Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Nagya mrzí koniec v KHL, Sersena nevydarená sezóna: "Mužstvo malo na viac."

KHL
Slovan sa po troch rokoch zrejme lúči so súťažou, Nagy: "Škoda, že končíme".
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Utorňajší zápas Slovana s Jokeritom Helsinki (2:3 pp) bol pre bratislavský klub nielen posledným duelom v sezóne, ale pravdepodobne aj posledným v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL). Všetko nasvedčuje tomu, že "belasí" nezoženú 13-14 miliónov eur, ktoré potrebujú na účinkovanie v ďalšej sezóne KHL, a tak sa budú musieť so súťažou po trojročnom účinkovaní rozlúčiť.

Ozbrojený konflikt na Ukrajine, prepad rubľa, nízke ceny ropy a plynu i sankcie Európskej únie voči Rusku sa negatívne podpísali pod chod celej ligy a výrazne ovplyvnili aj slovenského zástupcu v súťaži. Najviac ho zasiahlo odstúpenie kľúčového zahraničného partnera, ktorý si už nedokázal plniť záväzky voči klubu. Hráčom začali meškať výplaty a v negatívnej atmosfére sa už ťažšie koncentrovali na zápasy. Minulý týždeň sa prezident klubu Juraj Široký stretol s trojicou hráčov kapitánom Milanom Bartovičom, Ladislavom Nagyom a Michalom Sersenom a povedal im, že Slovan v súťaži pravdepodobne končí.

"Povedal nám, že to bude veľmi ťažké, že na budúci rok to tu už asi nebude. Ešte majú mať v marci nejaké sedenie a po ňom uvidíme na sto percent, čo bude," prezradil médiám po utorkovom stretnutí Nagy. Líder ofenzívy Slovana by bol najradšej, keby klub mohol v nadnárodnej súťaži pokračovať. "Generálny manažér Maroš Krajči sa však v novinách vyjadril, že je na 99 percent koniec. Ale kto vie, možno niekto príde a položí 14 miliónov na stôl a bude sa hrať. Ale to bude ťažké. Je to škoda, mohlo sa tu ešte hrať."

Najproduktívnejšieho hráča "belasých" potešilo, že napriek zbabranej sezóne fanúšikovia na klub nezanevreli a po záverečnej siréne sa s hráčmi rozlúčili ďakovačkou. "Fanúšikovia boli super, celú sezónu boli vynikajúci, stále nás povzbudzovali. Ako som už viackrát povedal, máme najlepších fanúšikov v KHL, to vám potvrdí každý Rus. Aj súperi sem radi chodia, teda vlastne chodili, lebo to tu končí, čo je veľká škoda pre slovenský hokej i jeho priaznivcov. Hokej tu bol na vysokej úrovni. Škoda, že to takto dopadlo...," smútil Nagy, ktorý skóroval aj v utorkovom súboji do siete bývalého klubu.

Najbližšie týždne dajú odpoveď na to, v ktorej súťaži bude Slovan pokračovať. V hre sú momentálne tri možnosti - klub by sa mohol vrátiť do slovenskej extraligy, odísť do najvyššej českej súťaže či vstúpiť do rakúskej EBEL, v ktorej pôsobia aj tímy z Maďarska, Talianska, Slovinska a Česka. EBEL by prijala Slovan s otvorenou náručou, o možnom vstupe do českej Tipsport extraligy by museli rozhodnúť hlasovaním kluby. Návrat do najvyššej domácej súťaže by bol administratívne jednoduchý, šéf Pro-Hokeja Vladimír Paštinský sa už pre RTVS vyjadril, že by klub bez problémov prijali späť a počet účastníkov extraligy zvýšili na 11.

"Ťažko povedať, kde by mal Slovan pôsobiť. Každý má na to iný názor, sto ľudí - sto chutí," vyslovil sa útočník Libor Hudáček. "Z ekonomického hľadiska by EBEL bola možno lepšia, ja by som však radšej videl Slovan v českej lige. V nej by boli určite vypredané arény doma i vonku, súboje so Spartou, Kometou aj inými klubmi by boli pútavé. Česká liga by nám viac prospela, je to však otázka na pánov hore."

Otázne zostáva, koľko hráčov zo súčasného kádra by zostalo naďalej pôsobiť v bratislavskom klube. Niektorí mali kontrakty viazané iba na KHL. "Ťažko povedať, kde budem ďalší rok," poznamenal Nagy. "Zmluvu som tu mal na dva roky, chcel som tu zostať, ale uvidíme, čo bude ďalej. Ani neviem, či mám zmluvu viazanú na KHL, ani som si ju nečítal (smiech). Teraz si chcem najmä dva týždne oddýchnuť a potom sa začať pripravovať na majstrovstvá sveta. Budúcnosť budem riešiť až po šampionáte," dodal.

Reálna šanca na účasť vo vyraďovačke sa "belasým" vyparila už po decembrovej neúspešnej domácej sérii, korunu trápenia nasadila na začiatku januára prehra v Záhrebe, kde hostia pustili z rúk štvorgólový náskok. Kalich horkosti si vypili do dna v Moskve, kde schytali od CSKA rekordný debakel 0:12. Po následnom výpredaji a hromadnom odchode hráčov dohrával Slovan sezónu vo výrazne oklieštenej zostave, posledné tri domáce zápasy hralo mužstvo iba na päť bekov a tri útoky.

"Bola to ťažká sezóna, veľa sa toho popísalo. Nebolo to teda len fyzicky náročné, ale aj psychicky. Na začiatku ročníka, keď som sa rozhliadal po kabíne, tak som si to predstavoval trošku inak," priznal spätne obranca Ivan Baranka. Za kľúčový faktor neúspechu považuje obrovský počet zranení. "Takúto maródku som asi nikde nezažil. V kompletnom zložení sme odohrali minimum zápasov. Na psychike ani to nepridalo. Bola to kombinácia zranení a iných vecí."

Pozitív v hre Slovana nebolo veľa, za povšimnutie stoja výkony brankára Johana Backlunda a skúseného útočníka Ladislava Nagya, ktorý s 41 bodmi (23+18) v 51 vystúpeniach jasne ovládol tímovú produktivitu. Ináč "belasí" doplácali na chyby v obrane, nízku streleckú efektivitu a absenciu hráčov, ktorí by vedeli v zlomových chvíľach potiahnuť mužstvo. Slovanisti viackrát neudržali dobre rozbehnuté duely, v ktorých viedli, dokonca aj pár minút pred koncom. Hráči priznali, že pod chabé výkony sa podpísala i psychika spojená s meškajúcimi výplatami.

"Nebolo to ružové. Celá sezóna nám nevyšla, sme si toho vedomí. Aj zápasy, v ktorých sme boli lepší, sme nedokázali dotiahnuť do víťazného konca. Samozrejme, vznikli aj veci mimo ľadu. Už ani psychika hráčov nefungovala tak, ako mala. Jedno s druhým proste súviselo, bola to taká kostrbatá sezóna," prezradil Michal Sersen. Podľa reprezentačného obrancu bolo v silách Slovana dosiahnuť oveľa lepšie umiestnenie. "Je to veľká škoda. Myslím si, že tento tím mal na oveľa viac, ako to vyzerá teraz po základnej časti, v ktorej sme skončili suverénne poslední. Mohlo to vyzerať úplne inak. Nemôžeme sa vyhovárať na jednu vec, lebo tam bolo skĺbených viacero faktorov. Skrátka, celé sa to ´dokašľalo´."

V podobnom duchu sa vyjadril aj Libor Hudáček. "Celú sezónu nám neprialo šťastie. Mali sme veľa zranených, neboli podmienky na to, aby sme ich mohli nahradiť kvalitnými hráčmi. Veľa vecí sa dalo lepšie spraviť, aj ja som mohol hrať lepšie," priznal svoj podiel viny na zlých výsledkoch 24-ročný krídelník, ktorý časť sezóny strávil v extraligovej Banskej Bystrici a bodovo sa prebudil až v závere základnej časti.

Neružová bola nielen sezóna, ale je aj budúcnosť jedného z najslávnejších slovenských klubov. V KHL podľa všetkého končí, keďže manažment nebude vedieť zostaviť na ďalší ročník potrebný 13 - až 14-miliónový rozpočet. Definitíva o konci síce ešte napadla, atmosféra v slovanistickej kabíne ale naznačovala, že sa počíta s odchodom z nákladnej súťaže. Výpovedný bol aj odkaz pre fanúšikov na svetelnej kocke počas utorkového duelu "Ďakujeme za nezabudnuteľné tri sezóny". Koniec v KHL naznačil na minulotýždňovom stretnutí s hráčmi i prezident klubu Juraj Široký.

"Áno, mali sme stretnutie, ale zvyšok je na nich, aby to povedali médiám. Všetko sú to iba dohady," povedal Sersen. "Nie je to v mojej kompetencii riešiť. Uvidíme, čo bude ďalej. Ja by som bol veľmi rád, keby Slovan pokračoval v KHL a asi nielen ja."

Zdieľajte:
Pridal: Boris Silný
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články