. Dvadsaťtriročný krídelník Detroitu Red Wings zakončil turnaj dvoma gólmi do siete Dánska (4:3) a so štyrmi presnými zásahmi a štyrmi asistenciami bol druhým najproduktívnejším Slovákom v Minsku. "Aspoň to trošku zalepilo srdce. Ale mrzí to. Náš cieľ bol štvrťfinále, no nedostali sme sa tam. Tím však ukázal veľký potenciál, počas turnaja sme sa učili z vlastných chýb. Mali sme mladé mužstvo a myslím, že budúcnosť reprezentácie nevyzerá zle," uviedol.

Mladíkom kazil vekový priemer iba tridsaťdeväťročný kapitán Miroslav Šatan, no do budúcnosti sa toho už nemusia "obávať". "Tichý zabijak" totiž odohral proti Dánsku svoj posledný duel v kariére. "Je pre mňa veľká pocta, že som s ním bol na šampionáte a špeciálne, že som s ním odohral jeho posledný reprezentačný zápas," uviedol Hrivík.

"Ja som ho zažil na troch MS. Prvé bolo z jeho strany výsledkovo najlepšie, ešte bol plný síl. Vlani to už bolo trochu iné, pretože sa vrátil po tom ťažkom zranení. Teraz patril opäť ku skúseným ťahúňom mužstva, bohužiaľ mu to tam nepadalo," uviedol na jeho adresu Vůjtek, ktorý po sezóne možno taktiež skončí. K tejto otázke a k budúcoročným majstrovstvám sveta v jeho domovine sa však ešte nechcel vyjadrovať: "To teraz neriešim. Len včera sme skončili na turnaji. Všetko je možné."

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články