Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

V koži športového terapeuta Petra Bielika

Psychika si v odbornej praxi vynucuje čoraz viac priestoru a v športe, často podceňovaná, dokáže podlomiť nohy a úplne znehodnotiť výkon. Kvôli prevencií sú tu ľudia ako Peter Bielik, mentálny kouč viacerých špičkových športovcov a momentálne aj slovenskej hokejovej reprezentácie.
Zdroj: Peter Bielik
Zdieľajte:

Prečo ste sa rozhodli pre profesiu mentálneho trénera?
Celý môj život je úzko spojený so športom. Ako chlapec som súťažne hrával hokej, neskôr tenis. Po skončení vysokej školy som robil profesionálne tenisového trénera. Neskôr som popri zamestnaní psychológa roky trénoval tenis. Stále naliehavejšie som si uvedomoval výraznú súvislosť medzi psychickým prežívaním a výkonom športovca. Viem, že veľa z toho vieme ovplyvniť a viem aj ako. Hovoríme o oblasti, ktorá v podmienkach slovenského športu zatiaľ nemá pevné miesto a to by som chcel zmeniť. Zažíval som šport ako aktívny športovec, mám zažitý šport z pozície trénera, som psychológ a pedagóg. Myslím si, že toto je oblasť, kde môžem najlepšie využiť svoj potenciál a byť najprospešnejší pre druhých.

S kým ste začali spolupracovať na začiatku a ako ste vlastne začali?
Mojimi prvými „klientmi“ boli moji tenisoví zverenci a vôbec mladí hráči z tenisového prostredia, keďže v tej dobe som stále ešte aktívne trénoval tenis. Neskôr práce pribúdalo a trénovanie som po dvadsiatich rokoch ukončil. V začiatkoch som začal spolupracovať so skokanom do výšky Petrom Horákom, ktorý skočil počas našej spolupráce osobný rekord 230 cm, s kladivárkou Martinou Hrašnovou, alebo so strelcami z VŠC DUKLA Banská Bystrica. Potom prišla spolupráca so Slovenským biatlonovým zväzom, juniorskou hokejovou reprezentáciou atď. Ale to už nie je obdobie mojich začiatkov.

S kým sa vám spolupracovalo najlepšie?
Ja môžem povedať všeobecne s kým sa mi najlepšie spolupracuje. Základ dobrej spolupráce je dobrovoľnosť , iniciatíva a vzájomná dôvera. Mne sa dobre pracuje so všetkými mojimi klientmi, aj keď každý je samozrejme úplne iný. Mám ich všetkých rád, ich menovanie by však zabralo veľa miesta.

Dokážete na základe vášho výskumu podať trénerovi spätnú väzbu, ako by teoreticky mohol daný hráč reagovať na ľade v istých situáciách?
Určite sa dá predpokladať správanie sa hráča v kritických situáciách. To je aj jedna z mojich úloh, pokiaľ komunikujem s trénermi. Ako sa k tomu dopracujem, to je už moje tzv. know how. Takéto poznatky sa využívajú napr. aj v čítaní súperov a ich predpokladaného správania v určitých situáciách.

S akými problémami za vami najčastejšie hráči chodia?
V prvom rade musím povedať, že keď s niekým komunikujem alebo pracujem, nemusí to vždy znamenať, že má problém. Sú situácie, kedy ma osloví hráč preto, lebo cíti, že keď zlepší mentálnu prípravu, tak ho to výkonnostne posunie dopredu. Ale ak sa pýtate na problémy, tak najčastejšie ide o zvládanie tlaku, zvládnutie kritického obdobia, keď sa nedarí, aktuálny pokles hernej formy. V tomto prípade ide o prejavy, ktoré vidno na prvý pohľad. Sú však problémy, ktoré na prvý pohľad nevidno a niekedy si ich neuvedomuje ani samotný hráč. Mám na mysli napr. spôsob uvažovania, komunikáciu, vzťahy v osobnom živote, jeho hierarchiu hodnôt a podobne. Aj zmena v týchto oblastiach, môže posunúť hráča vpred v prípade, že niečo v tomto smere nie je OK.

Keď vás pozvali k seniorskej reprezentácii na Slovakia Cup, prijali ste ju bez váhania?
Ja sa na tento krok pozerám tak, že pri každej slovenskej reprezentácii by malo byť v zázemí to najlepšie, čo je možné v danom období ponúknuť a myslím tým teraz aj personálne obsadenie. Takže keď ma vedenie hokejového zväzu oslovilo s možnosťou spolupráce, prijal som to s potešením a zároveň s plnou vážnosťou. Znamená to, že moja práca je rešpektovaná a ja sa budem všemožne snažiť, aby moja práca bola rešpektovaná aj naďalej.

Tešíte sa na prácu so seniorskou slovenskou hokejovou reprezentáciou?
Keby som povedal že sa neteším, tak by to vyznelo hlúpo a nebola by to celkom pravda. Ale toto nie je tešenie sa ako keď vyhráte v lotérii alebo nejaký turnaj. Je to výzva na profesionálny rast, možnosť pracovať so skvelými profesionálmi oddanými svojej práci na čele s pánom trénerom Vůjtekom. Teším sa na chalanov v tíme. Je to taký pocit, kedy očakávate výzvy, ktoré sú pred vami. Viete, že to bude ťažké, miestami až veľmi, veľmi ťažké, ale napriek tomu do toho idete. Mám rád tento pocit. To je moja forma tešenia sa.

Ako bude prebiehať vaša práca?
Budem k dispozícii trénerom a hráčom v oblastiach môjho zamerania. Viem komunikovať s hráčmi individuálne, viem komunikovať s celým tímom. Spôsob mojej práce bude závisieť od požiadaviek trénerov, od situácie a samozrejme od potrieb hráčov.

Budete hráčom k dispozícii aj počas zápasu?
Samotný zápas nevytvára priestor pre moje aktívne pôsobenie. Je to priestor pre hráčov a trénerov. Tu zvyknem byť v roli pozorovateľa a získané poznatky využívam v ďalšej práci.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články