Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Vůjtek : "doplatili sme na na neskúsenosť"

Striebro z Helsínk 2012, vlani v rovnakom dejisku vydretý postup a ôsme miesto, tento rok v Minsku štvrťfinálová neúčasť a celková deviata priečka. Výsledky slovenskej hokejovej reprezentácie na majstrovstvách sveta pod vedením trénera Vladimír Vůjteka majú zostupnú tendenciu. Boli však najmä odrazom stále sa znižujúcej kvality mužstva, ktoré mal český kouč na šampionátoch k dispozícii.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Pred tohtoročnými MS obdržal Vůjtek spolu s generálnym manažérom Ottom Sýkorom dokopy 22 hráčskych ospravedlneniek a tak im nezostávalo nič iné, než zostaviť mladé mužstvo plné neskúsených hráčov. "Mali sme v Minsku druhý najmladší tím spomedzi všetkých účastníkov, dvanásť hráčov absolvovalo premiéru na svetovom šampionáte. Z tohto pohľadu som spokojný, ako mužstvo na turnaji hralo, teda až na niekoľko momentov," vyslovil sa Vůjtek po poslednom zápase v skupine s Dánskom (4:3), s ktorým sa jeho tím rozlúčil s účinkovaním v bieloruskej metropole. "Postup nám unikol o maličký kúsok. Vlani sme tiež nazbierali desať bodov a boli sme v rovnakej pozícii. Vtedy nám to vyšlo, keď v náš prospech zahrali výsledky ostatných tímov. Tento rok nám nikto nepomohol. Vzhľadom na skladbu mužstva sme s umiestnením spokojní, play off by bola nadstavba," hodnotil tréner slovenské vystúpenie.Jeho mladý tím sa prezentoval sympatickými výkonmi, doplatil však na svoju neskúsenosť. S Minskom sa lúči s bilanciou tri víťazstvá, tri prehry v riadnom hracom čase a jedna po predĺžení. Vůjtek by na šampionáte veľa vecí nemenil. Ako spätne priznal, maximálne by v zápase s Českom (2:3 pp) neposlal v závere do hry obrancu Petra Čerešňáka, ktorý pred bránkou neustrážil Jaromíra Jágra. "Ale kto iný mal hrať? Juraj Valach? Veľa skúsených obrancov sme nemali. Okrem Ďalogu a Švarného boli všetci zadáci prvýkrát na majstrovstvách. Bol to ich prvý zápas, pod ich výkon sa podpísala nervozita. Dovtedy nekiksovali. Čerešňák spravil za celý šampionát iba dve chybičky, proti Čechom a proti Dánom. Tá prvá nás však stála body, ktoré nám v konečnom zúčtovaní chýbali," podotkol 67-ročný tréner.
Iný prístup by zvolil možno v závere duelu s Francúzskom, v ktorom Slováci držali do 51. minúty stav 3:1, no potom inkasovali štyri góly a prehrali 3:5. Za stavu 3:3 pritom nevyužili presilovku o dvoch hráčov. "Mali sme sa stiahnuť dozadu a držať jeden bod. Vtedy sme si mysleli, že to bude málo. Dnes vieme, že by to stačilo." Tím doplatil na zbytočné vylúčenia. Hráči z krajiny galského kohúta mu nastrieľali tri góly z presiloviek. "Proti Francúzsku sme nemali spraviť tie fauly. Ale tých sme sa dopúšťali celý šampionát. Sú ovplyvnené aj hráčskou kvalitou. Naši chalani často nevedeli, ako si majú súperovho hráča pokryť. V Minsku sa píska ináč ako v slovenskej či českej extralige. Veľakrát sa stalo, že hráč sa súpera iba dotkol a už bola rozhodcova ruka hore a strácate zápas," pokračoval.To, že Miroslav Šatan sa rozhodol ukončiť po šampionáte svoju bohatú hráčsku kariéru, sa dozvedel Vůjtek až od novinárov. Pred zápasom s Dánskom o tom reprezentačný kapitán trénerom nepovedal. "Miro je líder, osobnosť slovenského hokeja. Na všetkých troch šampionátoch, na ktorých hral počas môjho pôsobenia, podal dobrý výkon a potvrdil svoju kvalitu. Prehovárať ho k návratu nebudem, na to sú iní," povedal tréner na adresu lúčiaceho sa, už legendárneho hokejistu.Uplynulá reprezentačná sezóna nepriniesla slovenským hokejovým fanúšikom veľa radosti. Na februárových ZOH v Soči nezvíťazil národný tím ani raz, podľahol Slovinsku 1:3 a v štyroch zápasoch vydrel iba bod po prehre 0:1 sn s Ruskom. Nakoniec obsadil predposledné 11. miesto. V Minsku skončilo mužstvo na deviatej priečke. "Olympiáda bol prepadák, ten sa nedá ničím ospravedlniť. Šampionát by som tak nenazval. Na turnaji sme mali veľa mladých hráčov. Je to aj o šťastí. Neboli sme pred šampionátom favoritmi a hovorili sme, že so súpermi v skupine môžeme vyhrať i prehrať."Krátko po svetovom šampionáte nechcel Vůjtek riešiť svoju ďalšiu budúcnosť. "Nechcel by som ju teraz rozoberať. Je priskoro o nej hovoriť. Musíme najprv dôkladne zanalyzovať naše vystúpenie na šampionáte, pozrieť sa na pre a proti. Závisieť bude aj od slovenského zväzu," povedal reprezentačný tréner, ktorému sa končí zmluva 30. júna. Nechcel by vydržať pri kormidle aspoň na nasledujúce MS v Prahe a Ostrave? "Ukončiť kariéru v rodnom meste je lákavé. Nechcem však zostávať na reprezentačnej stoličke nasilu," uviedol Vůjtek a vylúčil svoje ďalšie pôsobenie na klubovej úrovni počas celej sezóny. Do úvahy by prichádzala iba výpomoc na dva či tri mesiace.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články