Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Sýkora a Országh sa chystajú do zámoria, chcú diskutovať s hráčmi o účasti na MS

Sýkora s Országhom na inšpekčnú cestu do USA, riešiť budú aj poistky.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Generálneho manažéra slovenskej hokejovej reprezentácie Otta Sýkoru a asistenta trénera Vladimíra Országha čaká v najbližších dňoch inšpekčná cesta do USA, počas ktorej chcú obaja navštíviť viacero duelov zámorskej NHL a stretnúť sa so slovenskými hráčmi pôsobiacimi v profilige.

"Hlavným očakávaním pred našou cestou do zámoria sú pozitívne odpovede od chalanov smerom k účasti na majstrovstvách sveta v Česku. Musím zaklopať na drevo, ale doteraz sú len pozitívne. Chlapci by sa veľmi radi zúčastnili na MS, berú to ako domáci šampionát. Zložiť náš plán nebolo jednoduché, za málo dní chceme absolvovať čo najviac stretnutí, vidieť čo najviac našich chlapcov a hovoriť s nimi," uviedol pre oficiálnu stránku Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Sýkora pred odletom do Severnej Ameriky.

Dvojica začne cestu na slnečnej Floride. "Tam budeme hovoriť s Tomášom Kopeckým. Odtiaľ pôjdeme do Tampy, kde dva dni po sebe stretneme Riša Pánika a Andreja Meszároša. Potom na nás čaká presun do Chicaga, kde nás okrem Mariána Hossu čaká debata s Martinom Marinčinom z Edmontonu. Odtiaľ cestujeme do Bostonu, kde sa budeme rozprávať so Zdenom Chárom a dvojicou hráčov Detroitu Tomášom Jurčom a Tomášom Tatarom," prezradil Sýkora plán zámorskej pracovnej cesty. "Chceme chlapcom ukázať, aké sú možnosti. Či už ako vyzerá naša príprava, prípadne ako by vyzeral program po skončení NHL 11. apríla. Už teraz vieme, že zaujímaví sú pre nás aj hráči, ktorí vypadnú v 1. kole play off, tí by tiež stíhali začiatok MS."

Generálneho manažéra reprezentácie na jednej strane tešia výkony a úspechy slovenských hráčov v NHL, na druhej strane to komplikuje ich možný štart na svetovom šampionáte v Ostrave. "V prvom rade máme radosť z toho, že chlapci majú stabilnejšiu pozíciu v kluboch. Najmä mladí chalani sa predierajú nahor. Máme radosť aj z toho, že Marko Daňo a Martin Marinčin sú v späť NHL, Rišo Pánik sa posunul už do druhej päťky. Pozeráme sa na to však z dvoch strán. Na jednej strane sa tešíme z ich formy, na druhej z pohľadu národného mužstva by bolo dobré, keby prišli hrať na MS. Základ našej cesty je, aby sme vedeli, s kým môžeme v prípade vypadnutia rátať a do koľkých dní," pokračoval Sýkora.

Pravidelnou komplikáciou pre slovenskú reprezentáciu sú hráči z NHL, ktorým sa po sezóne skončí zmluva a nemajú kontrakt na ďalšie obdobie. "V tomto roku ide o Tomáša Kopeckého, Andreja Meszároša či Andreja Sekeru. Takých hráčov treba poistiť a musíme zistiť, či vôbec sú ochotní vstúpiť do takého rizika. Vieme, že sa pred podpisom veľkého kontraktu boja zranenia. O tom sa s nimi musíme tiež porozprávať. Od tréner Vůjtka sme dostali podklady, aby sme chalanom povedali možnosti, kam by s nimi rátal," doplnil manažér národného mužstva.

Niekoľko dní pred odletom Sýkoru a Országha do USA zmenil klub obranca Andrej Sekera, ktorého Carolina vymenila do Los Angeles. Vicemajster sveta z Helsínk 2012 čaká s Kings boj o play off, kým Carolina sa pohybovala na dne tabuľky Východnej konferencie. "Je to pozitívne z toho pohľadu, že o Andreja bol veľký záujem vo všetkých kluboch. Čo by bola lepšia voľba ako Los Angeles? Či by išiel do Chicaga, Pittsburghu či NY Rangers je jedno. Bojovali o neho veľké kluby a to je dobrá správa, že o takého hráča je veľký záujem. Stále je šanca, že Los Angeles sa nedostane do play off alebo v 1. kole narazí na silného súpera. Majo Gáborík totiž tiež signalizoval ochotu prísť na MS. Radi by sme oboch chlapcov mali v národnom tíme," povedal Sýkora.

V súvislosti s príchodom hráčov na májové MS môžu urobiť kluby NHL škrt cez "rozpočet" aj tým, že slovenských hokejistov preradia do farmárskych tímov. "Ak Martin Marinčin prečká 3. marec v prvom mužstve, už nebude môcť ísť na farmu a potom by bol voľný. Plánujem komunikovať s manažérom Columbusu Jarmom Kekäläinenom o možnom uvoľnení Marka Daňa. Jarmo je fínsky manažér, ktorý vie posúdiť kvalitu MS. Ak s Markom rátajú ako vážnym hráčom pre budúcnosť, viac mu dá svetový šampionát ako pár duelov na farme. Budeme sa pokúšať o jeho uvoľnenie. Situácia u Mareka Hrivíka je taká, že jeho farmársky tím je na postupovej pozícii do play off. V prípade vypadnutia by bol voľný 19. apríla. Dôležitá bude prípadná ochota klubu NY Rangers uvoľniť ho, v hre je aj to, že ho povolá do prvého mužstva, aby bol v zálohe. Určite máme záujem aj o Mareka Hrivíka," dodal Sýkora pre hockeyslovakia.sk.

Slovenská hokejová reprezentácia sa na MS predstaví v základnej B-skupine v Ostrave. Na tím SR čakajú súboje s výbermi Fínska, Ruska, USA, Nórska, Bieloruska, Slovinska a Dánska.

Zdieľajte:
Pridal: Boris Silný
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články